اعتدال:من از دوستانی که انتخابات را مدیریت میکنند!، خواهش اکید دارم که دستکم عنصری را بیاورند که کشور را از خطرهای واقعی دور کند.
گروه سیاسی مشرق ــ روزنامه اصلاحطلب اعتماد در ویژهنامه جستجوی خود، گفتگویی با سیدحسین مرعشی از اعضای سابق حزب کارگزاران سازندگی و از محکومان فتنه سال 88 را انجام داده است، که در ادامه بخشهایی از این مصاحبه را به انتخاب مشرق میخوانید:
***
* شما جزو آن کسانی بودید که معتقد بودید مهدی باید بازگردد؟ یا این بازگشت او را به صلاح نمیدانستید؟
من معتقد بودم که باید برگردد. در مشورتهایی که با من هم انجام گرفت نظرم این بود که باید بازگردد.
* شما یکبار کارگزاران را حزب «لیبرال دموکرات مسلمان» دانستید. این تعبیر هنوز هم درست است؟ قبولش دارید؟
بله درست است.
*از کی شما فکر کردید که سیاستهای توسعهای که دنبال میکنید، به مفهوم لیبرالیسم نزدیکتر است؟
از نظر من لیبرال دموکراسی اسلامی متن انقلاب اسلامی بوده، بحرانهایی که در سالهای استقرار نظام از سوی گروههای تندرو ایجاد و نیز ضرورتهای دوران جنگ سبب شد تا از متن اصلی فاصله بگیریم.
* از آقای هاشمی در آن سالها یک مقدار دلخور نبودید؟ چون کابینه دولت دوم او به نسبت دولت اول یک پسروی به نظر میرسید؟
گلایهها را داشتیم اما محدودیتهای آقای هاشمی را درک میکردیم و البته نقطه اتکایی هم جز آقای هاشمی نداشتیم. درباره آقای هاشمی من دیدگاهی فراتر از دیدگاه معمول دارم؛ آقای هاشمی در عرصه سیاسی کشور نقش بالانسکننده قدرت در سطح کلی نظام را بر عهده داشت. چه جناح چپ که اول شروع کرد، جناح راست که ادامه داد و بعد که جناح چپ، کار خودش را تکمیل کرد همه آنچه که مجموعا در چند رفت و برگشت جناح چپ و راست علیه آقای هاشمی انجام دادند در حقیقت علیه خودشان انجام دادند. چون در نبود قدرتمند آقای هاشمی در عرصه و ضعیف شده ایشان، فضا برای حرکت جناحهای چپ و راست محدود شد.
(سوال) چقدر این دیدگاهتان وابسته به علاقههای شخصی است؟
هیچی، ارتباطی ندارد. من یک وقتی به آقای هاشمی گفتم که من اگر خویشاوند شما نبودم راحتتر میتوانستم از شما دفاع کنم. تاکید میکنم که در عرصه سیاسی ایران لازم نیست کسی آقای هاشمی را به شکل کامل قبول داشته یا از ایشان خوشش بیاید، اگر جناحهای سیاسی اصولگرا و اصلاحطلب خودشان را دوست داشته باشند که البته دوست میدارند باید توجه میداشتند که حضور چنین کسی در عرصه قدرت، بالانس و توازن به وجود میآورد. ما چه بخواهیم و چه نخواهیم تنها کسی که در جغرافیای سیاسی جمهوری اسلامی میتوانست و هنوز هم میتواند بالانس قدرت باشد آقای هاشمی است و با بالانس قدرت امکان حضور پررنگ و معنیدار جناحهای سیاسی ممکن میشود. لازم نبود مواضع آقای هاشمی مورد قبول جناحهای سیاسی باشد فقط کافی بود به مفید بودن و منحصر بودن نقش آقای هاشمی توجه میشد.
* امروز روز انتقاد از آقای هاشمی نیست، امروز از نظر من روز جلب همکاری آقای هاشمی است. به نظر من امروز در این بحبوحه مشکلات داخلی و خارجی تنها کسی که میتواند به نظام، رهبری، مردم و جناحهای سیاسی کمک کند هاشمی است.
* در موضوع آقای کرباسچی چرا آقای هاشمی قدمی برنداشت یا اگر برداشت موثر نبود؟ آن زمان فکر نکردید که ممکن است همین اتفاق برای خودتان بیفتد؟
بالاخره این گلایه در تاریخ از آقای هاشمی مانده است ولی سهم بیشتر این گلایه از آقای خاتمی است.
* من روز اولی که مجلس ششم تشکیل شد در مصاحبهیی گفتم: «چراغ گوشهنشینان مدام میسوزد.» من در تمام دوران مجلس ششم گوشهنشین بودم و دلیلش این بود که آنچنان گرایشهای رادیکال حاکم شده بود که نه میتوانستم در مسابقه رادیکالیسم شرکت کنم و نه مخالفت با این جریان ثمری دربرداشت.
*زندان به شما چگونه گذشت؟
به من خیلی خوش گذشت.
*فکر میکنید که امروز آقای هاشمی میتواند به عنوان یک شخصیت سیاسی کشور را از مشکلات بیرون بیاورد؟
آقای هاشمی از ظرفیتهای بزرگ نظام و کشور است. نه تنها ایشان، من معتقدم که نظام ظرفیتهای زیادی دارد و باید این ظرفیتها را به رسمیت شناخته و آنها را باور کند. آقای خاتمی، آقای ناطق، آقای موسوی، آقای کروبی، جناحهای سیاسی، نهادهایی مثل روحانیون مبارز، روحانیت مبارز اینها همه ظرفیتهای نظام هستند، نظام نباید این ظرفیتها را نادیده بگیرد. کشور با اتکا به این نهادها میتواند مشکلات را پشت سر بگذارد.
*پیشنهاد پراگماتیکتان(عملگرایانه) برای انتخابات آتی چیست؟ چیزی که عملی باشد؛ ورود آقای هاشمی؟
خیر، تصور من این است که نظام میتواند با استفاده از فرصت انتخابات فضای سیاسی داخلی را بازسازی و مردم به معنی وسیع کلمه را وارد صحنه کند و بر شاخصهای روابط بینالملل هم اثر بگذارد، اما با این هدف فاصله داریم و به نظر میرسد که انتخابات آینده، انتخاباتی مدیریت شده باشد. برای همین هم من از دوستانی که انتخابات را مدیریت میکنند، خواهش اکید دارم که دستکم عنصری را بیاورند که کشور را از خطرهای واقعی دور کند.
*آقای هاشمی از نظر من از ظرفیتهایی است که میتواند به حل مشکلات کشور کمک کند. هم به عزت رهبری و هم به عزت ملت.
*شما فکر میکنید صحنه سیاسی کشور در چند ماه آتی به سمتی برود که آقای هاشمی مجاب شود در انتخابات کاندیدا شود؟
نه، به نظر من آقای هاشمی به این موضوع فکر نمیکند، مجلس هم با قانونی که در دست تصویب دارد با منظور کردن حداقل سن 45 سال، حسن آقای خمینی و با حداکثر 75 سال، آقای هاشمی را از ورود به انتخابات منع میکنند.