Quantcast
Channel: اعتدال
Viewing all articles
Browse latest Browse all 22413

نابودی جنگلها با اجرای پیشنهاد رئیس جمهور

$
0
0
اعتدال: کارشناسان می‌گویند اظهارات رئیس جمهور درباره واگذاری جنگلها به دامداران و بهره برداری از بذر بلوط با تمام قوانین، مصوبات و چشم اندازهایی که تاکنون برای حفاظت از جنگلها وجود داشته مغایرت دارد و در صورت اجرایی شدن آموزه های یک قرن متخصصان و منابع طبیعی را هدر می دهد.

به گزارش مهر، پیش از ظهر چهارشنبه دکتر محمود احمدی نژاد در صحن علنی مجلس با اشاره به محدودیت استفاده از جنگلها گفت: زمانی که این اقدام انجام شد استدلال مسئولان این بود که دام می رود به جنگل و جنگل را تخریب می کند اما بهترین حافظان جنگل دامداران هستند و اگر ما این 14 میلیون هکتار جنگل را به آنان برگردانیم بیش از 14 هزار اشتغال ایجاد می شود.

وی افزود: حداقل 6 میلیون تن بلوط در جنگل تولید می شود که از بین می رود این در حالی است که کل علوفه وارداتی کشور 7 میلیون است که سال گذشته در همین زمینه نیز دچار مشکل شدیم. برای چه باید این 6 میلیون تن بلوط از بین برود و ما هیچ استفاده ای از آن نبریم. بنابراین باید تصمیمات خود را عوض کنیم.

احمدی نژاد ادامه داد: در همین جنگل ها می شود گیاهان دارویی پرورش داد اما ما این 14 میلیون هکتار را از بهره برداری خارج کردیم و اگر محدودیت استفاده از آن را برداریم یک ثروت عظیم برای ملت خواهد شد.

حضور دام در جنگل مهمترین عامل تخریب جنگلها

رییس جامعه جنگلبانی ایران در واکنش به این اظهارات به خبرنگار مهر می گوید: چنین اظهار نظر هایی برای سرزمین شکننده ما از نظر اکولوژیک بسیار خطرناک است و به نظر نمی رسد حتی بی اطلاع ترین افراد از منابع طبیعی با شنیدن چنین اظهاراتی برای چند ثانیه دچار شوک شوند.

دکتر هادی کیادلیری با اشاره به اینکه در حال حاضر در تمام نقاط دنیا حتی کشور هایی که از نظر جنگل غنی هستند ورود دام به جنگل را مهمترین عامل تخریب معرفی می کنند اضافه می کند: در ایران با توجه به وضعیت اکولوژیکی شکننده جنگلها مجوز ورود دام به جنگل فاجعه آفرین است.

به گفته او، همچنین تاکنون تمام متولیان سازمان جنگلها و سازمان محیط زیست با توجه به آموزه های متخصصان و اساتید منابع طبیعی همواره سعی در تصویب قوانینی داشته اند که فشار دام را از جنگلهای کشور که هم اکنون نیز خارج از توان و ظرفیت این عرصه هاست کاهش دهند.

حضور دامدارن در جنگل یعنی از بین رفتن روزانه 14 میلیون اصله نهال

کیادلیری با اشاره به اینکه در اکوسیستم جنگل به جز نهال درختان علوفه ای وجود ندارد تأکید می کند: حضور روزانه حدود 7 میلیون دام در جنگلهای کشور در صورتی که هر دام تنها 2 اصله نهال را بخورد یعنی روزانه 14 میلیون نهال از جنگلهای کشور از بین می رود.

او ادامه می دهد: البته ممکن است دامداران برای اینکه نور به کف جنگل برسد و علوفه تولید شود اقدام به قطع یا سرشاخه زنی درختان کنند که این خود یعنی نابودی جنگلها ، از سوی دیگر حضور دام در جنگل با فشرده کردن خاک در اثر عبور و مرور از زاد آوری طبیعی و رشد بذور درختان جنگلی جلوگیری می کند که با اتوجه به اینکه تعداد زیادی از بذرها توسط دامها خورده می شود بنابراین دامداران به هیچ عنوان نمی توانند حافظان جنگلها باشند.

به اعتقاد این استاد دانشگاه، ارائه چنین طرح هایی در جایی که جنگلها تنها 7 درصد مساحت کل کشور را به خود اختصاص می دهد و هر روز با مشکلات جدیدی مانند ریزگردها، سیلاب و هدر رفتن منابع آبی که همگی ناشی ازتخریب جنگلهاست مواجه است نشان دهنده عدم توجه به مسائل زیست محیطی و سطحی نگری مسئولان است.

کمبود بذر بلوط در زاگرس عامل خشکیدگی جنگلها

کیادلیری با اشاره به بخش دیگری از صحبت های رئیس جمهور مبنی بر استفاده از 6 میلیون تن بذر بلوط می گوید: تاکنون آماری در خصوص وجود این میزن بذر بلوط در جنگلهای کشور نشنیده بودم اما آنچه مسلم است در همین چند سال اخیر حدود 300 هزار هکتار از جنگلهای زاگرس به خاطرکمبود بذر بلوط به دلیل آفت زدگی و یا استفاده بیش از حد جنگل نشینان از آن دچار خشکیدگی شده اند.

او معتقد است: اظهارات رییس جمهور با افق هایی که خود دولت در برنامه پنج ساله تعریف کرده است تناقض دارد و اگرچه اطمینان دارم چنین طرحی هرگز اجرا نمی شود اما در صورت اجرایی شدن ظرف دو سال تمام جنگلهای کشور را از بین می برد.

تکه تکه کردن منابع طبیعی بر خلاف اصول توسعه پایدار

یکی از مسئولان سابق سازمان جنگلها نیز مطرح کردن چنین بحث هایی را غیر کارشناسی می داند و می گوید  در هیچ جای دنیا برای اشتغال زایی منابع طبیعی را قطعه قطعه نمی کنند و در اختیار مردم قرار دهند بنابراین اینکه رئیس جمهور نوید ایجاد 14 هزار شغل بابت 14 میلیون هکتار جنگل در کشور را می دهد بسیار عجیب و غیر قابل درک است.

البته او میزان جنگلهای کشور را بسیار کمتر از 14 میلیون هکتار عنوان می کند.

تخریب جنگلها منابع آب را هدر می دهد

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل و مرتع نیز از گفته های رئیس جمهور در خصوص حفاظت از جنگلها انتقاد می کند: اظهارات امروزدکتر احمدی نژاد زحمات یک قرن اساتید و متخصصان منابع طبیعی برای آموزش علوم جنگل به زبان ساده به عموم مردم را نادیده گرفت و طرحی ارائه شد که با آنچه که تا امروز برای حفاظت از جنگلها مطرح شده بود تناقض داشت.

محمد درویش می گوید: سرانه جنگل در ایران 18/ 0 هکتار برای هر فرد است در حالیکه این میزان در دنیا 8/0 هکتار است بنابراین برنامه ریزی برای بهره برداری اقتصادی از همین اندک منابع طبیعی باید با دقت و وسواس بسیار و با در نظر گرفتن مسائل زیست محیطی انجام شود.

او با اشاره به اینکه چندی پیش احداث یک کارخانه فراوری بذر بلوط در جنگل های زاگرس مورد انتقاد همه کارشناسان این حوزه قرار گرفت اضافه می کند : اینکه امروز رییس جمهور پیشنهاد بهره برداری از تمام بذرهای بلوط جنگل های زاگرس را می دهد یعنی از نظر ایشان زاد آوری این جنگلها هیچ اهمیتی ندارد.

به اعتقاد او، زاگرس سرچشمه اصلی ترین رود خانه های کشور است که بیش از 70 درصد آب را تأمین می کند بنابراین با از بین رفتن این جنگلها منابع آب کشور هم به شدت تهدید می شود.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 22413

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>