زهرا جعفرزاده: قرار است به زودی تعدادی از دانشآموزان پیرانشهری که پانزدهم آذر ماه در آتشسوزی بخاری نفتی مدرسه سوختند، به تهران منتقل شده تا تحت جراحی پلاستیک قرار گیرند. گفته میشود تا کنون چهار نفر از دانشآموزان دختر کلاس چهارم مدرسه انقلاب اسلامی شین آباد از بیمارستان مرخص شدهاند. اما نکته قابل توجه برپایی کلاسهای درس مدرسه با بخاریهای نفتی کاربراتوری است؛ همان بخاری که در دقایقی کلاس 36 نفره را به آتش کشید، یک نفر را به کام مرگ برد و 28 نفر دیگر را مجروح کرد. درباره آخرین وضعیت دانشآموزان شین آباد با رسول خضری، نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی گفت و گو کردیم.
با گذشت 18 روز از حادثه دلخراش مدرسه پیرانشهر، اکنون وضعیت جسمی دانشآموزان مصدوم به چه صورت است؟ ظاهرا دو نفر دیگر از این دانشآموزان مرخص شدند و اقداماتی برای انجام جراحی پلاستیک نیز آغاز شده است.
بله، در حال حاضر از 29 دانشآموز مصدوم، 10نفر از مصدومان در بیمارستان امام (ره) ارومیه و 14 نفر نیز در بیمارستان سینای تبریز بستری هستند و مابقی از بیمارستان مرخص شدند. در این مدت یک تیم فوری جراحی پلاستیک نیز به ارومیه فرستاده شد تا جراحیها از امروز آغاز شود.
وضعیت جسمی دانشآموزان به گونهای هست که بتوان جراحی را شروع کرد؟ پیش از این عنوان کرده بودید برخی از مصدومان از نظر جسمانی هنوز آمادگی و تحمل بیهوشی و جراحی را ندارند.
بله، همین طور است، جراحی در حدی که برای مصدومان قابل تحمل باشد، انجام میشود. جراحی سایر مصدومان نیز به بعد از بهبودی آنها موکول میشود. اکنون قرار است بر روی دانشآموزان ارومیه کار شود، در ارتباط با مصدومانی که در بیمارستان تبریز بستری هستند، قرار است روز دوشنبه این هفته یک تیم متشکل از فوق متخصصان جراحی پلاستیک اعزام شده و وضعیت مصدومان این حادثه را در آن بیمارستان بررسی کنند.
پیش از این اشاره کرده بودید که نیازی به اعزام مصدومان به تهران برای انجام جراحی نیست؛ تمام اقدامات درمانی و ترمیمی قرار است در تبریز و ارومیه انجام شود؟
مصدومان بیمارستان سینای تبریز به دو دسته تقسیم میشوند، تعدادی از آنها با عملهای ساده درمان میشوند اما تعدادی بهدلیل شدت سوختگی، نیاز به عمل پیشرفتهای دارند، از این رو ممکن است به تهران اعزام شوند.
این مصدومان که ممکن است به تهران اعزام شوند چه تعدادی هستند و چه زمانی این اقدام صورت میگیرد؟
پیش بینی میشود که حدود 7 تا 8 نفر به تهران اعزام شوند. تیمی که قرار است این هفته به بیمارستان سینا تبریز اعزام شود، درباره تعداد و زمان انتقال مصدومان به تهران تصمیم میگیرد. به هر حال مصدومان باید تحمل بیهوشی چند ساعته را داشته باشند تا بتوان روی آنها جراحی صورت گیرد.
میزان سوختگی این افراد چقدر است؟
حدود 40 تا 45 درصد. ببینید سوختگی دو بخش داخلی و خارجی دارد. پزشکان معمولا سوختگی خارجی را حساب میکنند، اما پزشکان داخلی سوختگی داخلی را نیز مدنظر قرار میدهند که بر این اساس حدود 10 درصد دیگر به میزان سوختگی افزوده میشود. یعنی زمانیکه میگویند 40 درصد سوختگی، فرد حدود 50 درصد دچار سوختگی شده است. این اتفاق نیز برای دانشآموزان پیرانشهر رخ داده است. دست، پلک، صورت، ابرو دو گوشه لب بیشترین بخش سوختگی این دانشآموزان است.
در حال حاضر وضعیت دانشآموزان مرخصشده چگونه است؟ این دختران توانستهاند به مدرسه بازگردند؟
4 نفر مرخص شده که هنوز تحت درمان هستند و در خانه استراحت میکنند، اما شرایط برای بازگشت آنها به مدرسه فراهم نشده است، اقدامات مشاورهای نیز برای دانشآموزانی که در ارومیه بستری شدند، آغاز شده که تاثیر خوبی نیز بر روی آنها داشته است، مصدومان بیمارستان تبریز نیز به تدریج تحت مشاوره قرار میگیرند.
با گذشت 18 روز از این حادثه، مدرسه انقلاب اسلامی چگونه فعالیت میکند؟ آیا شرایط برای تحصیل دانشآموزان فراهم است؟
مدرسه حدود 360 دانشآموز دارد که 180 نفر آنها دختر و 180 نفر آنها پسر هستند که در دو شیفت مشغول به تحصیل هستند. کلاس درس حادثه دیده، 36 نفره بود که تنها 7 نفر از دانشآموزان بدون هیچ آسیبی توانستند جان سالم به در برند، که البته بهدلیل تعداد کم، امکان برگزاری کلاس درس برای آنها فراهم نشده است. کلاس مورد نظر نیز قابلیت استفاده ندارد.
هنوز از بخاری نفتی برای گرم کردن کلاسها در این مدرسه استفاده میشود؟
بله متاسفانه. همچنان از بخاری نفتی کاربراتوری استفاده میشود، البته ما این موضوع را به مسئولان یادآور شدیم، تا اقداماتی برای تغییر سیستم گرمایشی این مدرسه و سایر مدارس منطقه صورت گیرد. قرار است در هفته جاری، پکیج حرارتی برای این مدرسه تهیه و از این پس سیستم گرمایشی مرکزی مورد استفاده قرار گیرد. مقرر شده تا مدارسی که گازرسانی شده، طبق مقررات ملی ساختمان از سیستم گرمایشی مناسب برخوردار شوند.
پیگیری آموزش و پرورش برای درمان و حمایت از این دانشآموزان را چگونه میبینید؟
چهارشنبه هفته گذشته اعضای کمیته درمان این دانشآموزان جلسه 4 ساعتهای با وزیر آموزش و پرورش داشت که قرار شد اولویت اول، درمان و توجه به آینده آنها باشد، بیمه مادامالعمر برای آنها در نظر گرفته شود و تمام هزینههایشان بهصورت رایگان باشد.
ماجرای استیضاح وزیر به کجا رسید؟ قرار بود در هفته گذشته طرح سوال از حاجی بابایی به مجلس ارائه شود.
طرح استیضاح دست من است و تا کنون 11 امضا نیز برای آن جمع شده و به احتمال زیاد تعداد امضاها به 30 و حتی 40 نیز برسد. ما همچنان پیگیر سوال از حاجی بابایی هستیم و این موضوع در دستور کار کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس قرار دارد.
از مسائل مربوط به حادثه پیرانشهر اگر بگذریم، این روزها بازار مشکلات ارزی و دارویی، گرانی خدمات درمانی و معضلات مالی بیمارستانها داغ است، مسئولان بهداشتی و ارزی نیز توپ را در زمین یکدیگر میاندازند. با توجه به باقیماندن تنها سه ماه از سال 91 و بدهی فراوان دولت به وزارت بهداشت شما به عنوان یکی از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، چه آیندهای برای نظام سلامت پیش بینی میکنید؟
کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تا کنون دو بار گزارش خود را به صحن علنی مجلس ارائه کرده است، میزان بودجه ارز دارویی برای سال 91، 5/3 میلیارد دلار است که متاسفانه با گذشت 10 ماه از سال گفته میشود تنها یک سوم آن پرداخت شده؛ این اتفاق تاثیرات بدی روی بیماران سرطانی، هموفیلی و... و همچنین واردات تجهیزات پزشکی از جمله دستگاههای سی تی اسکن و ام آر آی گذاشته است. ما تمام این اتفاقات را شهریور ماه اعلام کرده و تاکید کردیم که دولت تخلف مالی کرده است.
روز گذشته رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پیشنهاد داد تا برای ارائه خدمات درمانی بهتر، شورای عالی بیمه سلامت جلسه اضطراری تشکیل داده و تعرفهها را افزایش دهد، چرا که هزینههای درمان سنگین شده و بیمارستانها با مشکل مالی فراوانی مواجه شده اند. به نظر شما با گذشت 10 ماه از سال این امکان وجود دارد؟
تعیین تعرفه دست دولت است، باید همان ابتدای سال تعرفهها به درستی تعیین میشد. تاکنون بسیاری از پزشکان گلایه دارند، حاملهای انرژی افزایش فراوانی داشته و این موضوع به پزشکان و بیمارستانها فشار آورده است، البته بیشتر افزایش قیمتها مربوط به بخش جراحی و هتلینگ است، چرا که با گران شدن تجهیزات پزشکی و کم شدن داروها این بخش بیش از درمانهای سرپایی تحت تاثیر قرار گرفته است. متاسفانه دولت از یکسو قیمتها را بالا میبرد اما از دیگر سو، دست به تعرفهها نمیزند.
با این همه ظاهرا پرداخت 6 هزار میلیارد تومان دولت به وزارت بهداشت نیز منتفی شده است.
بله. علاوه بر این، 10 درصد سهم وزارت بهداشت از درآمدهای هدفمندی یارانهها نیز پرداخت نشده؛ این درحالی است که دولت سال گذشته 20 هزار میلیارد تومان از اجرای این قانون درآمد داشته است. تمام اینها نشات گرفته از تخلف دولت در نظام سلامت است. اضافه بر اینها دولت 1100 میلیارد تومان در قالب کسری بودجه به وزارت بهداشت بدهکار است.
کمیسیون بهداشت مجلس برای پیگیری تخلفات مالی دولت چه اقداماتی انجام داده؟
ما تمام این موضوعات را پیگیری و ابلاغ کرده و تمام تخلفات را به دیوان محاسبات اداری منعکس کردیم. اما باید به این نکته توجه داشت که مجلس ناظر بر اجرای قانون است، ما حتی 20 روز پیش درباره این موضوع، پورمحمدی را به کمیسیون دعوت کردیم و او نیز اعلام کرد بازرسانی را برای پیگیری این تخلفات میفرستد. با این حال هیچ پاسخی از اقداماتمان نگرفته ایم. دولت پاسخ نمیدهد. ما در این ارتباط همچنین از مسئولان سازمان نظام پزشکی نیز دعوت کردیم تا ماجرای زیرمیزی را نیز بررسی کنند. کمیسیون موضعش را اعلام کرد و خواستار برخورد با پزشکان متخلف و حتی ابطال پروانه آنها درصورت لزوم شد.
به نظر شما با توجه به باقی ماندن تنها سه ماه از سال، امکان بهبود وضعیت بخش درمان وجود دارد؟
ببینید، از ابتدای سال تا کنون تنها یک سوم ارز اختصاص یافته، آیا در سه ماه باقی مانده میتوانند پرداخت کنند؟ ما حتی در ارتباط با بودجه سال 92 نیز با مشکلات فراوانی مواجه میشویم، چرا که بودجه انقباضی است و دولت نیز با گذشت بیش از دو هفته هنوز لایحه بودجه را به مجلس نداده است.
حتما شایعههای برکناری خانم دستجردی ــ وزیر بهداشت ــ را شنیده اید، گذشته از تمام حرف و حدیثها، آیا استیضاح یا برکناری او در کمیسیون مطرح است؟
خیر به هیچ وجه بحث استیضاح در مجلس مطرح نیست.