هفتادمین دوره جشنواره فیلم ونیز ایتالیا که از چهارشنبه 6 شهریور با نمایش فیلم Gravity به عنوان کار افتتاحیه فستیوال آغاز شد و یکشنبه شب آینده (17 شهریور) پایان می گیرد.
به نوشته بانی فیلم و به نقل از ورایتی؛ ترکیبی از ژانرها و سبک های مختلف توصیف شده است. ونیز فستیوالی است که می خواهد بر اساس شهرت و اعتبارش به سنیمای دنیا خدمت کند و به هر یک از ژانرها و گونه های فیلمسازی میدان بدهد و مختص یک طرز فکر نباشد و در گذشته نیز این خط فکری را تعقیب می کرده اما تبلور آن که ونیز 2013 در سرآمد این نگرش های چندسویه و تضاد و تفاوت در ایده ها و حرکت در مسیر ناشناخته ها در جشنواره امسال فیلم تام در مزرعه بوده است که ماجراهای آن در مزارع ایالت کبک کانادا می گذرد و آن را زاوی یر دولان کارگردان اسپانیایی تبار تبعه کانادا ، که 24 سال دارد ساخته است.
این تریلر روحی – روانی از منظر بسیاری از کارشناسان محصول تلاش کارگردانی است که میانه روی در کارهایش جایی ندارد و این فیلم جدیدترین سند آن است.
بازگشت فاتحان
کیم کی دوک از کره جنوبی که سال پیش با فیلم پی یتا جایزه شیر طلایی برترین فیلم فستیوال را برد، امسال با کار جدیدش به نام «موبیوس» به صحنه بازگشته است ولی این فیلم برخلاف پی یتا جایی در قسمت مسابقه ندارد. کیم کی دوک تنها فاتح قبلی شیرهای طلایی ونیز نیست که به جشنواره امسال پا گذاشته است و این شامل جانی امه لیوی ایتالیایی هم می شود. او که معمولاً کارهایش از تبار درام است، این بار با اولین کمدی اش به صحنه آمده است. و نام آن Lintrepidoاست.
استیفن فریرز بریتانیایی با فیلم، «فیلومنا» به صحنه جشنواره ای بازگشته است که بعد از کن فرانسه و همپا با برلین آلمان دومین فستیوال عمده سینمای دنیا به حساب می آید. در این فیلم جودی دنچ مسن و معروف در رل فیلومنالی ظاهر می شود. او یک زن ایرلندی است که بدنبال پسری می گردد که سال ها پیش برای رشد و سپری شدن سال های نخست زندگی اش به خانواده ای دیگر سپرده شد و اینک او در صدد بازیابی و اداره مجدد این پسر است. دیگر فیلم بریتانیایی حاضر ونیز امسال Tracksکار جان کوران است.
کوران یک کارگردان آمریکایی است اما فیلم او با بازی میا و اسیکو فسکا درباره یک زن جوان به نام رابین دیوید سون است که در سال 1977 بیش از 1678 مایل را در صحرای استرالیا زیر پا گذاشت تا مردم و دولت های این کشور و بریتانیا را متوجه خود کند و به حمایت از کار انفرادی خویش وادارد. امیلی شرمن و ایان کانینگ که در سال 2010 «سخنرانی پادشاه» برنده جایزه اسکار برترین فیلم آن سال را ساختند ، تهیه کنندگان این فیلم هستند و همین مسئله نشانه دیگری از تعلق آن به سینمای بریتانیا و خط و خطوط آن است.
3 در برابر یک
اضافه برکار جدید امه لیو، ایتالیا دو فیلم دیگر در قسمت مسابقه جشنواره امسال ونیز دارد تا صاحب 3 سهمیه باشد. تا یکی از آنها فیلم جدیدی به نام Via Castellana Banderiaاست که اولین کار بلند اما دانته محسوب می شود. دانته یک متخصص تئاتر و اپرا از ایالت سیسیل ایتالیا به حساب می آید که در همین زمینه ها شهرت زیادی کسب کرده و فیلم فعلی نخستین ورود او به عرصه سینما و آزمودن بختش در این زمینه است.
بجز این ایتالیاGra Scaroرا هم راهی ونیز 2013 کرده است که یک کار مستند درباره کارها و سفرهای یک گروه نمایشی در اطراف شهر رم است. در نقطه مقابل امسال سینمای فرانسه حضوری کوچک تر از معمول لااقل در قسمت مسابقه دارد و تنها نماینده این کشور در این بخش La Jalousieکار فیلیپ گارل است که در آن پسر وی لوییس گارل و آنا موگلاسیس بازی کرده اند.
آخرین فیلم کارگردان تایوانی
هایائو میازاکی ژاپنی نیز که متخصص کارتون است با فیلم جدیدش به نام باد بر می خیزد (یا باد می وزد) به موسترا (نام و عنوانی دیگر برای جشنواره ونیز) آمده است. این انیمیشن اخیراً در سینماهای شرق آسیا نیز اکران شده و سروصدای زیادی به پا کرده است . این فیلم به واقع از معدود کارهای هفتادمین دوره ونیز است که اولین نمایش بین المللی اش را در این فستیوال تجربه نمی کند و پیشتر اکران شده است. دیگر فیلم عمده فستیوال که این خصلت را دارد ، Cangonsساخته جان پل شریدر آمریکایی و پرسابقه است. تسایی مینگ لیانگ که یک فیلمساز تایوانی است ، فیلم جدیدش به نام «سگ های پوشالی» را به فستیوال امسال آورده است . به گفته البرتو بابرا مدیر ونیز ، این آخرین فیلمی است که این کارگردان شرق آسیایی ساخته است پس از این فیلم نخواهد ساخت و آن را نمونه و نمادی اوشن از سبک و روش اختصاصی کار وی باید دانست.
نوه کاپولا هم آمد
قسمت افق های جشنواره امسال شامل فیلمی به نام پالو التو هم می شود که آن را جیا کاپولا ساخته که نوه دختری فرانسیس فورد کاپولای معروف است و به این ترتیب بعد از دختر وی سوفیا کاپولا که سالهاست فیلم می سازد ،روند فیلمسازی در این خاندان وارد نسل سوم خود نیز می شود . این فیلم بر اساس یک سری داستان های کوتاه از جیمز فرانکو که تهیه کننده فیلم هم هست ، ساخته شده و بیننده ها را به پالو التو می برد که شهری کارگری در ایالت کالیفرنیای آمریکاست. فیلم درباره گروههای از دختران جوان است که به سبب بی تجربگی در دردسرهایی می افتند و اما رابرتز را کنار جک کیلمر ، ول کیلمر ، کیگان الن ، نت وولف و کالین کمپ به بازی گرفته است . در قسمت افق های جشنواره یک فیلم ژانر وحشت به نام The Sacramentساخته تای وست هم به نمایش در آمده که شرحی بر اتفاقات سیاسی و اجتماعی سال 1978 در کشور آفریقایی گویانا و اقدامات دنباله روهای جیم جونز و موج خود کشی ها در این کشور است .
نمایش اولین ها
در قسمت افق های جشنواره همچنین اولین فیلم اگنس بی فرانسوی را هم شاهد خواهیم بود حال آن که وی بیشتر در دنیای مد و لباس فعال بوده است . از اوبرتو پازولینی ایتالیایی تبار ساکن بریتانیا هم فیلم «زندگی ساکن» که اولین کار بلند اوست در این قسمت جشنواره پخش می شود و لوکاس مودیسون یکی از موج نویی های سینمای سوئد نیز که ماموت را در کارنامه اش دارد ، فیلم جدید خود به نام ما بهترین هستیم را به جشنواره امسال موسترا آورده است.
هیات ژوری نامدار
ریاست هیات ژوری جشنواره با برناردو برتولوچی معروف و ایتالیایی است . هیاتی که آندریا ارنولد کارگردان زن انگلیسی کری فیشر هنرپیشه زن آمریکایی (و یکی از بازیگران اصلی تریلوژی اولیه جنگ ستاره ها )، پابلو لارن کارگردان اهل شیلی ، ریواچی ساکاموتو موسیقی سرای ژاپنی و مارتینان گرک بازیگر زن آلمانی را هم در بردارد و مثل فیلم های جشنواره هفتادم ترکیبی از ایده های گوناگون و متنوع است و فرهنگ های متعددی را در بر میتابد.
ده فیلمی که باید در ونیز دید؟
به گزارش ایندی وایر، اما در بین این فیلمها می توان 10 فیلم برتر را لیست کرد که باید آنها را نگین های هفتادمین دوره این جشنواره دانست. در اینجا شرحی کوتاه از این ده فیلم در اختیارتان است.
جاذبه
خلاصه داستان :یک زوج فضانورد در یک ماموریت معمولی، بعد از اینکه بخش هایی از سفینه شان آسیب می بیند، در فضا گرفتار می شوند.
آنچه باید بدانید : این فیلم اولین فیلمی است که در جشنواره فیلم ونیز به نمایش در آمد و احتمالاً بزرگترین حرکت برگزار کنندگان جشنواره هم هست. زیرا این فیلم می تواند یکی از پرطرفدارترین فیلم های اکران شده امسال باشد. آلفونسو کوارون هفت سال پیش نیز شاهد آن بود که همین جشنواره با فیلم عالی – تخیلی حیرت آور او با عنوان بچه های انسان افتتاح شد. آن سال فیلم او جایزه بهترین فیلمبرداری را برد اما در گیشهها موفقیتی کسب نکرد. این فیلم همچنین به عنوان یکی از بهترین فیلم های دهه 2000 شناخته می شود. حالا مدتی طولانی از آن زمان می گذرد و کوارون با فیلم جدید جاذبه که پیشرو جشنواره ونیز است، بازگشته. این بار در فیلم او بازیگران درجه اولی مثل ساندرا بولاک و جورج کلونی به عنوان بازیگران نقش اول و دوم فیلم حضور دارند. نوآوری های تکنیکی فیلم نیز احتمالاً برای مخاطبان آشنا هستند. از جمله این تکنیکها می توان به مخلوطی از تصاویر و اجراهای CGIو شات هایی اشاره کرد که کار قبلی کوارون را به مبارزه می طلبند. علاوه بر آن فیلم به شیوه سه بعدی ساخته شده و احتمالاً خیلیها منتظر اکران آن هستند. اما آیا این فیلم، خیلی در سبک 2001 یک اودیسه فضایی ساخته کوبریک و یک فیلم هنری است ؟ باید فیلم را دید و جواب داد.
جو
خلاصه داستان : یک پسر جوان در می سی سی پی دوست کسی می شود که قبلاً محکوم بوده است.
آنچه باید بدانید : حتی همه کسانی که همه کمدی های دیوید گوردون گرین را دوست داشتند پس از اکران فیلم The Sitterاندکی از او ناامید شدند. اما او حالا با فیلمی بازگشته است که یادآور روزهای شکوه او با فیلم های مثل جورج واشنگتن، همه دختران حقیقی و جریان آب هستند. او امسال ابتدا با فیلم نزول شاهزاده نام خود را مطرح کرد. این فیلم در ژانر کمدی درام می گنجد. اما فیلم دوم او که در ونیز اکران شد، یعنی جو، فیلمی درام است که از آن می توان به عنوان وجه غمگین و تیره کارگردان یاد کرد. این فیلم اقتباسی از رمان لری براون است. گوردون گرین در این فیلم برای اولین بار با نیکلاس کیج کار کرده است. البته کیج در سال های اخیر به خوبی گذشته نبوده و حساسیت آن زمان را ندارد.اما وقتی با کسی مثل گوردون گرین کار می کند و موضوعی مثل این در اختیار اوست. او نیز فوق العاده می شود و حرف های زیادی برای نوع اجرای او وجود دارد. کیج در این فیلم همبازی تای شرایدان است که ستاره جوان درخت زندگی بود و مثل جن نیکولز که حضوری شگفت انگیز در فیلم Mudداشت، در فیلم خود می درخشد. اما فیلم حتی اگر هیچ چیز نداشته باشد، باز هم مخاطب در انتظار تفاوت هایی بارز است کنار هم بودن کیج و گوردون گرین واقعاً جالب است.
حرکت های شبانه
خلاصه داستان : یک بچه پولدار، یک نفر که ترک تحصیل کرده است و کسی که قبلاً نظامی بوده کنار هم قرار می گیرند تا مانع از یک حمله تروریستی شوند حمله ای که می تواند محیط زیست را هم به خطر اندازد.
آنچه باید بدانید: در برخی فیلم های کوچک امسال، شماری از کارگردانان در رقابت با خود و شاهکارهایشان وارد مقوله های جدیدی از کارهای قبلی خود شده اند. از بین آنها می توان به کلی ریچارد اشاره کرد که از درام های کوچکی مثل Old Joyو وندی و لوسی تا وسترن هایی نصفه و نیمه Meeks Cutoffتا حرکت های شبانه را ساخته است. فیلم آخر او یک نوع تریلر و با چیزی شبیه به تریلر است که ریچارد می تواند بسازد. این فیلم به عنوان داستانی پر از تعلیق و تعمق درباره پیامدهای افراطی گری سیاسی توصیف شده است که نسبت به کارهای قبلی کارگردان خود، به روزتر است و ریچارد در آن از بازیگران مطرح تری مثل جسی آیزنبرگ، داکوتا فنینگ و پیتر سارز گارد درنقش های محوری داستان خود استفاده کرده است. و البته آلیا شوکت و جیمز لاگروس هم نقش های دوم داستان را بر عهده دارند. خواه ناخواه این فیلم می تواند مخاطبان زیادی را جذب کند. محبوبیت او در ونیز با عث می شود هر مخاطبی در ونیز بخواهد ببیند آخرین کار ریچارد چگونه ونیز را جذب خود می سازد.
لاک
خلاصه داستان : زندگی یک مرد در یکی از مهم ترین روزهای کاری و حرفه ای اش در معرض نابودی قرار می گیرد.
آنچه باید بدانید: استیون نایت تنها چند ماه بعد از اولین فیلم بلند داستانی اش به عنوان یک کارگردان موفق شناخته شد. او در آن فیلم یعنی رستگاری از بازی جیسون استتهام بهره برد. حالا نویسنده فیلم هایی مثل وعده های شرقی و چیزهایی کثیف خوب، تنها 6 ماه پس از فیلم اول خود با لاک بازگشته است.اما برای این بازگشت سریع یک دلیل وجود دارد و آن اینکه فیلم، درست در زمانی که باید ساخته شود، ساخته شده و موضوعات روز را بیان می کند. البته فیلم چیزی بیش از این گونه مسایل است. زیرا در آن یکی از پرهیجان ترین بازیگران این زمان یعنی تام هاردی نقش اول فیلم را بر عهده دارد و به نظر می رسد در تمام لحظات فیلم حضوری موثر روی صحنه داشته باشد. پشت سر او بازیگران نقش دوم خوبی نیز مثل اولیویا کلمن،روت ویلسون (رنجر تنها)، اندرو اسکات (شرلوک) بن دانیلز(خانه کاغذی)، آلیس لو (Sight seers) و تام هالند (غیر ممکن) دیده می شوند نایت همچنین از عوامل پشت صحنه خوبی مثل جورایت، کارگردان «دیه» به عنوان مدیر اجرایی تولید استفاده کرده است. به هر حال فیلم می تواند تجربه جذابی باشد و به مخاطب خود این شانس را بدهد که 90 دقیقه تمام همراه تام هاردی باشد.هر چند که فیلم احتمالاً حاوی چیزهای بهتری هم هست.
سگهای سرگردان
خلاصه داستان: یک خانواده بی خانمان در تایپه در خلال سفری دریایی، با زنی اسرارآمیز مواجه می شوند.
آنچه باید بدانید: مدت زیادی از زمانی که فیلمی از «تسای مینگ –لیانگ» عرضه شده است ، می گذرد. این فیلمساز چینی ـ مالزیایی چندین سال قبل ناگهان با فیلم هایی مثل «خداحافظ، مسافرخانه اژدها» مشهور شد. اما به یاد ماندنی ترین کار او سال 2009 با فیلم «چهره» رقم خورد که اولین حضورش در سینمای خارج از زادگاهش بود. حال چهار سال پس از آن زمان، او با فیلمی پرهیجان تر بازگشته است. تسای یکی از بهترین های تایوان است و یکی از بشر دوست ترین افراد در سینمای مدرن به حساب می آید.
تام در مزرعه
خلاصه داستان: یک مامور جمع آوری اسناد جوان به حومه شهر می رود تا در یک مراسم خاکسپاری شرکت کند اما با اسرار و بازی های خانواده عزادار روبه رو می شود.
آنچه باید بدانید: امسال فاویر دالان کارگردان 24 ساله فرانسوی –کانادایی در جشنواره کن حضور نداشت که البته جای شگفتی بود. زیرا او تا سال پیش که سه فیلم ساخته بود هر سال یکی از فیلم هایش را در کن به نمایش در آورده بود. اما حالا که به ونیز رسیدیم، می بینیم او چهارمین و جدیدترین فیلمش یعنی «تام در مزرعه» را به ونیز آورده است. این اولین حضور این کارگردان جوان در بخش مسابقه ونیز محسوب می شود. فیلم جدید او بر اساس نمایشنامه میشل مارک بوشار ساخته شده است که در ژانر تریلر روانی می گنجد و روی کاغذ وام دار Fastenو «پاتریشیا های اسمیت» است. خود دالان کارش را این گونه توصیف می کند که یکی از جذاب تری در این فرم هنری است. او خود در این فیلم نیز ایفای نقش کرده است. البته بوشا کاملاً فیلم های دالان را دوست نداشت. اما به نوع گفتمان او علاقه مند بود و برای همین تام در مزرعه می تواند شروع کار مشترک آنها باشد.
زیر پوست
خلاصه داستان: یک موجود فضایی خود را در قالب انسانی در می آورد و به ماموریتی سری در اسکاتلند می رود.
آنچه باید بدانید: اگر مجبور بودیم فقط یک فیلم را در ونیز ببینیم، آن یک فیلم می تواند همین فیلم باشد! جاناتان گلازر در طول دهه 1990 یکی از پردرآمدترین کارگردانان فیلم های تبلیغاتی بود و ویدیوهایی مثل Blur ،Radio head و همین طور Nick Careرا ساخته بود. او بعدها در سال 2000 اولین فیلم بلند داستانی خود را ساخت که سروگردنی بالاتر از همه فیلم های انگلیسی می ایستاد و این را مدیون متن و جلوه های تصویری خود بود.
او پس از آن در سال 2004 فیلم «تولد» را ساخت که در ونیز هم اکران شد. این فیلم حتی از قبلی هم بهتر بود. «تولد» فیلمی پرکشش و اصیل بود که در تمام دهه به عنوان یکی از بهترین فیلمها معرفی می شد. اما متاسفانه فیلم با همه ارزش هایی که داشت، نتوانست مخاطب خود را پیدا کند. از آن زمان تا کنون کلارز دیگر هیچ کاری جز ساختن فیلم های تبلیغاتی نکرد. البته او در طول این تقریباً یک دهه بیکار ننشست و مشغول اقتباس رمان علمی –تخیلی مایکل فابر بود که در نهایت آن را با اسکارلت جوهانسن جلوی دوربین برد. با توجه به اینکه از زمان اتمام تولید فیلم تا زمانی که در ونیز اکران می شود. زمان کوتاهی سپری شده است، هنوز اطلاعات زیادی در مورد این فیلم وجود ندارد.
ناشناخته ناشناخته
خلاصه داستان: فیلم تصویری از دونالد رامسفلد، وزیر دفاع دولت جورج بوش، رئیس جمهور سابق امریکا و یکی از مشاوران ارشد اوست. که مسوولیت جنگ عراق را متوجه او می دانند.
آنچه باید بدانید : امسال برای ونیز سال مهمی در اکران فیلم های مستند است و به جز این مستندسازان معروفی مثل فردریک وایزمن، الکس گیبنی و وانگ بینگ هم فیلم های جدید خود را در ونیز اکران کرده اند. ضمن آنکه تا حالا سابقه نداشته است که در بخش مسابقه ونیز دو فیلم مستند حضور داشته باشند.امسال در این بخش Sacro GRAمحصول ایتالیا باید با «ناشناخته ناشناخته» ساخته ارول موریس رقابت کند موریس نیز مثل هر کسی دیگری در این حرفه در طول 30 سال گذشته فیلم های مستند مجبوبی ساخته است که از آن جمله می توان به دروازه بهشت، خط باریک آبی و این سال های آخر چکیده اشاره کرد. اما جدیدترین فیلم او تقریباً به نوعی دنباله فیلم اسکار گرفته او در سال 2003 یعنی «هر جنگ» است. او در آن فیلم با رابرت مک نامارا وزیر دفاع امریکا در زمان جنگ ویتنام مصاحبه می کرد و حالا در فیلم جدید خود به سراغ دونالد رامسفلد وزیر دفاع آمریکا در زمان جنگ عراق رفته است. رامسفلد که به عنوان معمار جنگ عراق شناخته می شود، پاسخ هایی مبهم می دهد اما تقریباً هر کسی که فیلم را می بیند، پاسخ هایی را که او نمی دهد و یا سر بسته می گوید، به لطف موریس می داند مستندی که موریس ساخته است، کاری قوی و مکاشفه آمیز است. بویژه برای کسانی که کارهای قبلی او را دیده باشند.
باد می وزد
خلاصه داستان: فیلم داستان دوستی جیرو هیرو کاشی طراح هواپیمای جنگی و تاتسو هوری، نویسنده را بازگو می کند.
آنچه باید بدانید : یک کلمه:میازاکی میازاکی در طول یک دهه اخیر یا کمی بیشتر از آن، یعنی از زمانی که انیمیشن Spirited Awayرا با حمایت جان لاسه تر رئیس کمپانی پیکسار والبته دیزنی ساخت، دارای محبوبیت بسیاری در بین انیمیشن های ژاپنی شده. اما جدیدترین فیلم او که این نیز یک انیمیشن است، کاری جدی و متفاوت از آن چیزی است که معمولاً در این ژانر انتظار می رود. او در این فیلم بیوگرافی آدم هایی جدی را به تصویر می کشد که یک حماسه در تاریخ ژاپن محسوب می شوند. فیلم جدید میازاکی را کامل ترین فیلم او توصیف می کنند.فیلم در ژاپن با واکنش مثبت منتقدان و البته مخاطبان روبه رو شد.هرچند که جناح های سیاسی راست در ژاپن انتقادات زیادی به این بیوگرافی داشتند و چه در رسانه های کاغذی و چه اینترنتی اعتراض خود را به آن نشان دادند.اکران اول فیلم در ونیز شاید باعث آرام تر شدن این جو علیه فیلم شود. اما با این حال باید دید فیلم تا چه حد می تواند وارد کشورهای دیگر هم بشود و بازیگر انیمیشن های ژاپنی سال های اخیر رقابت کند.
قاعده صفر
خلاصه داستان : در آینده ای نزدیک یک نابغه کامپیوتر منزوی روی پروژه ای کار می کند که هدف آن کشف رازهای وجود است.
آنچه باید بدانید: بعد از یک و نیم دهه تعلیق و مشکلات، تری گیلیام فیلم جدید خود «قاعده صفر» را روی پرده می برد. او در طول این پانزده سال با مشکلاتی مثل درگیری با استودیو بر سر «برادران گریم»، بازخورد منفی Tidelandبین منتقدان و مرگ هیت لجر ستاره فیلم «تصویر دکتر پارناسوس» دست و پنجه نرم کرده است. تقریباً اواخر آگوست بود که مشخص شد، «قاعده صفر» به ونیز می رسد.گیلیام پیش از این نیز فیلمهای The Fisher Kingو «برادران» را در ونیز اکران کرده بود. اما آیا این بار فیلم او عاقبتی خوش تر در ونیز خواهد داشت؟ ستاره فیلم او یعنی کریستف والتز کاملاً مناسب کاراکترهای ویژه گیلیام است. جمع بازیگران نقش دوم فیلم هم جالب توجه است. از بین آنها می توان به بن ویشا و تیلدا سوینتون و رابین ویلیامز و مت دیمون اشاره کرد.
اولین نقش هایی که از این فیلم به نمایش در آمده، نشان می دهد بسیار شبیه فیلم قبلی گیلیام یعنی «برزیل» است. که اتفاقاً می تواند خیلی هم خوب باشد. زیرا آن فیلم از جمله شاهکارهای گیلیام محسوب می شود.