اعتدال:هنوز اطلاعات دقیقی درباره اصلاحات در قانون اساسی حزب کمونیست چین در دسترس نیست ،اما به نظر می رسد این تغییر می تواند برخی ناهمگونی های سنتی درون حزبی به خصوص در مورد راهبردهای اقتصادی را حل و فصل کند.
به گزارش ایرنا، از جمله گمانه زنی ها این است که تغییراتی در شمار اعضای دفتر مرکزی حزب ˈ پولیت برو ˈ داده می شود و تعداد 9 رهبرن ارشد چین به هفت نفر کاهش می یابند.
این افراد بیشترین نقش را در تعیین سیاست های چین ایفا می کنند.
خبرگزاری شین هوا نوشته است، بر اساس نشست اخیر دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب ،اصلاحاتی در قانون اساسی صورت خواهد گرفت.
پیش بینی می شود درباره این اصلاحات اول نوامبر یعنی هفت روز قبل از برگزاری کنگره بزرگ ،نشست و گفت وگوهایی بین رهبران ارشد چین صورت گیرد.
ریاست نشست اخیر را ˈ هو جین تائو ˈ دبیرکل کمیته مرکزی حزب که بالاترین مقام کشور محسوب می شود، در اختیار داشت .
دبیرکل حزب کمونیست اصولا مقام هایی چون رییس جمهوری و فرماندهی کل قوا را نیز در چین در اختیار دارد.
پیش بینی ها این است که در کنگره حزبی در هشتم نوامبر ˈ شی جین پینگ ˈ معاون فعلی رییس جمهوری خلق چین دبیرکلی حزب حاکم را از آن خود کند و سپس برای دریافت پست ریاست جمهوری و فرماندهی کل قوا نیز آماده شود.
برخی از اصلاحات قانون اساسی حزب نیز احتمالا به اعضا و همچنین افراد غیرحزبی مربوط می شود که به نوعی با حزب کمونیست حاکم بر چین در ارتباط هستند.
این اصلاحات ممکن است به نیاز حزب به نوآوری، عملیاتی شدن و کمک به توسعه توانایی های کشور مربوط باشد.
چین در زمینه اقتصادی با چالش هایی روبرو است و اگر خواسته باشد الگوهای اقتصادی فعلی را در برخی مناطق تغییر دهد به این اصلاحات نیاز دارد.
کنگره حزب حاکم چین یکی از مهمترین رویدادهای سیاسی در کنار اجلاس بزرگ مجلس ملی چین محسوب می شود.
در بیانیه حزب حاکم که هفته گذشته منتشر شد بار دیگر به پایبندی بر اصلاحات و درهای باز و نظریه ˈ سه نمایندگی ˈ که رهبران قبلی مطرح کرده اند، تاکید شده است.
بیانیه می افزاید که حزب باید اصلاحات و سیاست درهای باز را ادامه داده و بر مشکلات فائق آید و روحیه ناسیونالیستی را در کشور ترغیب کند.
در این بیانیه خاطر نشان شده ، حزب کمونیست با تحولات تازه ای در جهان و در چین معاصر روبرو است و نیازهای جدیدی را می طلبد که به توسعه کشور و انتظارات مردم مربوط است.
کنگره حزب حاکم چین در واقع تعیین کننده برنامه های راهبردی برای اصلاحات ، توسعه و پیشرفت و نوآوری و منطبق کردن سیاست ها با شرایط نوین و به روز شدن در چین است.
به هرحال آنچه تاکنون اعلام شده نام ˈمائو تسه دونگˈ، بنیانگذار حزب کمونیست از بیانیههای حزبی حذف خواهد شد.
نام مائو همیشه در بیانیههای حزب کمونیست با احترام فراوان ذکر شده و به طور معمول در آنها به مارکس، لنین، دنگ شیائو پینگ از رهبران سابق چین، جیانگ زمین رییسجمهور اسبق و هو جینتائو رییسجمهور فعلی ادای احترام میشود.
دفتر سیاسی حزب کمونیست چین که یک شورای تصمیمگیری قدرتمند متشکل از دهها عضو فعال این حزب است، اعلام کرد: کنگره حزب بزودی به بررسی اصلاحات قانون اساسی حزب میپردازد.
بر اساس اصلاحاتی که در گذشته انجام شده ،عضویت کاپیتالیستها در این حزب بلامانع اعلام و رهنمودهایی جدید برای اصلاحات اقتصادی و سیاسی در پرجمعیتترین کشور جهان صادر شده است .
ˈمائو تسه دونگˈ، بنیانگذار کمونیسم در چین فردی بود که تفکرات مارکسیسم و لنینیسم را در این کشور پیاده کرد و از لحاظ ایدئولوژیکی در جایگاه ویژهای برای سیاستمداران این کشور قرار دارد اما حذف نام وی از بیانیهها نشان دهنده تغییراتی جدی در رهبری چین است.
برخی تحلیل گران میگویند: این اقدام اتفاق بزرگی است و بدان معنی است که در سیاستهای چین ˈمائوئیسم ˈکمتر و ˈدنگیسمˈ بیشتر میشود.
دنگ شیائو پینگ در دهه 70 میلادی اصلاحات اقتصادی در چین را به راه انداخت و این کشور که از لحاظ اقتصادی بسیار ضعیف بود تبدیل به یک قدرت اقتصادی در جهان شد.
برخی ناظران سیاسی اصلاحات پیش رو را نه تنها نشانه ای از کاهش قدرت و نفوذ حزب کمونیست در عرصه سیاست گذاری و اجرایی چین نمی دانند، بلکه آن را گامی در جهت ارتقاء عقلانیت و تطبیق حزب با شرایط اجتماعی و سیاسی و روند های اصلاحی رو به رشد در جامعه می دانند که نتیجه آن تقویت و قدرتمندتر شدن این کشور بزرگ است .
به گفته برخی تحلیلگران باید پذیرفت که چین امروز با چین گذشته فاصله معنی داری پیدا کرده و از این رو حزب حاکم کمونیست نیز در اساسنامه و قوانین خود بیش از هر زمانی نیازمند اصلاحات است.
حزب کمونیست عالی ترین نهاد تصمیم گیرنده در چین به شمار می رود. این حزب تا سال 2010 کنگره سراسری برگزار کرده که هر کنگره شامل پنج اجلاسیه است که به صورت نشست های سالانه برگزار می شود.
در اساسنامه فعلی حزب تاکید شده اعضای جدید باید به اندیشه مارکسیستی مائو ، نظریه اصلاحات و سیاست های درهای باز دنگ شیائو پینگ و اندیشه سه نمایندگی جیانگ زمین پایبند باشند.
↧
چین در آستانه پوست اندازی
↧