الف: ١- اگر خاطره ها یاری نکند ، آرشیو نشریه ها وسایت های خبری می توانند یادآور اولین گفتگوی تلویزیونی آقای احمدی نژاد با شبکه اول سیما پس از انتخاب به ریاست جمهوری در دوشنبه شب ٢٠ تیرماه ١٣٨٤ باشد که ایده کابینه ٧٠ میلیونی در آن مطرح شد ١. ایشان در پاسخ به این سوال که بعد از حماسه سوم تیر شایعاتی مثل دور شدن شما از مردم یا محو شدن در قدرت در مورد شما شنیده میشود و اینکه در یک قرنطینه قرار گرفتهاید، نظر شما در این خصوص چیست؟ پاسخ می دهد: تشکیل دولت یک وظیفه بسیار مهم و تعیین کننده است. مهمترین فعالیت کنونیام تعیین کابینه است. کابینه ٧٠ میلیونی باید کابینهای باشد که کشور را به سرعت جلو ببرد.
٢- مصاحبه اخیر آقای احمدی نژاد که شنبه شب ٢ دیماه ١٣٩١ بطور زنده از شبکه اول سیما پخش شد ٢، البته شبیه موارد اخیرآن ، هیچ نشانه ای از یک گفتگوی چالش برانگیز نداشت. تریبونی بود برای یک سخنرانی یک طرفه طولانی و لذا مطلب تازه ای که معمولا در گفتگوهای دو طرفه جوانه می زند و پدیدار می شود و ذهن مخاطب را اقناع می کند در آن وجود نداشت. مردم عموما انتظار دارند در چنین برنامه هایی از زبان مسئولین اولاً مسائل و مشکلا تشان بطور شفاف مطرح شود و ثانیاً پاسخهای قانع کننده ای برای آن ارائه گردد. اینکه عنوان شود مشکل جدی وجود ندارد ( مثل آنچه در مورد مشکلات تولید کنندگان عنوان شد) و یا اگر مشکلی هست به سایرین برمی گردد ( مثل موضوع افزایش برابری ارز با پول ملی) ، به سریال تکراری گفتگوی یکطرفه آقای رئیس جمهور در سیما مبدل شده است که همیشه یک نتیجه دارد وآن اینکه دولت مبرای از اشتباه وتقصیر است و علت همه مشکلات متوجه دیگران است.
٣- اگر چه گفتگوی اخیر رئیس جمهور بویژه از جنبه های سیاسی و اقتصادی مورد نقد و بررسی افراد و محافل گوناگون بوده است، اما دو نکته جدید در این گفتگو یا سخنرانی قابل تامل است:
اول اینکه در گفتگوهای قبلی اقای احمدی نژاد معمولا کانون انتقادات خود را بر مجلس و بویژه برخی نمایندگان شاخص آن قرار میداد و انان را به کارشکنی علیه دولت متهم ساخته و گاهی حتی تعابیری چون بی سوادی و یا کینه توزی با دولت را بکار می برد ٣. در مراسم دومین سالروز اجرای قانون هدفمندکردن یارانه ها در روز ٢٩ آذر ایشان منتقدین دولت را به نابود کنندگان اقتصاد کشور متهم می کند ٤ . این نحوه برخورد با منتقدین دولت کم و بیش در مورد مجلس ، برخی نمایندگان شاخص، مجمع تشخیص و قوه قضاییه وجود داشت اما در این گفتگوی تلویزیونی شورای نگهبان نیز در خصوص تائید برخی قوانین مصوب مجلس به ظرافت مورد انتقاد ایشان واقع شد که به نوعی وسیع تر شدن دایره همراهی منتقدین سیاست ها و تصمیمات دولت از نگاه ایشان قلمداد می شود.
دومین نکته قابل توجه در این گفتگواین بود که آقای احمدی نژاد در توضیح موضوع افزایش قیمت دارو تلویحاً تعریف جدیدی از دولت ارائه نمود. در این تعریف جدید ابتدا وزارت بهداشت نهادی خارج از دولت قلمداد می شود و سپس مورد انتقاد قرار می گیرد. ایشان با انتقاد از مسئولین وزارت بهداشت اظهار می دارد:
" دولت که مسوول نیست ٢٤٠٠قلم دارو را کنترل کند. باید شبکه بهداشت ، تولید کننده ها کنترل کنند. دولت وظیفه اش این بود که ارز را بدهد که ارز را داده است... برای دارو تغییر نرخ ارزی نداریم که کسی بخواهد آن را اضافه کند و خود وزارت بهداشت آن را کنترل کند و اجازه ندهد چند نفر چهره بهداشت و درمان را مخدوش کند ٢."
این نوشتار بدنبال بررسی ریشه های علت گرانی دارو و یا اینکه میزان ارزگفته شده به واردات دارواختصاص یافته یا نیافته و اختلاف ادعاهای رئیس جمهور با وزارت بهداشت و کمسیون بهداشت مجلس نیست . بلکه دقت دادن به این بخش از اظهارات ایشان است که مسئول گرانی دارو را دولت نمی داند بلکه عدم کنترل وزارت بهداشت معرفی می کند ! به عبارت دیگر دولت از وزارت بهداشت مجزا قلمداد می شود.
٤- دولت یا قوه مجریه با مدیریت رئیس جمهور مجموعه گسترده ای مشتمل بر نهادها و سازمان ها و افراد اجرایی در سطوح مختلف و حوزه های گوناگون می باشد که عهده دار اجرای قوانین و عملیاتی نمودن آن است. اداره صحیح این مجموعه عظیم با حفظ انسجام گستره عوامل و نهادهای آن و قبول مسئولیت در هر بخش امکان پذیراست . فرافکنی معضلات به خارج از این مجموعه و تاسفبار تر از ان مرزبندی های غیر اصولی درون بدنه دولت و خارج نمودن بخش هایی از ان در جهت تطهیر عملکرد رئیس جمهور و حلقه اصلی مشاوران و کارگزاران ایشان عین بی مسئولیتی و انهدام یکپارچگی این رکن مهم حاکمیت است. بیم آن میرود که اتخاذ چنین شیوه ای با توجه به معضلات مبتلابه کشور در روزهای پایانی عمر این دولت مجموعه دولتیان را به دایره کوچک چند نفره اطراف رئیس جمهور محدود و منحصر کند و کار کابینه٧٠ میلیونی تیرماه ٨٤ را به دولتی ٧ نفره در خرداد ٩٢ خاتمه دهد.
********
١- احمدینژاد: برای تشکیل کابینهای در شان ملت ایران روزانه بیش از 17 ساعت فعالیت میکنم
٢- گفتگوی تلویزیونی با شبکه اول سیما ٢/١٠/٩١ : هدفمندی یارانهها قدرت خرید ۷دهک را بالا برد/حذف وابستگی بودجه به ارز
٣- در گفتگوی تلویزیونی ٢٨ اسفند٨٨ وی از برخی اقتصاددانان (آقایان توکلی، مصباحی مقدم و نادران) که مدعی شده اند با اجرای طرح هدفمند سازی یارانه ها قیمت ها پنج هزار درصد بالا می رود انتقاد کرد و گفت: من نمی دانم که اینها کجا درس خوانده اند و چه کسی به آنها مدرک داده است.