رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی تابناک گفت: مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی از سال 1374 کار خود را آغاز کرده و الان 17 ساله شده است. قبل از بنده نیز سه بزرگوار دیگر، رئیس این مرکز بوده اند و زحمات زیادی متقبل شده اند. مرکز پژوهشها به لحاظ جایگاه از وضعیت مناسبی برخوردار است. ابتدا باید بدانیم تعریفمان از مرکز پژوهشها چیست و چه انتظاراتی از مرکز پژوهشها داریم. تعریفی که قانونگذار از مرکز پژوهشها دارد در یک کلام این است که مرکز پژوهشها پشتیبان پژوهشی نمایندگان مجلس در عرصه ایفای وظایف خود خصوصا قانونگذاری باشد. پس اصلیترین مشتریهای مرکز پژوهشها 290 نفر نماینده مجلس هستند و آنچه را مرکز پژوهشها باید ایفای نقش کند برای نمایندگانی است که در مجلس حضور دارند. البته برخی از مرکز پژوهشها طلب کارکردهای سیاسی و یا حزبی دارند که مطالبه ای غلط است.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی تابناک ضمن بیان این مطلب افزود : از ابتدا این تصور وجود نداشت که این مرکز بتواند مرکزی تاثیرگذار و جدی در روند قانونگذاری باشد. به نظر میرسد اکنون باید برای تاثیرگذاری بیشتر تحولاتی را در مرکز پژوهشها ایجاد شود؛ یکی ارتقای جایگاه مرکز پژوهشها در خود مجلس شورای اسلامی است، به این معنا که مرکز پژوهشها بتواند در روند قانونگذاری همانند دولت و کمیسیونهای مربوط، در هر حوزهای ورود کند. لذا ما پیشنهادهایی را برای اصلاح آیین نامه مجلس جهت ارتقای جایگاه مرکز پژوهشها در داخل مجلس ارائه کردیم. هر طرح و لایحهای که در مجلس ارائه میشود نمایندهای از طرف دولت و نمایندهای از طرف کمیسیون مربوط چه در کلیات و چه در جزئیات اظهار نظر میکند.
نماینده مردم شاهرود گفت: بحث دیگر در مورد طرحهای فوریتی است. این حق نمایندگان است که طرحهای یک فوریتی و دو فوریتی بدهند اما میبینیم که بسیاری از این طرحها نیازمند پیوست و پشتوانهای پژوهشی است. اگر در آییننامه داخلی مجلس تغییراتی ایجاد شود که چنانچه طرح های یک و دو فوریتی مطرح شود دارای پیوستی پژوهشی و نیازمند اعلام نقطه نظرات مرکز پژوهشها باشد، می تواند کمک کننده به مجلس باشد. اینها موضوعاتی است که در حال پیگیری است.
رئیس فراکسیون اصول گریان رهروان ولایت تاکید کرد: نکته بعدی که میشود در مورد آن کار کرد این است که مرکز پژوهشها محل تلاقی نقطه نظرات کارشناسی دولت و مجلس شود. من این مطلب را با برخی مقامات دولت از جمله رئیس جمهور در جلسه ای مطرح کردم. خوب است مرکز پژوهشها حلقه واسط پژوهشی بین مجلس و دولت باشد به این معنا که هر طرحی که مطرح میشود، نمایندگان دولت در مرکز پژوهشها حضور یابند و نقطه نظرات علمی و پژوهشی خود را در مورد آن طرح بدهند. آقای رئیسجمهور در آن جلسه اعلام کردند که موافقند در لوایح دولت، مرکز پژوهشها را دخالت کند، البته این سخن صرفا در قالب یک وعده و گفتگو باقی ماند و شکل عملی نیافت اما این حرف میتواند نقطه نظر مثبتی باشد. مرکز پژوهشها در هر زمانی میتواند حلقه واسط باشد و از ظرفیتهای پژوهشی کشور در جهت تقویت پیشنویس قوانین استفاده موثری داشته باشد.
وی اضافه کرد: بنده با گزارشات حجیم موافق نیستم و در حال تغییر روش ها در مرکز هستیم و از آنجا که مخاطبان ما مخاطبان حاکمیتی هستند و گرفتاری های خاص خود را دارند لذا برای ما خلاصه و موجزنویسی اصل است اما گاهی در تهیه گزارش پژوهشی صرف موجزنویسی نمیتواند توجیه کننده آن باشد که پیوستهای کار پژوهشی وجود نداشته باشد. کار پژوهشی باید انجام شود اما باید برای مسئولان خلاصهنویسی کرد و به طریقی مطالب را به آنها انعکاس داد. من با شما موافقم. بسیاری از گزارشات خوانده نمی شود و ما نیز به دنبال ساماندهی امور هستیم. یکی از اقداماتی که برای این امر در نظر داریم راه اندازی سیستم پیام کوتاه است. در حال حاضر اطلاعات و گزارشاتی که ممکن است برای نمایندگان سودمند باشد به صورت پیامکی برایشان ارسال می کنیم.
جلالی گفت: در سیستم پایگاه اطلاع رسانی و سایت مرکز نیز تحولاتی انجام دادهایم و با نمایندگان ارتباط برقرار می کنیم تا از این طریق نیز بتوانند در جریان امور قرار بگیرند. دنبال راهکارهای دیگری نیز هستیم تا زمانی که زحماتی کشیده می شود، ثمره ای هم برای مجموعه های کشور و خصوصا مجلس داشته باشد. ما یک مرکز پژوهشی کاربردی هستیم و پژوهش را برای پژوهش انجام نمی دهیم. ما پژوهش را برای داشتن ثمرهای در سیستم اداره کشور خصوصا در نهاد قانون گذاری داشته باشد، انجام می دهیم. لذا به دنبال روشهایی هستیم که نتایج پژوهشها به نمایندگان منتقل شود. اخیرا نشستهایی را در مجلس آغاز کرده ایم. دو جلسه برای موضوعات اقتصادی و ارزی گذاشته ایم ولی در هر کدام از این جلسات تعداد نمایندگان شرکت کننده کمتر از انگشتان دو دست بود!
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گفت: در آییننامه داخلی مجلس به کمیسیون ها برای گرفتن مشاور مجوز داده شده است. حتی در دوره هشتم مجلس، هیئت رئیسه تاکید داشت که کمیسیون ها مشاوران خود را معرفی کنند اما استقبال چندانی در کمیسیون ها از این امر نشد. البته یک دلیل آن این است که حوزه های کاری کمیسیونها آنقدر متنوع است که به کارگیری صرفا چند مشاور نمی تواند نیازهای آنان را برطرف کند. در بسیاری از کشورها پارلمانها با سیستم تحزب گره خوردهاند، لذا احزاب بسیاری از باری را که بر دوش نمایندگان است به دوش می کشند. حزب برای بسیاری از امور منطقهای، پژوهشی و تصمیمگیری و نظارتها برنامه دارد و این موضوعات را پیگیری می کند اما به دلیل خلائی که در این مورد در کشور ما وجود دارد بار بسیاری بر دوش نماینده خواهد بود.
وی افزود: آنچه که در سالیان اخیر دیده ایم باید آسیب شناسی جدی شود. حتی برخی به گونه ای پیش رفته اند دفاع دیگران از اصول انقلاب و ارزشها و ولایت را بر نمی تابیدند و تمام تلاششان این بود که به تمام افراد انگ غیرولایی و غیر انقلابی بودن را بچسبانند و اگر افرادی اظهار می کردند که تمام وجودشان ولایت و ارزشها و اصول انقلاب است اینها احساس می کردند که جایشان تنگ تر شده است. اگر آسیب شناسی جدی انجام میشد در بسیاری مواقع می توانستیم ریزش هایی را که اتفاق افتاد نداشته باشیم. اگر مقداری با سعه صدر برخورد می کردیم و بر اساس تاکیدات رهبری بر اساس جذب حداکثری حرکت می کردیم خیلی از مشکلاتی که الان وجود دارد اتفاق نمی افتاد. الان نیز برخی فرار به جلو می کنند.
این نماینده گفت: کسانی که مسبب وضعیت فعلی کشور هستند باید مسئولیت خود را بپذیرند. این نمی شود که برخی شعارهای جدیدی را مطرح کنند و بر اساس آن جای خود را عوض کنند و نقش جدیدی بازی کنند. در انتخابات مجلس نهم نیز برخی به دنبال آن بودند که مجلس را بطور انحصاری در دست بگیرند. پس از انتخابات تماس هایی که با نمایندگان داشتیم تماس های تشکیلاتی و انتخاباتی نبود بلکه همه به یک نیاز واحد رسیده بودیم که نباید اجازه می دادیم جریان انحصار بیش از این در داخل کشور جولان دهد. عده ای احساس کنند که تمام ارکان حاکمیتی را باید در دستان خود بگیرند و همه را با معیار تفکرات محدود و ساده خود بسنجند. بر این اساس حرکت فراکسیون شکل گرفت. در تحولات آینده کشور همه باید به عنوان وظیفه دینی و انقلابی حضور فعال داشته باشیم و هزینه آن را نیز خواهیم پرداخت.
کاظم جلالی افزود: روزی پرداخت هزینه رفتن به جنگ و جبهه بود و روزی مبارزه با رژیم طاغوت و امروز نیز باید مبارزه کنیم تا ارزش های اسلامی و انقلابی و نظام و ولایت از آسیب این نگاه های مندرس و منجمد و بسته مصون بماند.
↧
نباید اجازه میدادیم جریان انحصار بیش از این جولان دهد
↧