آلودگی هوا هر ساله در همین مقطع زمانی تهران را به عنوان مرکز اجتماعی و سیاسیکشور دچار مشکل کرده و تعطیلی های پی درپی و برنامه ریزی های متعدد برای کاهش آلودگی هوا نیز به نتیجه ای مشخص نرسیده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اعتدال، شرایط پیش آمده برای تهران، اراک ، خرم آباد ، مشهد ، اصفهان ، بجنورد ، اهواز ، تبریز و ... نیز گزارش شده و آلودگی هوا از یک پدیده هواشناسی به مشکل اجتماعی تبدیل شده است اما معضل آلودگی هوا یک معضل ملی است که نباید آن را به تهران محدود کنیم. با وجود آلودگی هوا در بسیاری از کلان شهرها همچنان تدابیر مسئولان اگر چه کم فایده ، برای رفع مشکل پایتخت متمرکز شده است.
سوال این است که آیا آلودگی هوا خاص کلان شهر تهران است و فقط باید در این شهر طرح های ویژه و مقابله با این تهدید جدی سلامتی مردم انجام شود؟
کارشناسان محیط زیست مدعی هستند در هر شهری از کشور که آلودگی هوا به مرحله هشدار رسیده است برای پیش گیری از خطرهای بعدی تعطیلی ویژه مدارس و قشرهای حساس اعلام شده است. ضمن آن که در اطلاعیه های متعددی که از طریق صداو سیما و رسانه های استان های مختلف منتشر شده لزوم در خانه ماندن مردم به ویژه بیماران و افراد سالخورده و کودکان و پرهیز از سفرهای غیرضروری در کلان شهرها و شهرهای دارای آلودگی زیاد توصیه شده است.
دکتر امیر حسن شیرازی متخصص بیماری ریوی در سمنان هم در موضوع آلودگی هوا به مظلومیت شهرستان ها اشاره می کند و به ما می گوید: تا تهران هست کسی به فکر شهرستان ها نیست. متاسفانه نگاه مسئولان در این موضوع هم چون دیگر مباحث متوجه پایتخت شده و از آلودگی هوا در شهرستان ها غفلت شده است.
وی می افزاید: ما موارد اعتراض خود را مکتوب اعلام و ذکر کرده ایم که آقایان فکری هم به حال دیگر کلان شهرها و مناطق دارای شرایط آلایندگی بکنند.
وی می گوید: چون نوع تصمیمات عمدتا مقطعی و به نوعی مسکن است متاسفانه رویکردها و برنامه ها ساختاری نیست و توسط مدیران منطقه ای انجام می شود.
محمد رضا جنیدی کارشناس مدیریت شهری نیز اجرای طرح های مقطعی محدودیت تردد خودروها و طرح زوج و فرد کردن آن را در شهرهای دیگر جز تهران ، جزو اختیارات استانداران می داند و می گوید: در استان تهران الان استانداری داعیه دار موضوع آلودگی هواست و مرتب برنامه اعلام می کنند و مسئولان دولت هم جوابی که به ما داده اند این است که تصمیمات در داخل استان ها گرفته می شود و اگر شرایط آلودگی هوا در شهرستان یا منطقه ای حاد باشد مسئولان محلی اختیار دارند برنامه های خود را عملیاتی کنند.
وی با اعلام این که اخبار مربوط به تهران چون از شبکه های سراسری رادیو و تلویزیون انعکاس ملی دارد توجه ها به سمت و سوی این اخبار و مسائل مرتبط با آلودگی هوا جلب می شود و طبیعی است که جو خبری و رسانه ای هم در خصوص نشان دادن مشکل تهران موثر است.
به هر رو در شرایطی که دست و پنجه نرم کردن مردم و مسئولان تهران و شهرهای بزرگ کشور با آلودگی هوا وارد سومین هفته شده است برخی افراد دلیل افزایش آلودگی هوا را مصرف بنزین های غیراستاندارد در خودروها می دانند.
به هر حال آلودگی هوا یک معضل ملی است که نباید نگاه ها برای رفع آن به پایتخت خلاصه شود. بسیاری از کلان شهرها و شهرهای پرجمعیت کشور هم از این پدیده که در سال های اخیر با تغییر اقلیم تشدید شده است رنج می برند و به جاست که تدابیر مسئولان به صورت فراگیر برای کاهش این معضل به کار گرفته شود.
اگرچه مسئولان «خروج از تهران» را راهکاری اساسی برای مهار این معضل می دانند ولی با نگاهی به ملی بودن این معضل و درگیر بودن شهرهای دیگر کشور استانداردسازی وسایل نقلیه، کیفیت بخشی به سوخت مصرفی، توسعه زیر ساخت ها به ویژه در کلان شهرها، توسعه حمل و نقل عمومی به ویژه حمل و نقل ریلی، کاهش ترددهای زاید درون شهری با الکترونیکی کردن خدمات ارائه شده از سوی سازمان ها و ارگان های دولتی به مردم و فرهنگ سازی در جامعه برای استفاده درست از وسایل نقلیه وتوسعه فضای سبز شهری و معاینه فنی خودروها راهکارهایی است که می تواند در جهت کاهش آلودگی هوا در شهرهای کشور موثر باشد.