Quantcast
Channel: اعتدال
Viewing all 22413 articles
Browse latest View live

خرم آباد، در فهرست 20 شهر آلوده جهان

$
0
0

سازمان بهداشت جهانی در گزارشی، شهر «خرم آباد» را در فهرست 20 شهر آلوده جهان قرار داد.


به گزارش ایرنا، از سازمان بهداشت جهانی، شهرهای «ایگدیر» در ترکیه، «کابل» در افغانستان، «کراچی»، «راولپندی» و «پیشاور» در پاکستان، «نارایونگانجی»، «داکا» و «قاضی پور» در بنگلادش، «آمریستار»، «دهلی»، «جودپور»، «احمد آباد»، «آگرا»، «گوالیور»، «فیرز آباد»، «راجی پور»، «الله آباد» و «رای پور» در هند، «دوحه» در قطر و «خرم آباد» در ایران از آلوده ترین شهرها از منظر بهداشت جهانی هستند.

تمام این شهرها در خاورمیانه و جنوب آسیا قرار دارند.

آلودگی هوا در این 20 شهر، از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی بیشتر اعلام شده است.


** دهلی آلوده ترین شهرهای جهان

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، بالاترین سطح ذرات معلق موجود در هوا با 153 میکروگرم، متعلق به شهر دهلی در هند است.

این رقم شش برابر حد مجاز، یعنی 25 میکروگرم، است که سازمان جهانی بهداشت مجاز شمرده است.

** آلودگی هوای هند بدتر از چین

سازمان بهداشت جهانی همچنین در گزارش خود اعلام کرد که آلودگی هوا در دهلی نو بدتر از پکن است.

علی رغم هوای دودآلود شهرهای چین و رفت وآمد مردم با ماسک، هیچکدام از شهرهای چین جزء 20 شهر آلوده نبوده و حداکثر آلودگی امسال شهرهای این کشور 56 میکروگرم گزارش شده است.

رهبران چینی سال جاری میلادی (2014) را سال مبارزه با آلودگی اعلام کرده اند.

بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، کانادا، آمریکا، فنلاند، ایسلند و سوئد کشورهای هستند، که از پایین ترین سطح آلودگی برخوردارند.

فرصت ظریف برای استفاده از سوال مجلس پای میز مذاکره

$
0
0
عضو کمیسیون امنیت‌ملی و سیاست‌خارجی مجلس گفت:دکتر ظریف در مجلس مورد سوال قرار گرفته و این می تواند برای ایشان فرصت باشد چرا که می تواند در پای میز مذاکره مطرح کند که من نمی توانم برای هر مسئله ای امتیاز دهم و برای بسیاری از مسائل نیز باید در داخل پاسخگو باشم.

به گزارش خبرگزاری خانه ملت به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی جمهوریت؛نوذر شفیعی،عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با جمهوریت با اشاره به ارزیابی مثبت سید عباس عراقچی، عضو تیم مذاکره کننده هسته ای از مذاکرات اخیر ایران و 5+1 در نیویرک گفت:به نظر می رسد حصول توافق نهایی بسیار ملموس تر و قابل تصور تر از عدم دسترسی به توافق نهایی باشد.
نماینده مردم رستم و ممسنی در مجلس شورای اسلامی در ادامه این مطلب افزود: طبیعی است که روند مذاکرات سختی های خاص خود را داشته باشد اما مهم این است که چهارچوب کلی مذاکرات ترسیم شده است.
 
شفیعی هم چنین تصریح کرد: بعضا می بینم مطرح می شود که ایران تعهدات خود را انجام داده است اما طرف مقابل متعهد شده بود که  بخشی از دارایی های ایران را آزاد کند، حال ان که این کار را انجام نداده است در حالی که به این شکل نیست و طرف مقابل نیز این دارایی ها را آزاد کرده است اما سیستم بانکی محدودیت ها و مسائلی برای خود  دارد.
این نماینده مردم در مجلس نهم با اشاره به انتقادات داخلی به توافق ژنو گفت: باید فرصت زمانی را قائل شویم و اگر طی این فرصت زمانی کار به نتیجه نرسید بعد از توافق انتقاد کنیم
 
فرصت ظریف برای استفاده از سوال مجلس پای میز مذاکره

شفیعی با بیان این که نباید برای اجماع و یا اختلاف داخلی بیش از حد مشخصی اهمیت قائل شد، تصریح کرد: آقای دکتر ظریف در مجلس مورد سوال قرار گرفتند و این می تواند برای ایشان فرصت باشد .
 
وی ادامه داد: دکتر ظریف می توانند در پای میز مذاکره مطرح کنند که من نمی توانم برای هر مسئله ای امتیاز
دهم و برای بسیاری از مسائل  نیز باید در داخل پاسخگو باشم.
 
شفیعی هم چنین تصریح کرد:نگرانی های داخلی می تواند به عنوان فرصت باشد و فراموش نکنیم در ایران در حال طی کردن پروسه راستی آزمایی نیز هست .
 
نگران فرسایشی شدن پروسه راستی آزمایی نباشیم

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس  در پاسخ به این سوال که چه بازه زمانی برای این راستی آزمایی ایران از جانب آژانس قابل تصور است گفت: مکانیسم به شکلی طراحی شده است که راستی آزمایی چندان طولانی نشود.
وی تصریح کرد: زمانی که ما برای مذاکرات قائل شدیم و پیشرفت هایی که در این زمان حاصل شده است، زودتر از موعد مقرر حاصل شده است یعنی توافقان خیلی زود حاصل می شود در حالی که در طراحی و برنامه ریزی مذاکرات مدت زمان طولانی تری پیش بینی شده بود.
 
شفیعی با بیان این که اصرار نداشته باشید در نقطه خاصی به توافق برسیم، گفت: بنابراین این تصور غلط است که یک طرف از عامل زمان برای هدر رفت فرصت و به تعویق انداختن توافق نهایی در مذاکرات استفاده کند.
 
پیام انتخاب نیویورک به عنوان مکان مذاکرات ایران و 5+1
 
شفیعی در ادامه این مطلب گفت: به لحاظ تئوریک مکان به دو شکل در ساختار مذاکراتی تعیین می شود نخستین راهکار این است که مذاکرات در محلی مورد توافق دو طرف دنبال می شود و حالت دیگر این است که در مکان های مشخصی همانند وین مذاکرات پیگیری می شود.
 
وی تاکید کرد: انتخاب نیویورک برای دور جدید مذاکرات به اعتبار سازمان ملل در این شهر انتخاب شده است.
ایران نگرانی در خصوص چاشنی های انفجاری ندارد

شفیعی با اشاره به درخواست مجدد آژانس برای توضیح ایران در خصوص چاشنی های انفجاری گفت:مسیر راه ما مشخص است و بارها گفته ایم که در راه ساخت سلاح هسته ای نیستیم و بر این  اساس هم رآکتورهای ما قابل بررسی هستند و هم باقی موارد.
 
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد:ایران نگرانی درخصوص چاشنی های انفجاری ندارد.

برداشت آب‌های زیر زمینی از مرز فاجعه گذشت

$
0
0

معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور ضمن ابراز تاسف از اینکه برداشت از آب های زیر زمینی کشور از مرز فاجعه گذشته است گفت: برداشت از آب های زیر زمینی به 170 میلیارد مترمکعب رسیده است.

به گزارش خبرنگار مهر، احمد علی کیخا عصر یکشنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران در محل اداره کل محیط زیست استان سمنان اظهار داشت: در کشورهای پر آب 20 درصد حق استفاده از سفره های زیر زمینی را دادند که اگر این رقم به عدد 40 برسد یعنی مرز خطر و اگر از رقم 40 افزایش یابد به مرز فاجعه می‌رسد.

وی بیان داشت: این در حالی است که 75 درصد از آب های زیرزمینی در زمان حاضر برداشت می‌شود یعنی از مرز فاجعه هم گذشته است.

کیخا افزود: با وجود 30 میلیارد متر مکعب آب در خوزستان و نزدیک به 40 تا 50 میلیارد متر مکعب در سیستان و بلوچستان هنوز مشکل آب وجود دارد که یک جای کار مشکل دارد.

مدیریت منابع آب مهمترین نگرانی ما است

معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور مهمترین نگرانی دست اندرکاران محیط ریست را در حوزه مدیریت اکوسیستم آبی و منابع آبی کشور دانست و گفت: مشکلات این حوزه بسیار چالش برانگیز شده است.

وی وضعیت دریاچه های ارومیه و هامون، رودخانه زاینده رود، منابع آب های زیرزمینی را مورد اشاره قرار داد و گفت: منابع آب های زیر زمینی شرایط بسیار بدی دارند و به گفته رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم اکنون در بحران قرار گرفته ایم.

کیخا وضعیت جنگل‌های بلوط، جنگل های هیرکانی شمال و شکارهای غیرمجاز را از جمله مسایل اصلی و در دستور سازمان حفظت محیط زیست برشمرد.

کاهش شدید بارندگی حیات وحش را در معرض تهدید قرار داده است

معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور همچنین با اشاره به مشکل خشکسالی در مناطقی از کشور گفت: این پدیده که در مناطق مرکزی و متمایل به شمال بیشتر از مناطق جنوبی است امسال در حوزه محیط زیست نیز چالش برانگیز شده است.

کیخا افزود: کاهش شدید بارندگی در مناطقی از جمله استان سمنان حیات وحش را در معرض تهدید قرار داده است و این سازمان از محل اعتبارات خشکسالی اعتباراتی را برای مقابله با خشکسالی اختصاص داده است.

وی گفت: این اعتبار در سه تا چهار مرحله توزیع شده و سمنان در اولویت قرار داشته است.

حفظ محیط زیست وظیفه همگانی است

معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با اشاره به اصل ۱۵۰ قانون اساسی در رابطه با حفظ محیط زیست گفت: حفظ محیط زیست وظیفه همگانی است.

کیخا افزود: بر اساس مطالعات بین‌المللی که در سال 2013 صورت گرفت، مشخص شد که وضعیت زیست محیطی ایران در مدیریت اکوسیستم‌های آبی شامل تالاب‌ها، سواحل، رودخانه‌ها و آب‌های زیرزمینی در بین 132 کشور در رتبه 130 است.

وی گفت: در 8 سال گذشته بیش از 60 پله در شاخص‌های زیست محیطی سقوط کرده ایم.

بهبود وضعیت زیست محیطی کشور، نیازمند مشارکت مردم

معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با تاکید بر اینکه برای حفظ و بهبود وضعیت زیست محیطی کشور، نیازمند مشارکت مردم و سازمان‌های مردم نهاد در کنار فعالیت‌های مسئولان هستیم، تصریح کرد: تأکیدات رئیس جمهور در پیام نوروزی سال 93، نشانه عمق توجه دولت یازدهم به مباحث زیست محیطی کشور و تغییر رویکرد دولت در این زمینه است.

کیخا گفت: برای حفاظت از محیط زیست، فرصتی برای آزمون و خطا نیست و نباید به گونه‌ای فعالیت کرد که فرصت سوزی شود.

وی با اشاره به اینکه حفاظت محیط زیست به معنای مقابله و تعطیلی واحدهای صنعتی نیست، ابراز داشت: واحدهای صنعتی اگر خواستار توسعه هستند، باید برای حفاظت از محیط زیست هم تلاش کنند.

معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور در خاتمه یادآور شد: امیدواریم با مشارکت سازمان های مردم نهاد و انجام اقداماتی برای مقابله با ورود دام غیرمجاز به زیستگاهها این مشکل حل شود.

حرف حقی که روحانی باید گوش کند

$
0
0

فریبا عباسی در مطلبی تحت عنوان این مشاورین روحانی، آن مصاف افراطیون، در سایت انصاف نیوز نوشت:


هفتمین رییس جمهور ایران با اسلافش تفاوت هایی دارد، روسای جمهور پیشین هیچکدام دیپلمات نبوده اند. شیخی دانشگاه رفته، که تحصیلات دانشگاهی را در فرنگ گذراند. دیپلماتی کاملا ورزیده و خبره است و تسلط آشکارش در مناسبات دیپلماسی و سیاست خارجی زبانزد همگان است.

روحانی نخستین رییس جمهوری است که سبد آرای انتخاباتی اش برآمده از توافق کلیه ی جناح های سیاسی درون حاکمیت است.

شیخ اعتدال با همگنانش (روسای جمهور سابق) در شرایط به قدرت رسیدن هم تفاوت های آشکاری دارد، بر خلاف آقایان هاشمی و خاتمی حزب سیاسی مدافع نظیر (کارگزاران-مشارکت) تشکیلات سراسری در تمام نقاط کشور ندارد.

وی در 24 خرداد 1392 زمانی که در رقابت های یازدهمین دوره ی ریاست جمهوری پیروز شد، مدیران، معاونان و مشاوران دولتش را از بلوک «هاشمی، خاتمی، ناطق و لاریجانی» انتخاب کرد.

هاشمی مبتکر گفتمان میانه روی و اعتدالی در ایران است، در سال های پایانی دهه 60 وقتی بر مسند قوه مجریه نشست، با شعار نه چپ و نه راست قاعده ی بازی جناح های چپ و راست انقلاب را دستخوش تحول بنیادی کرد، همچنین اولین حزب میانه ی ایران (کارگزاران) را تشکیل داد.

خاتمی در نیمه ی دوم دهه ی هفتاد با گفتمان اصلاح طلبانه و همراهی نیروهای جناح چپ، جنبش اصلاحات را پایه گذاری کرد.

روحانی هم  در خرداد 92 با پیروزی در انتخابات دوره یازدهم، دولت اعتدالیون را تشکیل داد. چالش عمده ی روحانی بعد از استقرار دولتش نحوه ی رویارویی با اقلیت مغلوب انتخابات است، که ملتزم به رعایت قواعد بازی دموکراسی نیستند. در جدیدترین اظهارات رییس جمهور در جمع مردم ایلام خاطر نشان کرده است در مقابل افراطیون پیروز خواهد شد.

اما در این مصاف روحانی بایستی نگاهی به دور و برش بیندازد، پیروز شدن در مقابل افراطیونی که اخیرا با تابلوی دلواپسان به مقابله با هفتمین رییس جمهور آمده اند، مستلزم ساز و کاری است که رییس جمهور محترم از آن غافل است.

چندنکته ای که رییس جمهور باید رعایت کند:

1 - دولت تدبیر و امید برای نبرد با تندروها تنها به نظر می رسد، وی بسان سرلشگری است که فرماندهان رده پایین لشگرش در هنگام نبرد، پشت فرمانده ی لشگر کمین می کنند.

2 - روحانی که در عرصه های حساس و استراتژیک نظام دارای تجارب گرانسنگی است، برای مقابله و خنثی سازی جنگ روانی تندروها تیم دفتر و مشاورانش را برای دفاع هشیارانه خوب ارنج نکرده است. در حملات مقطعی افراطیون به وضوح دیده ایم که مشاوران رسانه ای رییس جمهور به جای مقابله ی هوشمندانه با تندروهای بی ترمز، در لاک انفعال فرو می روند.

3 - نگرش سیاسی متفاوت برخی از دست اندرکاران ارشد دفتر رییس جمهور با فاتحان 24 خرداد، پارادوکس قابل ملاحظه ی دولت فعلی در تعامل با موافقان و مخالفان است. نمادی از این تناقض، رفتار دولت در سپردن حساس ترین بخش دفتر رییس جمهور (معاونت ارتباطات دفتر ریس جمهور) به سخنگوی ستاد رقیب اصلی روحانی قابل تامل است.

4 - بی رغبتی مدیران دفتر رییس جمهور در حفظ حامیان انتخاباتی جبهه ی اعتدالیون، بزرگترین نگرانی و دغدغه ی اصلاح طلبان است. البته رییس قوه ی مجریه از این آشفتگی درون تشکیلاتی اعضای دفتر و تیم مشاوران رسانه ای دولت غفلت نکند. طیف گسترده ای از اصلاح طلبان و تحول گرایان بی آنکه در دولت حضور داشته باشند و یا دنبال سهم خواهی از روحانی باشند، دل به توفیق رییس جمهور و کابینه ی اعتدالی بسته اند و از هر فرصتی در جهت تقویت گفتمان اعتدال و دولت تازه کار استفاده می کنند. در حالی که برخی از مشاورین و اعضای دفتر در این مورد بی انگیزه و بی تفاوت به نظر می رسند!

تیم  رسانه ای دولت در رویارویی با افراطیون از استحکام و ثبات مواضع برخوردار نیست، ولی در مقابل کسانی که در جبهه ی موسوم به دلواپسان قرار دارند، به واسطه ی قطع منافع و رانت خواری های گذشته، برای ستیز با دولت یازدهم عزمی جدی دارند. تیم رسانه ای دولت که وظیفه ی حراست از دست آوردهای انتخاباتی خرداد 92 را دارند، به علت عدم تعلق خاطر به مانیفست اصلاح طلبانه ی گفتمان اعدالیون هرگز در قواره ی مدافع تمام عیار دولت در این مصاف ظاهر نمی شوند.

وقتی حساس ترین بخش دفتر رییس جمهور به افراد فعال ستاد انتخاباتی رقبای روحانی  واگذار می شود، آیا می توان دفتر و مشاوران روحانی را همگام و همراه با روحانی در نبرد با افراطیون دانست؟

به عنوان دلسوز روحانی و 19 میلیون طرفدارش متذکر می شویم که تیم دفتر رییس جمهور و مشاوران رسانه ای، همراهان مطمئنی در این راه پرمخاطره نیستند.

سوال از وزیر کشور از دستور کار مجلس خارج شد

$
0
0
در آغاز جلسه علنی صبح امروز مجلس اعلام شد که سوال از وزیر کشور که در دستور کار امروز بود، از دستور خارج شده است.

به گزارش ایسنا، جلسه علنی امروز مجلس دقایقی پیش به ریاست علی لاریجانی آغاز شد.

محمد حسن فرهنگی، عضو هیات رئیسه مجلس در ابتدای جلسه طرح اصلاح موادی از قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 ، طرح انتقال پایتخت و رد طرح بیمه اجتماعی فراگیر را از جمله دستورهای کاری امروز مجلس عنوان کرد.

وی همچنین اضافه کرد به دلیل انصراف یونس اسدی نماینده مشکین شهر و ایرانپور نماینده مبارکه سوال از وزیر کشور از دستور کار مجلس خارج شده است.

32 درصد مدارس پایتخت نیازمند نوسازی

$
0
0
اسفندیار چهاربند در نشست خبری شانزدهمین جشنواره خیرین مدرسه ساز کشور با بیان این مطلب گفت: در شهر تهران یک میلیون و 50 هزار دانش آموز وجود دارد که 900 هزار نفر از آنها در مدارس دولتی مشغول به تحصیل هستند. وی افزود: 15 درصد از مدارس شهر تهران دو نوبته است و باید گفت که آموزش و پرورش شهر تهران بالاترین میانگین تراکم دانش آموز را دارد که این نقصانی برای آموزش در مدارس است. وی با بیان اینکه تراکم دانش آموزان شهر تهران در هر کلاس 30 نفر است، تصریح کرد: سابقه مدرسه سازی در شهر تهران به بیش از 100 سال برمی گردد و در حال حاضر قدمت برخی از مدارس شهر تهران بین 40 تا 80 سال است و این آسیب پذیری مدارس باید در یک برنامه ریزی منسجم و تخصیص اعتبارات و کمک خیرین از بین برود. به گفته چهاربند سال گذشته 70 میلیارد تومان از تعهدات خیرین مدرسه ساز در شهر تهران عملیاتی شد که عمده فعالیتها به نوسازی و بازسازی مدارس اختصاص یافت.

مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلات جدی ما کمبود زمین و بالا بودن تراکم ساخت و ساز در پایتخت است که این محدودیت نیاز ما را به نوسازی بافت های فرسوده تشدید می کند. همچنین عدم تطابق استانداردهای فضای موجود آموزشی با نیازهای اجرای سند تحول بنیادین از دیگر مشکلات ما در فضای آموزشی است چرا که نظام آموزشی در طول 50-40 سال گذشته بر مبنای دوره ابتدایی 5 ساله بوده اما با اجرای ساختار 3-3-6 معماری مدارس نیز باید متناسب با این ساختار شود. ضمن آنکه باید فضای کتابخانه ای و ورزشی مدارس نیز توسعه پیدا کند. در حال حاضر سرانه فضای ورزشی هر دانش آموز در تهران کمتر از 50 سانتیمتر است.

برگزاری جشنواره خیرین مدرسه ساز در 27 اردیبهشت
در ادامه این جلسه محمدرضا حافظی رئیس جامعه خیرین مدرسه ساز گفت: فعالیت خیرین در 550 شهرستان و 31 استان انجام می شود که در سال 93 جشنواره خیرین از 15 اردیبهشت ماه در استانهای مختلف آغاز شد و ما امروز خوشحالیم که توانسته ایم نظر رهبری را در توسعه مشارکت های مردمی برای توسعه فضاهای آموزشی جلب کنیم. وی به دیداری که همراه با وزیر آموزش و پرورش به محضر مقام معظم رهبری رسیدند اشاره کرد و گفت: رهبری پس از شنیدن گزارش فعالیت های خیرین مدرسه ساز این اقدام را مورد تقدیر و تجلیل قرار دادند. ما امروز خوشحالیم که پیرو خیرین مدرسه ساز، خیرین سلامت، خیرین مسکن، خیرین راه و ترابری، خیرین دانشگاه ساز نیز ایجاد شده اند.

حافظی ادامه داد: در حال حاضر شاهدیم که برخی از تشکلها اعلام می کنند که دیگر نیازی به فضای آموزشی وجود ندارد اما من می گویم که ما تازه در ابتدای راه هستیم و باید با کمک خیرین هم فضاهای آموزشی توسعه پیدا کند و هم پروژه های نیمه تمام به اتمام رسد. به گفته رئیس جامعه خیرین مدرسه ساز 30 درصد مدارس کل کشور به همت خیرین ساخته شده است. همچنین با کمک خیرین مدرسه ساز دو سوم مدارس ناایمن با کمک دولت ایمن شده و در حال حاضر یک سوم مدارس دیگر نیز باید ایمن شوند.

تهران از محروم ترین استانها در ساخت و ساز فضای آموزشی است
نعمت بنی آدم رئیس مجمع خیرین مدرسه ساز شهر تهران در ادامه این نشست به محرومیت استان تهران در ساخت فضاهای آموزشی اشاره کرد و گفت: با توجه به مهاجرت مردم، آموزش و پرورش، سازمان نوسازی و خیرین را بر آن داشت که همزمان با مهاجرپذیری پایتخت، فضاهای آموزشی لازم ساخته شود اما همچنان باید گفت که فضای آموزشی کافی در شهر تهران وجود ندارد. وی ادامه داد: 70 میلیارد تومان تعهد خیرین برای شهر تهران بوده و 262 میلیارد تومان خیرین در سطح استان متعهد شده اند. به گفته بنی آدم، مناطق 18، 19، 1، 13 و 3 بیشترین مناطق جذب خیرین بوده اند که در منطقه 18 ، 332 میلیارد ریال، منطقه 13 ، 41 میلیارد ریال، منطقه 1، 73 میلیارد ریال، منطقه 19، 24 میلیارد ریال، منطقه 3، 26 میلیارد ریال بوده است.

اعلام مشکلات فضاهای آموزشی مسکن مهر در شهرستانهای تهران
در ادامه این نشست علیرضا کمره ای مدیر آموزش و پرورش شهرستان های تهران با اعلام آنکه 800 هزار دانش آموز در شهرستان های تهران و در 2011 ساختمان آموزشی مشغول به تحصیل هستند، گفت: 6.5 درصد دانش آموزان در مدارس غیردولتی مشغول به تحصیل هستند که این آمار نشان می دهد امکان گسترش مشارکت باید فراهم شود و مدرسه سازی در شهرستان های تهران افزایش یابد. وی افزود: جمعیت شهرستانهای تهران در دو سه دهه اخیر افزایش بی رویه داشته که به تبع آن جمعیت دانش آموزی گسترش یافته است. در شرایط فعلی بسیاری از مدارس شهرستانها دو شیفته است و 27 درصد مدارس شهرستان ها عمر بالای 30 سال دارند. کمره ای با اشاره به تراکم دانش آموزی در کلاس های مدارس شهرستان تهران افزود: میانگین فعلی تراکم 29.74 درصد است که نسبت به تراکم ابلاغی 2.22 درصد افزایش جمعیت در کلاس های درس داریم.

وی با بیان اینکه ساخت و سازهای مسکن مهر فضای آموزشی شهرستانها را تحت تاثیر قرار داده، گفت: در پروژه های مسکن مهر پرند، ملارد، پاکدشت، پیشوا فضای آموزشی پیش بینی نشده است و باید حجم قابل توجهی از نیازهای آموزشی همزمان با سکونت مردم تامین شود. به گفته کمره ای 194 واحد آموزشی مورد بهره برداری قرار گرفته، 173 واحد آموزشی کلنگ زنی شده که 47 ساختمان تا مهر 93 بهره برداری می شود. در ادامه این نشست اسفندیار چهاربند در پاسخ به خبرنگار مهر، درباره اعتبار مورد نیاز برای نوسازی مدارس فرسوده گفت: نوسازی مدارس فرسوده پایتخت پروژه ای طولانی مدت است که باید ظرف دو برنامه توسعه ای انجام گیرد ضمن اینکه می تواند 30 درصد از اعتبارات از منابع دولتی تامین شود و مابقی آن با کمک خیرین مدرسه ساز باشد.

وی در پاسخ به سئوالمبنی بر اینکه آیا تعامل لازم برای کمبود زمین با شهرداری تهران انجام شده است، گفت: در قانون بودجه 93 آمده است که شهرداری می تواند با تغییر کاربری فضاهای آموزشی به ارزش افزوده آن کمک کرده تا منابع خوبی برای نوسازی 32 درصد از مدارس شهر تهران تامین شود که امیدواریم شهرداری تهران با تغییر کاربری مدارس در بافت های فرسوده و تبدیل آن به کاربری تجاری موافقت کند تا بتوان از محل فروش آن اعتبار قابل توجهی برای نوسازی مدارس فرسوده تهیه کرد. چهاربند درباره تعامل با شهرداری تهران گفت: تشریفات قانونی در شهرداری بسیار زیاد است اما قرار است با معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران به این منظور جلسه ای برگزار شود. مدیر آموزش و پرورش شهر تهران اعلام کرد که بیشترین مدارس فرسوده در مناطق 11، 9، 12 و 10 وجود دارند. به گفته چهاربند در حال حاضر 85 واحد آموزشی فرسوده به دلیل ناامن بودن تخلیه شده است.

همچنین نعمت بنی آدم در پاسخ به خبرنگار مهر درباره اینکه چه تعداد از پروژه های نیمه تمام در شهر تهران است، گفت: از مجموع 6 هزار پروژه نیمه تمام 150 پروژه در استان تهران قرار دارد. علیرضا کمره ای مدیر آموزش و پرورش شهرستان های تهران نیز درباره تعداد مدارس دونوبته گفت: 30.5 درصد مدارس شهرستان های شهر تهران دونوبته است که ما نیازمند ساخت فضای آموزشی و همچنین مکان یابی صحیح توسط خیرین هستیم. وی درباره تعداد مدارس مورد نیاز مسکن مهر گفت: فضای آموزشی مسکن مهر به تدریج و با سکونت مردم احساس می شود . در طول 4 یا 5 سال آینده قطعا نیازمند فضای بالای آموزشی خواهیم بود که با احتساب پروژه های مسکن مهر می بایست 944 فضای آموزشی با در نظر گرفتن تراکم 15 کلاس در هر مدرسه ساخته شود.

به گفته کمره ای، بالاترین میانگین تراکم در مدارس شهرستان های تهران متعلق به شهرستانهای اسلامشهر، بهارستان 1 و 2، شهر قدس، شهریار، قرچک و ملارد هستیم. بیشترین نیاز به ساخت و ساز نیز مربوط به شهرستان های رباط کریم، شهر قدس، شهریار، قرچک، ملارد و پاکدشت است. در بخش دیگر این نشست، داریوش ورناصری مدیر کل سازمان نوسازی شهر تهران اعلام کرد: طبق قانون نوسازی مدارس 16 هزار 592 کلاس درس نیازمند تخریب و نوسازی بود که تاکنون 6 هزار و 800 کلاس درس تخریب و تحویل آموزش و پرورش شده است. ضمن اینکه 6 هزار و 586 کلاس درس با زیربنای 555 متر مربع مقاوم سازی شده است.

کمیت فناوری هسته‌ای محل چانه‌زنی نیست/به دنبال حق خود هستیم نه اسباب‌بازی هسته‌ای

$
0
0
علی لاریجانی در ابتدای جلسه علنی امروز(دوشنبه) مجلس شورای اسلامی ضمن تبریک میلاد حضرت علی(ع) با اشاره به اتفاقات منطقه گفت: امروز آن تیرهای شیطانی در عراق، افغانستان، پاکستان، ‌سوریه و برخی بلاد دیگر اسلامی کاری جز تفرقه و کشتار مسلمانان انجام نمی‌دهند و اقدامات آنان بیشترین بهره را برای قاسطین و سیاست‌بازان مکار جهانی در بر دارد.

 

وی تصریح کرد: از طرف دیگر ناکثین و قاسطین امروز جهان با قدرت اقتصادی و شیطنت‌های سیاسی در مقابل انقلاب اسلامی ایستاده‌اند و هر روز به بهانه‌ای ماجرایی درست می‌کنند و به خاطر مطامع دنیوی جنگ راه انداخته‌اند و سال‌هاست با مکر سیاسی و رسانه‌ای در مقابل ملت ایران سنگ اندازی کرده، از سلاح انرژی نفت و بانک نیز استفاده نامشروع کرده تا به مقاومت ملت لطمه وارد کنند.

 

رئیس قوه مقننه خاطر نشان کرد: اخیرا معاون رئیس جمهور آمریکا به دولت روسیه و آقای پوتین اخطار نمود که نباید از ابزار انرژی در ماجرای اوکراین استفاده سیاسی کند. واقعا خجالت‌آور است و تعجب‌آور است که این گروه سیاست‌باز مکار این قدر فراموش‌کار شده است؛ مگر شما در این سال‌های از ابزار تحریم نفت و گاز علیه ملت ایران استفاده سیاسی نکرده‌اید؟ پس با چه رو و منطقی نسبت به روسیه موعظه می‌کنید؟

 

لاریجانی افزود: اگر استفاده ابزاری از انرژی در سیاست را تقبیح می‌کنید که خودتان سال‌هاست با این روش مقابل ملت ایران ایستاده‌اید. آیا اینان قاسطین دنیای مدرن نیستند؟

 

رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از نطق خود با اشاره به مذاکرات هسته‌ای اظهار کرد: در روزهای اخیر مقامات آمریکایی در زمینه مذاکرات هسته‌ای کم، حرف ناپخته مصرف نکردند و در آشکار و نهان با ژست‌های سیاسی خط و نشان برای حد و حدود فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای کشیدند که تعداد سانتریفیوژها باید در ایران فلان مقدار باشد یا آب سنگین اراک چنین شود یا تحقیق و توسعه فلان محدودیت را پیدا کند.

 

وی تاکید کرد: ظاهرا قدرت ‌های بزرگ غربی میدان مذاکره هسته‌ای را با شعبده بازی سیاسی عوضی گرفته‌اند. مذاکرات هسته‌ای،‌ مذاکراتی جدی است تا عیار اتهامات واهی شما روشن شود و ملت ایران ارزشی برای اینگونه مانور دروغین شما قائل نیست. ملت ایران طی سال‌های طولانی، ‌مجاهدت و پایداری به چنین دستاوردی ملی رسیده است آن هم در شرایطی که شما قوی‌ترین مقابله را با اراده ملت از خود نشان دادید.

 

رئیس قوه مقننه ادامه داد: امروز ملت ایران صاحب فناوری هسته‌ای شده است و این امری نیست که قابل معامله باشد. ایران از مذاکرات هسته‌ای به دنبال روشنگری حق خویش به تمامه است نه دنبال اسباب‌بازی هسته‌ای؛ لذا مذاکره کنندگان ایرانی نمی‌توانند از هیچ یک از حقوق هسته‌ای ایران شامل غنی‌سازی در حد کارخانه غنی‌سازی و تحقیق و توسعه آن هم بدون هیچ محدودیت صرف‌نظر نماید.

 

لاریجانی اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی همانگونه که رهبر فرزانه انقلاب روز گذشته تاکید فرمودند مبنای توفیق حرکت آتی کشور را در خود‌باوری و تکیه بر دانش و توانمندی‌های داخلی می‌داند که یک نمونه مهم آن در دانش هسته‌ای رخ نموده است و به روشنی اعلام می‌کند که در مذاکرات آینده چارچوب مورد قبول، صیانت از کلیت فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای است و کمیت این فناوری محل چانه‌زنی نیست و تنها خط قرمز در کیفیت فناوری هسته‌ای بر طبق فتوای رهبری تولید سلاح می‌باشد نه چیز دیگر.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: وزیر امور خارجه و تیم مذاکره کننده صرفا در این محدوده و فقط در موضوع هسته‌ای و نه چیز دیگر می‌توانند مذاکره را ادامه دهند و قدرت‌های غربی بدانند که اگر نسبت به مذاکرات مقدماتی با مسامحه برخورد شد،‌ مذاکرات نهایی محل مسامحه نخواهد بود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با تبریک به مناسبت میلاد حضرت علی(ع) اظهار کرد: جلال‌الدین سیوطی در کتاب خود از جابربن‌عبدالله انصاری نقل می‌کند که روزی در محضر پیامبر(ص) بودیم که علی‌(ع) نیز وارد شد، پیامبر(ص) فرمود: سوگند به کسی که جانم در دست اوست این مرد و شیعیان او در روز قیامت رستگارانند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از پیامبر(ص) نقل است که فرمود علی‌ٌ منی و انا من علی، علی از من است و من از علی و جز خودم و علی کسی دیگری نمی‌تواند وظیفه مرا به انجام رساند.

 

رئیس قوه مقننه خاطر نشان کرد: منزلت علی‌بن‌ابی‌طالب(ع) آنگونه بود که پیامبر(ص) فرمود تو مرا به منزله هارون برای موسی هستی با این تفاوت که پس از من دیگر پیامبری نخواهد بود.

 

لاریجانی تصریح کرد: با این همه توصیه‌های پیامبر گرامی اسلام علی(ع) با سه دسته در مبارزه بود. اول اصحاب جمل یا ناکثین، پول‌پرستان و طرفداران تبعیض و صاحبان مطامع، دوم اصحاب صفین یا قاسطین که همان سیاست‌بازان مکار بودند که روح تقلب و نفاق در آنها برجسته بود و سوم اصحاب نهروان یا خوارج که مارقین نام گرفتند که با عصبیت‌های ناروا و جهالت‌های خطرناک بزرگترین ضربه را به اسلام زدند که امام علی(ع) درباره آنها فرمود: " چشم این فتنه را من درآوردم، غیر از من احدی جرأت چنین کاری را نداشت."

 

وی تصریح کرد: پس از آنکه موج دریای تاریکی و شبهه افکنی آنان بالا گرفته بود و هاری آنان فزونی یافت امام علی(ع) خوارج را مردمانی خشن که فاقد اندیشه‌های عالی و احساسات لطیف هستند وصف می‌کند، مردمانی پست و برده صفت و اوباشی که از هر گوشه‌هایی جمع شده‌اند.

 

لاریجانی اظهار کرد: امروز پیروان اهل بیت و شیعیان علی نیز با این سه گروه مواجه هستند. از یک طرف گروهی از متعصبین خشکه مقدس که در جهان اسلام به شیوه مارقین با همان عصبیت‌های به جان مسلمانان افتادند و با سلاح تکفیر پیوندهای اسلامی را نابود می‌کنند و روحیه مبارزه‌گری خود را به جای طغیان علیه استکبار، استعمار و صهیونیسم به مصاف امت اسلامی کشاندند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در زمان علی(ع) نیز مارقین از سلاح تکفیر بهره می‌جستند و حتی علی(ع) را تکفیر کردند. امام درباره این گروه فرمود: "همانا بدترین مردم هستید. شما تیرهایی هستید در دست شیطان که از وجود پلید شما برای زدن نشانه خود استفاده می‌کند و به وسیله شما مردم را در حیرت، تردید و گمراهی می‌افکنند."

 

لاریجانی خاطر نشان کرد: آیا تکفیریون امروز همان ماموریت مارقین را ندارند که جان و عِرض و آبروی مسلمانان را نشانه رفته‌اند و چه خوب امام علی(ع) آنان را ترسیم نمود که تیرهایی هستند در دست شیطان.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان نطق خود اظهار کرد: اکنون که در آستانه ایام اعتکاف قرار داریم این دوره، دوره پالایش روح و روان در ماه رجب بوده و الحمدالله این سنت حسنه در سال‌های اخیر در ملت ما فراگیر شده است. از خداوند متعال می‌خواهیم نیایش‌های ملت ما به خصوص جوانان را اجابت فرماید.

 

انتهای پیام

بیادی: احمدی نژاد با هاشمی خوب بود اما ...

$
0
0

اگر اصلاح طلبان با ریاست جمهوری سال 76 به سراغ فتح سنگر به سنگر رفتند و مجلس و شورای شهر را یکی بعد از دیگری فتح کردند، اصولگرایان از شورای شهر دوم فتح سنگر به سنگر را آغاز کردند. حسن بیادی که در قالب تشکل «آبادگران» وارد شورای شهر دوم شد بازگو کننده خاطرات آن روزها برای ما شد.


او در صبح یکی از روزهای اردیبهشت در دفتر کار خود در مرکز شهر، میزبان ما بود. برایمان از نحوه ورودش به سیاست و دوستی‌اش با محمود احمدی نژاد گفت، رفاقتی که دیگر این روزها پابرجا نیست و بیادی از منتقدان سرسخت دولت داری احمدی نژاد است. احمدی نژادی که به عقیده او  اگر نوریان شهردار شده بود الان دیگر نامی در سیاست نداشت.  از رایزنی و جلسه با آیت الله هاشمی سخن گفت و اینکه اگر آیت الله از اول می گفت کاندیدا می شود از او حمایت می کردند نه احمدی نژاد و ....

در بخش اول مصاحبه نامه با بیادی، به ظهور احمدی نژاد به عنوان یک پدیده سیاسی پرداختیم. بخش دوم این مصاحبه که جذاب ترین بخش گفتگوی ما با این چهره سیاسی بود گریزی به انتخابات سال 88، نقش صداوسیما و تندروها در شعله ور کردن حوادث آن سال، آیت الله هاشمی و ... تا همین روزهای نزدیک و حضور روحانی در پاستور پرداختیم که طی روزهای آینده منتشر خواهد شد.

مشروح بخش اول این گفت‌وگو را در ادامه مطالعه فرمایید؛

آشنایی من با شما بر می‌گردد به سال 80 و هیئت آقای حدادیان که شما احکام می‌گفتید. فعالیت‌های سیاسی آقای بیادی قبل از آن آغاز شده بود و یا هیئت زمینه ساز آن شد؟
فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی ما در منطقه غرب تهران گسترده بود. وقتی مقام معظم رهبری خطر تهاجم فرهنگی را مطرح کردند، بسیاری به گفتن به به که رهبری چه حرف خوبی زدند، اکتفا کردند اما ما گفتیم این صحبت ها باید عملیاتی شود. تقریبا 15 نفر بودیم که با یکدیگر هم عهد شدیم این هیئت را درست کنیم که در آن زمان اسم هم حتی نداشت.


آدم های معروف این هیئت به غیر از شما چه کسانی بودند؟
آقای کاشانی بود، من بودم، آقایان براتلو،  فدایی ، پالیزادار، سروری،کمیجانی، غفارپور، رسولی روزگر بودند. اما این فعالیت ربطی به هیچ ارگانی و سازمانی نداشت. ما خودمان تمام کارها را می‌کردیم.

اولین جلسه ای که گذاشتیم با زیارت عاشورا شروع شد و در یک خانه 60 متری در 2 اتاق 12 متری که این خانه متعلق ابوی آقای کاشانی بود که پدر شهید بودند. بعدها به صورت چرخشی در خانه‌های مختلف این مراسم برگزار شد و آقای حدادیان هم مداح جمع ما بودند.

حدادیان، جز مداحان باسواد و نابغه است. من می‌گویم سعید حدادیان مداحی هم بلد است و مسائلی که تسلط دارد بیشتر از مداحی است. زبان بلد است، خطش خوب است، تفسیر قرآنش خوب است، استخاره های خوبی دارد، بچه با سواد و پیگیری است. فقط کمی عجول است اگرچه آن هم قابل اصلاح می‌باشد.

بعد از این جلسات خانگی، هیئت گل کرد و اولین بار بود که اسم هیئت رزمندگان شکل گرفت. اسم هیئت رزمندگان ( محبان فاطمه زهرا) برای این جمع انتخاب شد که در کلمه کلمه آن ساعت‌ها بحث شده بود. بعد از استقبال مردم در عرض یک سال دیدم جا نداریم. در کارخانه پارس الکتریک، یک مسجدی بود، بنام امام مجتبی(ع) با مسئولین آن صحبت کردیم که پنجشنیه ها این مسجد را در اختیار ما قرار دهند.

در روزهای اول پرده می زدیم وسط مسجد، در عرض سه ماه برای خانم ها جا نبود. خانم ها را به دلیل گرمی هوا در حیاط جا دادیم. در ماه رمضان خواهش کردیم که یک سالن به ما بدهند. سالن کفاف نداد سه سالن به ما دادند. اینها از طریق پول‌های مردمی اداره می‌شد. آدم هایی که دستشان به دهنشان می‌رسید، پول می دادند، به طوری که اولین شب احیا تعداد حاضران در مجلس به 40 هزار نفر رسید. و از سال دوم به بعد، شب احیای ما به 100 هزار نفر رسید.

اگر می بینید نیروی مقاومت بسیج آنجاست به برکت این هیئت است. سپاه با لطفی که به این هیئت داشت کارخانه را خرید و دوستان شرط کردن که هیئت باید همینجا بماند و همچنین جای دعا دارد برای مسئولین شرکت پارس الکتریک که از آنها تشکر می کنیم. به نظر من این هیئت یکی از حرکت های فرهنگی بود که می توانست برای جوان ها اثر گذار باشد. صداوسیما همراه این هیئت‌ها سبک برنامه های مذهبیش را عوض کرد. صداوسیما حاضر نبود یک مداح را نشان بدهد، اما مراسم هیئت رزمندگان را پخش زنده می‌کرد.


این جمع شما خیلی زود شروع به گرفتن پست کردند؟
این هیئت سال 70 شروع شد و هیچ کار سیاسی نکرد اما در سال 81 به دلائلی بنده و آقای کاشانی در انتخابات شورای دوم شهر شرکت نمودیم.


به چه دلیلی؟
ما با جمعی از دوستان با توجه به اینکه شورای اول تهران منحل و انزجار عمومی در شهر ایجاد شده بود، تصمیم به این کار گرفتیم.  و آن هم زمانی بود که غائله 18 تیر اتفاق افتاده بود. نمایندگان مجلس ششم تحصن کرده بودند، معاونین استاندارها و وزرا استعفا می‌دادند و خدشه جدی در مسائل سیاسی ایجاد شده بود. در آن زمان یک گروهی بودیم، که تفکر بسیجی داشتیم. همه ما متخصص و کار بلد بودیم و به همین علت گفتیم می‌آییم و کار را درست می‌کنیم. ما اعتقاد داشتیم که شهر یک موجود زنده است. کار تهران فقط عمران نیست، 70 درصد آن مسائل اجتماعی و فرهنگی است و تنها 30 درصد عمرانی است که آن هم باید پیوست فرهنگی و اجتماعی داشته باشد.

برای شورای شهر در هیئت و جلسات خودتان هدف گذاری کرده بودید؟
این کار ما ربطی به هیئت نداشت چون هیئت‌ها قرار نیست حزبی و یا جناحی اداره شوند. هیئت‌های عزاداری متعلق به همه اقشار مردم مومن و انقلابی است.


آن زمان نگاه هیئت شما به دولت خاتمی چگونه بود؟ منتقد آن دولت بودید؟
اگرچه نگاه مجموعه ما آنقدر هم منفی نبود به نظر من این هیئت به همه دولت‌ها از طریق نقد منصفانه و یا پشتیبانی آگاهانه کمک کرده است. به نظر من فقط دولت مسئول نابسامانی‌های آن دوره نبود. ما عادلانه برخورد می‌کردیم. وزارت ارشاد تنها مسئول فرهنگ در کشور نیست. نیروی انتظامی، صداوسیما، شهرداری، دانشگاه ، حوزه و ... هم مسئول هستند. این از معضلات جدی فرهنگ است. که یک مدیریت یکپارچه به آن حاکم نیست. این معضل عدم وجود تفکر شکل‌گیری مدیریت یکپارچه در مقوله‌های دیگر از جمله مسائل سیاسی هم وجود دارد.

 
آن دوره منتقد سیاست‌های فرهنگی هاشمی و خاتمی بوید؟
فرق نمی‌کرد، منتقد نبودیم ما سازنده فرهنگ بودیم. ما تربیت می‌کردیم. با تربیت درست، با تهاجم فرهنگی مقابله می‌کردیم. این خودش مبارزه می‌شد. این هیئت به سهم خودش توانست برای کاهش آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی جوانان قدم‌های خوبی را بردارد.

من دو تا جلسه با آقای خاتمی داشتم در زمان انتخابات، ایشان از ما تقدیر کرد. می‌گفت شما جوانان را خوب پرورش دادید. ایشان به روش‌های ما اعتقاد داشت. هیئت براساس روایت نورانی امام صادق(ع) اداره می‌شد که فرمودند شیعتنا خلقوا من فاضل طینتنا، یفرحون بفرحنا و یحزنون بحزننا. اصولا در این هینت‌ها جوانان بسیار شادابند.


یعنی مذهبی بودن با حرکت شما شد ارزش؟
جوانان با تیپ‌های مختلف به هیئت می‌آمدند. تصور کنید 5 صبح مردم به هیئت می‌آمدند. واقعا زحمت کشیده شد، برای ساختن این هیئت.


خوب، برسیم دوباره به شورای شهر. شما رفتید در شورای شهر؟
بله، یک تشکلی خارج از هئیت شکل گرفت که از طریق بچه‌های اصولگرا بود. لفظ اصولگرا هم آن زمان شکل گرفت.

گروه‌ها و احزاب سیاسی تقریبا اصولگرا، نشستند باهم صحبت کردند و حدود 100 نفر را انتخاب کردند که از 100 نفر تبدیل به 31 نفر و در انتها نیز به 15 نفر رسید.


چه کسی شما را معرفی کرد؟
من را می شناختند. کسانی که تفکر بسیجی داشتند من را معرفی کردند.


مثلا چه کسانی؟
آقای براتلو، احمدی مقدم و.. من را معرفی کردند.


به شورای هماهنگی؟
بله، شورایی شکل گرفت که مسئول هماهنگی آن آقای دکتر احمدی نژاد بود و اصولا برای شکل‌گیری و پیشرفت کار دخالت نمی‌کرد ولی هماهنگ‌کننده خوبی بودند.


از همانجا با ایشان آشنا شدید؟
بله، اما با برادرشان از قبل در دانشگاه مالک اشتر آشنا شدم که با ما همکار بودند. من تقریبا یک هفته مانده به انتخابات، اعلام کردم که در انتخابات شرکت نمی‌کنم. گفتم نمی توانم با این گروه کار کنم. قهر کردم و آمدم.


چرا قهر کردید؟
چون اعتقاد داشتم، که یکی باید هم نوا با من باشد، که در آن لیست نبود و احساس می‌کردم حرف‌هایم غریبه است. بعد از آن احمدی نژاد زنگ زده بود به سعید حدادیان که من را متقاعد کند. روزی در مسجد دانشگاه تهران، من آقایان حدادیان، زریبافان و احمدی نژاد جلسه داشتیم. در آن جلسه گفتم که آقای کاشانی بیاید من هم می‌آیم و اگر نه، من هم نیستم. کاشانی مانند برادر من است و من او را دوست دارم. آقای کاشانی آن زمان کارهای خوبی برای جوانان انجام می‌دادند جذبه خاصی داشتند.
گفتن چرا اصرار دارید کاشانی باشد؟ گفتم او از خیلی‌ها که هستند توانمندتر است. قبول کردند، یکی از دوستان خود را حذف کردند.


چه کسی حذف شد؟
آقای نجار که بعدها استاندار کردستان شد. اصلا هم ناراحت نشد. رفته بود مکه و دوستان او را حذف کردند. ایشان فردی توانمند و متدین و خدوم هستند. آقای کاشانی، دو روز مانده به انتخابات اضافه شد. خودم بردم او عکس انتخاباتی گرفت. جالبه ایشان نفر ششم شدند.


شما چندم شدید؟
من ابتدا سوم بودم و بعد از اینکه چند صندوق را باطل کردند شدم چهارم.


خیلی‌ها با توجه به فضای آن زمان در انتخابات شرکت نکردند، شما این مسئله را چقدر در رای آوردن خودتان موثر می‌دانستنید؟
این برای همه گروه ها بود.

 

بچه مذهبی‌ها که شرکت می‌کردند.
نه، خیلی‌ها شرکت نکردند. روسا و مداحان بسیاری از هیئت ها برعلیه شورا حرف زدند. حتی به دلیل ضعف اعتقادی و مطالعاتی این شوراها را به شورای سقیفه تشبیه می‌نمودند.
 
آقای چمران یه جایی گفتند که، آقای احمدی نژاد تنها کسی بود که صدرصد مطمئن به پیروزی در انتخابات بود.
نه، اگه اعتقاد داشت، مانند دوره قبل در انتخابات شرکت می‌کرد و کاندیدا می‌شد. همگی با هم اعتقاد داشتیم. احمدی نژاد خیلی زحمت کشید. برای هماهنگی در کل کشور در غالب شورای هماهنگی زحمت کشید. به نظرات ما احترام می‌گذاشت. 


شما فکر می‌کردید تمام لیست شما در انتخابات رای بیاورد و راهی شورای شهر شوند؟
بله، یقین داشتیم. گفتیم ما باید انتخاب شویم اما پول نداشتیم. یکی از اعضای شورای شهر قبلی خودش گفت که شخصا 150 میلیون هزینه کردم. اما جمع ما به 100 میلیون هم نرسید.


هزینه شخصی می کردید؟
بله، ما کلا 50 تا بنر زده بویدم. اما به صورت علمی. 50 بنر را در نقاطی زدیم که بیتشترین مخاطب را داشت.


در گپ ابتدای این گفت‌وگو اشاره کردید که شهید ناصر کاظمی وقتی پستی را به شما پیشنهاد کرد، قبول نکردید؟ و گفته بودید بقول امام(ره) تا تهذیب نشده‌اید پست برای شما خطرناک است.
کاملا درست چرا که آن زمان بنده 26 سال داشتم و احساس خطر می‌کردم اما سال 81 بنده 46 سال داشتم و در دو دانشگاه صنعتی و مالک اشتر به عنوان معاون خدمت می‌نمودم.


این پست گرفتن سنگین تر بود چون با رای مردم بود.
بله، درست است. من الان احساس راحتی می کنم، چرا که اگر انسان فهیم باشد نمایندگی مردم بسیار بار سنگینی را به دوش انسان می‌اندازد.


شماها رفتید در شورا، و نسبتا مردم از جمع شما راضی بودند.
مردم کاملا راضی بودند و نه نسبی. قبل اینکه انتخاب شویم از کارشناسان استفاده کردیم. با برنامه وارد شدیم و اهم برنامه‌ها را تدوین کردیم که مهم ترین آن دیدارهای مردمی بود. بعد از اینکه انتخاب شدیم از این برنامه ها استفاده کردیم. در عرض 6 ماه نیروی بالقوه جامعه را به نیروی بالفعل تبدیل کردیم. شما نگاه کنید مردم در 6 ماه رویکردشان نسبت به مدیریت شهری برگشت.ما یک مدیریت پاسخگو ایجاد کردیم.


مثلا چه کارهای اثرگذاری را ابتدا آغاز کردید؟
شانزده تا از جوازهایی که دست و پاگیر مردم بود، و مردم را اذیت می‌کرد و زمینه ساز فساد می‌شد، را حذف کردیم. ما ربا را حذف کردیم. ما کارهای فرهنگی و اجتماعی را اولویت دادیم. درد و دل مردم را چهره به چهره می‌شنیدیم، سخت‌گیری‌ها را کاهش دادیم. در بسیاری از موارد مشکلات مدیریت‌های قبلی را نادیده گرفتیم و به سمت شفاف‌سازی مالی، و برنامه‌دار شدن شهرداری و تقویت سیستم نظارت حرکت نمودیم.

قبل از ما، بسیاری از مساجد حاضر نبودن از شهرداری پول بگیرن چون می‌گفتند حرام است. ولی در زمان ما این اتفاق افتاد. ما بیش از 500 مسجد در تهران را بازسازی کردیم.


شما دغدغه فرهنگی داشتید.
بله، ما بسترهای فرهنگی را آماده کردیم و در کنار آن هم کار عمرانی زیادی صورت گرفت. بازگشایی ادامه اتوبان نواب کار ما بود. پادگان قلعه مرغی اجازه نمی داد و ما آن را حل کردیم. تونل رسالت را باز کردیم و پل تقاطع آزادگان شهید رجایی در 9 ماه صورت گرفت و بسیاری دیگر.


احمدی نژاد را چگونه برای شهرداری انتخاب کردید؟ گزینه دیگری نیز بود؟ شما وام دار احمدی نژاد بودید.
اصلا کسی در ذهنش این مسائل نبود. ایشان وام دار شورا بود. ما از میان 60 نفر ایشان را به خاطر تحقق یافتن اهدافمان انتخاب کردیم.


همه اصولگرا بودند؟
نه خیر از اصلاح طلب‌ها هم بودند. ما اصلا جناحی برخورد نمی‌کردیم. 60 نفرشدند و بعد سی نفر و در آخر به ده نفر رسیدن و از ده نفر به احمدی نژاد که از ده نفر آخر برنامه خواستیم و برای دفاع از برنامه‌هایشان به شورا آمدند.


این ده نفر چه کسانی بودند؟
آنهایی که یادم هست آقایان توکلی، بوربور، سعیدی کیا، دانش جعفری، دکتر نوریان، احمدی نژاد، محمد نژاد، ترکان، غرضی.


آقای احمدی نژاد، در آن زمان سابقه کمتری نسبت به دیگر افراد داشت؟
ما اهدافی را پیگری می‌کردیم. در این میان یکی بیش از دیگران شانس داشت و حتی کارهم تمام شده بود و نظر تمام اعضا بر روی او مثبت بود.


چه کسی؟
دکتر نوریان؛ ایشان معاون سازمان جهانی هواشناسی بود. او اعتقاد داشت این پست قائم به فرد است. ایشان همه تو ضیحات را داد همه را علاقه مند کرد و بعد گفت، نیستم و گفت من برای شهردار بعدی این حرف‌ها را زدم. دکتر نوریان، مورد حمایت بسیاری از اعضا بود.


اگر نوریان انتخاب می‌شد، دیگر احمدی نژاد شکل نمی‌گرفت؟
بله.


یعنی یکی از مقدمات ظهور احمدی نژاد، دکتر نوریان بود؟
بله یک بار دیگر نیز این ماجرا برای ایشان اتفاق افتاد. بعد از احمدی نژاد هم ایشان مورد وثوق بود که بازهم قبول نکرد. ایشان آدم با ایمان و با خدایی است و در زمینه مدیریت ید طولایی را در کشور و در مجامع بین‌المللی دارا می‌باشند. ایشان حزبی و جناحی نیستند و اصولا مرد تفکر و کار هستند.


آقای احمدی نژاد، شد گزینه شما. احمدی نژاد شهرداری چگونه بود و چه فرقی با الان داشت؟
در شهرداری خوب عمل کرد اما نقد جدی به عملکرد او داشتم. بحث 350 میلیارد فاقد سند را من مطرح کردم. با حق مردم شوخی نداشتیم و این شرط اصلی ما بود. ایشان در شورا 7 رای داشت و بعد تبدیل به 9 شد و بعد به 11.

 
یعنی در شورا رای نداشت؟
اول کار رای نداشت. بعد از اینکه اعضا با یکدیگر صحبت کردیم شورا متقاعد شد به او رای بدهد.


آقای احمدی نژاد را چگونه معرفی می‌کردید؟
ما می‌خواستیم، تفکر مردم را به مدیریت شهری عوض کنیم و احمدی نژاد این قابلیت را داشت. بعضی از این ده نفر نهایی، اعتقاد داشتند شورای هیئت مدیره است و ما این را قبول نداشتم. ما می‌خواستیم شورای شهر باشیم نه شورای شهرداری. ما می‌خواستیم شورای شهر غالب باشد.

همان موقع هم برای ریاست جمهوری او هم برنامه داشتید؟
بله، یک سال مانده به انتخایات با هم برنامه ریزی کردیم. ما اعتقاد داشتم که وی رای می‌آورد. تصمیم گرفتیم ایشان بشود رئیس جمهور.


از شورای شهر خیز گرفتید برای دولت؟
خیر، من و کاشانی رفتیم دیدار آیت‌الله هاشمی. اگر ایشان از اول می‌گفت می‌آیم شاید ما تصمیمی دیگری می‌گرفتم. ایشان به ما علاقه مند است و ما هم به ایشان احترام می گذاریم و معتقدیم ایشان سرمایه نظام و از استوانه‌های انقلاب می‌باشند.

ما از ایشان اجازه گرفتیم که اگر شما قطعا می‌آیید ما نرویم سراغ دیگر نامزدها. گفتیم اگر شما نیایید، ما به سراغ آقای احمدی نژاد می‎رویم. و ایشان گفت فکر نمی‌کنم در انتخابات شرکت کنم.


ایشان در مورد احمدی نژاد حرفی نزد؟
خیر، اتفاقا ایشان از احمدی نژاد حمایت می‌کرد. در تمام افتتاحیه ها احمدی نژاد از آیت‌الله هاشمی دعوت می‌کرد. در پروژه رسالت، آقای هاشمی را آورد برای افتتاح. در تجمع 12 هزاری نفری قرآن، از آقای هاشمی دعوت شد و جوایز را ایشان دادند. این دو باهم خوب بودند. اما پدر سیاست بسوزد!


پس از دیدار با هاشمی، دیگر تصمیم قطعی را برای ورود گرفتید؟
بله، ما چند نفر بودیم که این کار را دنبال می‌کردیم از جمله آقای دکتر نادر شریعتمداری.


نظر شما به غیر نظر اصولگرایان بود؟
نه، جریان اصولگرایی با افراد اصولگرا دو مسئله جداست.


در آن  زمان اصولگرایان از فرد دیگری حمایت می‌کردند؟
ما چرا باید بگویم،خلاف جهت عمل کردیم؟ ما کشور آزادی داریم. چه عیبی دارد گروه اصولگرا و یا دیگر گروه‌ها، دوتا کاندیدا داشته باشند. همانطور که گروه‌های اصلاح طلب سه تا داشتند. چرا ما نباید رقیب باشیم.


شما خودتان را اصولگرا نمی دانستید؟
نه، اصول گرایی را ما در شورای دوم رایج کردیم.


پس چرا حرف ریش سفیدها را قبول نمی کردید؟
آخر این حرف‌ها حجت نیست. در شورای هماهنگی ناهماهنگی ایجاد شد. اگر شورا هماهنگ بود، این اتفاق نمی افتاد. در شورا، آقای قالیباف بود، لاریجانی بود، توکلی بود، احمدی نژاد هم بود. اما همه این‌ها در انتخابات شرکت کردند.


هیچکدام پایبند به شورا نشدند.
پس شورای هماهنگی نبود. شورای ناهماهنگی بود.


درگیری در شورا از کجا شروع شد؟
اطلاع ندارم چون در جلسات شرکت نمی‌کردم.


اعضای شورای اعتقاد داشتند که احمدی نژاد این بازی را بهم زد؟
من در جلسات نبودم و نمی توانم بگویم اما آقای احمدی نژاد درست می‌گفت. دوستان نظر سازی می‌کردند و ما واقعا نظر سنجی کرده بودم. آخر نظر سنجی ما درست بود.


احمدی نژاد را غیر تهران کسی نمی شناخت؟
ما کار ملی انجام دادیم، ما خیلی کار کردیم. ما کارهای فرهنگی شورای شهر تهران را به دیگر شهرها انتقال دادیم. تهران محور دیگر شهرها شد. احمدی نژاد به دیگر شهرها می‌رفت، و اصولگراها احمدی نژاد را می‌شناختند.

نظر سنجی‌های ما درست بود. یک ماه قبل از انتخابات هیچکدام از آقایان جلوتر از احمدی نژاد نبودند ولی می‌گفتند که احمدی نژاد آخر است. اولین کسی که نظر سازی را گفت من گفتم. اینهایی که اعلام می‌کنند، نظر سازی می‌کردند.


در همان شورای هماهنگی؟
من قصد جسارت ندارم به شورا اما اطلاعات و آماری که می‌دادند خلاف واقع بود. حتی من در شهرستان‌ها از ده نفر که می‌پرسیدم، به چه کسی رای می‌دهی؟ 6 نفر حداقل می‌گفتند: احمدی نژاد.
پیش یکی از ائمه جمعه‌ها رفتم، در گوش من گفت، این احمدی نژاد را رها نکنید و به او رای بدهید. احمدی نژاد واقعا نفوذ پیدا کرده بود.

در همان انتخابات آقای هاشمی هم آمد، اما دیگر شما از ایشان حمایت نکردید؟
نه دیگر اما بر علیه آقای هاشمی و آقای خاتمی و دیگران یک سخنرانی هم نکردم. من کسی بودم که به مردم امید می‌دادم و اصولا از پیشرفت‌های انجام شده و از محاسن احمدی‌نژاد در آن زمان صحبت می‌کردیم. این روش سخنرانی های من کلی حامی پیدا کرد.

ما حق نداشتیم کسی را متهم کنیم. دستاوردهای انقلاب و کشور را حاصل مدیریت‌های گوناکون می‌دانستیم. دیگران خیانت نکرده بودند شاید کوتاهی بی‌غرضی داشتند، اما ما اعتقاد داشتیم که در آن زمان، احمدی نژاد بهتر از دیگران و نامزدهای مطرح می‌تواند باشد .اصولا اگر محاسن و معایب کاندیدای بدون غرض به مردم یادآوری شود و آنان در کمال آرامش انتخاب خود را بنمایند بهتر است.

در دوره‌ای که شما عضو شورای شهر بودید آقای مشایی رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری بود. آن زمان مشکلی با ایشان نداشتید؟
خیر، در آن زمان آقای مشایی فردی متدین و خوش فکر، و پرکار بود. اگرچه نقدایی هم به عملکرد ایشان از سوی اعضای شورای شهر وجود داشت.


اما خیلی‌ها حالا نسبت به اعتقادات و افکار ایشان تشکیک دارند.
آن دوره که در شهرداری بودند متدین و معتقد بودند. بعد از شهرداری ارزیابی شخصیت ایشان با من نیست و نمی‌دانم چه مسیری را طی کرده. اما زمان شهردای فردی پرکار و متدین بود. همانطور که گفتم شاید نقدهایی هم به عملکرد و همکاران ایشان بود.


آن زمان هم اینقدر نزدیک بود؟
نه، احمدی نژاد به چند نفر زیاد احترام می‌گذاشت. مثلا آقای مشایی و صلاحی و هاشمی ثمره.


شما می‌گویید که نمی دانم مشایی چه مسیری را رفته است؟
مسیری بوده که تعیین شده و اگر من هم بودم شاید، اینگونه می‌شد. ما یک ایرادی داریم در کشور که کسی حاضر نیست به آن فکر کند و آنهم نبود ساختارهای درست اجرایی کشور است. به همین دلیل است که مدیریت ها جزیره‌ای است. نه مدیریت واحد وجود دارد و نه مدیریت یکپارچه. معلوم نیست مدیریت اجرایی ما چه سبکی است. چرا که هر کس به قدرت می‌رسد با حسن می‌آید و با عیب می‌رود و نفر بعد می‌گوید من مخروبه تحویل گرفته‌ام.

تصویب‌افزایش‌دریافتی‌مستمری‌بگیران‌تأمین‌اجتماعی

$
0
0

افزایش ۲۵ درصدی دریافتی مستمری‌بگیران سازمان تأمین اجتماعی در جلسه امروز هیئت دولت به ریاست رئیس‌جمهور تصویب شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، جلسه هیئت دولت بعد از ظهر امروز (یکشنبه) به ریاست حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس‌جمهوری تشکیل شد و اعضای دولت به بحث و تبادل نظر پیرامون مهم‌ترین مسایل کشور پرداختند.

در این جلسه تعدادی از پیشنهادهای دستگاه‌های اجرایی پس از بحث و بررسی، از سوی اعضای دولت به تصویب رسید.

آیین‌نامه معاینه و معافیت مشمولان خدمت وظیفه عمومی شامل فهرست بیماری‌ها، نقص عضوها و عدم رشد از جمله مواردی بود که در جلسه امروز هیأت وزیران تصویب شد.

به موجب تصمیم دیگر هیأت دولت، میزان دریافتی مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی به میزان 25 درصد افزایش یافت. براساس این تصمیم، از تاریخ اول فروردین ماه 1393 کلیه مستمری‌های بازنشستگی، از کارافتادگی و مجموع مستمری بازماندگان که تا پایان سال 1392 برقرار شده‌اند، به میزان 25 درصد مستمری آنان در پایان اسفند ماه 1392 افزایش یافت.

همچنین در ادامه این جلسه، گزارش وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی مبنی بر ثبت نام سه میلیون و سیصد هزار نفر برای بیمه و نیز گزارش وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از اجرای مرحله اول طرح تحول نظام سلامت و استقبال مردم از این طرح به هیأت وزیران ارایه شد و مورد قدردانی قرار گرفت.

تحلیل سیف از نرخ‌های جدید سود بانکی

$
0
0

رئیس کل بانک مرکزی با تحلیل توافقات جدید بانک ها درباره نرخ های سود بانکی گفت: هیچگونه تبانی بین بانک ها در کار نبوده و بانک مرکزی به منظور جلوگیری از جنگ قیمتی در جذب منابع از سوی بانک ها، نرخ های جدید را قابل قبول می داند.


به گزارش خبرنگار مهر، ولی الله سیف در نگاه تحلیلی به نرخ های سود بانکی گفت: بانک مرکزی به حکم وظیفه قانونی خود تحولات بازار پول را زیرنظر دارد و هرگونه اقدام غیرمتعارف که نظم بازار را مخدوش کند، با واکنش جدی این بانک مواجه خواهد شد.

رئیس کل بانک مرکزی افزود: بانک مرکزی در آینده نزدیک گزارش کاملی را در مورد نرخ سود تسهیلات بانکی به شورای پول و اعتبار ارائه خواهد کرد؛ طبیعی است هر تصمیمی که در شورا اتخاذ شود، به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.

سیف ادامه داد: اصولا عقودی که در بانکداری بدون ربا برای تسهیلات مورد استفاده قرار می‌گیرد، دو نوع هستند؛ عقود مبادله‌ای و عقود مشارکتی. متأسفانه در سال های اخیر به علت عدم تناسب نرخ سود تعیین شده عقود مبادله‌ای با واقعیت های اقتصادی و به ویژه با نرخ تورم، این قسم از تسهیلات عملا کارایی نداشته و عمدتا در تسهیلات مسکن از آن به طور محدود استفاده می‌شود که در این مورد هم با توجه به هزینه‌هایی که تهیه این تسهیلات دارد (خرید اوراق گواهی حق تقدم از فرابورس)، اگر نرخ مؤثر تسهیلات مسکن را محاسبه کنیم، در عمل نرخ سود آن نزدیک 20 درصد قرار می گیرد.

وی تاکید کرد: بنابراین لازم است نرخ سود عقود مبادله‌ای با توجه به واقعیت‌های اقتصادی کشور تعدیل شود و گزارشی از عملکرد این عقود به شورای محترم پول و اعتبار ارائه خواهد شد. انتظار می‌رود اصلاح در نرخ سود این عقود در جهت کارآمدتر کردن آنها صورت گیرد.

رئیس کل بانک مرکزی در مورد نرخ سود تسهیلات بر اساس عقود مشارکتی هم گفت: شورای پول و اعتبار براساس قانون مراقب رعایت صرفه و صلاح سپرده گذاران است و فقط می تواند حداقل سود مورد انتظار و پیش بینی را برای ورود بانک ها در یک عقد مشارکت مدنی تعیین کند و از آنجایی که سود حاصل از تسهیلات در قالب عقود مشارکتی در واقع به سپرده گذاران تعلق دارد نه بانک، شورای پول و اعتبار باید حداقل نرخ سود مورد انتظار برای ورود بانک به یک مشارکت مدنی را برای نظام بانکی تعریف کند. این بدین معنی است که قانونگذار در حمایت از منافع سپرده گذار اجازه نمی دهد سپرده های مردم به ضرر صاحبان آنها در فعالیت هایی که بازده اقتصادی مناسب ندارند، مورد استفاده قرار گیرد.

سیف گفت: بانک مرکزی در مورد سود سپرده ها به دنبال آن است که شرایطی هماهنگ در بازار ایجاد شود و برخی بی‌نظمی‌های موجود در بازار اصلاح شده و انضباط لازم در بازار برقرار شود. بانک مرکزی در چارچوب تفاهم انجام شده مبنی بر انتظام‌ بخشی به نرخ های سود سپرده ها بر حُسن اجرای نرخ های مورد تفاهم نظارت می کند. هدف اصلی از این اقدامات، جلوگیری از جنگ قیمتی در جذب منابع و در نتیجه تسهیل دسترسی عموم مردم به تسهیلات بانکی با نرخ‌های قابل قبول است و مصرانه در این زمینه اقدام خواهد شد.

وی درباره برخی انتقادات مطرح نسبت به نرخ های توافق شده بانک ها برای سود سپرده ها گفت: نرخ سود در بانکداری بدون ربا، علی الحساب است و از این منظر با نرخ سود در بانکداری سنتی که به صورت قطعی و حین توافق با مشتری تعیین می شود، به کلی تفاوت دارد. نرخ سود قطعی سپرده‌گذار پس از پایان دوره مالی و بستن حساب‌ها محاسبه می‌شود که آن هم براساس فرمول مشخصی است که از سوی بانک مرکزی به بانک ها ابلاغ شده است. بنابراین افزایش و یا کاهش نرخ سود علی‌الحساب سپرده‌های بانکی قاعدتا نباید موجبات نگرانی بانک ها و یا سپرده گذاران را فراهم نماید؛ چرا که در هر صورت بانک ها باید سود قطعی را با سپرده‌گذاران خود تسویه نمایند.

رئیس کل بانک مرکزی افزود:‌ بانک در ابتدای افتتاح سپرده نرخ سود علی الحسابی را اعلام می‌کند. اگر این نرخ علی الحساب در یک بازار رقابتی، بدون اینکه دقت‌های لازم برای امکان تحقق آن صورت گیرد و صرفا درفضای رقابت ناسالم با سایر بانک ها و موسسات اعتباری، تعیین شود احتمال فراوانی وجود دارد که بانک در عمل مجبور شود، منابع جمع آوری شده را در فعالیت‌هایی سرمایه‌گذاری کند که ریسک خیلی بالایی دارد؛ به این ترتیب منابع و منافع سپرده‌گذاران با خطر غیرضروری مواجه می‌شود. در چنین شرایطی بانک مرکزی باید ورود پیدا کند چرا که یکی از وظایف بانک مرکزی، نظارت بر عملیات بازار پول است که باید منجر به اطمینان از استمرار فعالیت بانک و امنیت سپرده‌های سپرده‌گذاران شود. در چنین شرایطی طبیعی است که بانک مرکزی با اشراف بر شرایط اقتصاد کشور و امکان تحقق سودهایی که از سرمایه‌گذاری های با ریسک قابل قبول ممکن است حاصل شود،‌ بانک ها را به سمت صحیح جهت می‌دهد و اگر رقابت بانک ها منجر به آشفتگی بازار فعالیت‌های بانکی ‌شود،‌ تذکر لازم را به آنها می‌دهد.

سیف ادامه داد: اعطای تسهیلات به پروژه‌های با ریسک بالا، تبعات منفی فراوانی را به دنبال دارد یکی از این تبعات، ایجاد ساختار نامناسب در ترازنامه بانک ها است و نسبت مطالبات غیرجاری به کل مطالبات را بالا می‌برد که این مسئله نیز می‌تواند جریان منابع بانک ها را با اختلال همراه ‌کند.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا نرخ های سود علی الحساب تعیین شده فعلی با واقعیت‌های اقتصاد کشور تناسب دارد یا خیر؟ گفت: در درجه اول باید متذکر شد که چنین پرسشی با رویکرد بانکداری سنتی مطابقت بیشتری دارد. یعنی این سؤال زمانی می‌تواند معنا داشته باشد که نرخ سود سپرده‌های بانکی را در فضای بانکداری ربوی (سنتی) تنها با شاخص‌ تورم مقایسه کنیم، در حالی که در بانکداری بدون ربا نرخ سود علی الحساب سپرده‌ها بیش از هر عاملی از افق سودآوری بخش واقعی تاثیر می‌پذیرد که در برگیرنده تحولات نرخ تورم و به ویژه تورم انتظاری است و در پایان دوره مالی بعد از محاسبات لازم، میزان دقیق و قطعی آن محاسبه و مابه التفاوت آن به صاحب سپرده پرداخت می شود.

رئیس کل بانک مرکزی تأکید کرد: حتی با فرض اینکه بخواهیم نرخ سود سپرده‌های بانکی را با سایر شاخص‌ها بر اساس نظریات بانکداری سنتی مقایسه کنیم، باید نرخ تورم انتظاری را ملاک مقایسه قرار دهیم. این در حالی است که بنابر شاخص‌های اقتصادی، تورم کشور در مسیر نزولی قرار دارد و بهترین شاخصی که روند این تورم انتظاری را تعیین می کند، تورم نقطه به نقطه است که در پایان فروردین ماه به 17.4 درصد رسیده است.

سیف خاطرنشان کرد: با توجه به توافق بانک ها مبنی بر عدم پذیرش سپرده‌های با سررسید بیشتر از یکسال، ساختار زمانی حاکم بر توافقات بانک ها در خصوص نرخ‌ سود سپرده‌های بانکی با واقعیات اقتصادی کشور نیز ناسازگار نیست. با عنایت به اجرای مرحله دوم طرح اصلاح قیمت حامل های انرژی و انتظارات موجود مبنی بر تخلیه بخش عمده آثار تورمی آن در یک بازه زمانی تقریبا یکساله، می‌توان منحنی بازدهی سپرده‌های مختلف موجود در بازار پول را به صورت جزئی از یک منحنی بازدهی کوهان‌دار (Humped Yield Curve) تصور نمود که در آن نرخ سود سپرده با سررسید کمتر از یکسال صعودی و برای یکسال و بیشتر روندی هموار یا نزولی را در پیش می‌گیرد.

به گفته وی، این ساختار با نظریات موجود در زمینه ساختار زمانی نیز به نوعی تناسب دارد. با توجه به این انتظار که در دوره زمانی یکسال و بیشتر و با کاهش انتظارات تورمی و نرخ تورم، نرخ های سود به سمت پایین تعدیل شوند، عملا در نظر گرفتن ساختار زمانی هموار یا نزولی برای سپرده‌های بلندمدت (یکسال و بیشتر) با تئوری انتظارات (Expectation Theory) همخوانی دارد. همچنین تعیین ساختار زمانی صعودی برای نرخ‌های سود کوتاه‌مدت (کمتر از یکسال) را نیز می‌توان بر اساس تئوری نقدشوندگی (Liquidity Theory) تفسیر نمود.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: در این رابطه باید توجه داشت که در عمل، سپرده‌گذار انتظار دارد با توجه به اینکه با افزایش طول مدت سپرده‌گذاری، درجه نقدشوندگی سپرده‌اش کاهش می‌یابد، عملا به ازای افزایش طول دوره سپرده‌گذاری از یک حاشیه نقدشوندگی (Liquidity Premium) منتفع شود. این امر از منظر بانک نیز قابل توجیه است، چرا که در عمل هرچه سپرده کوتاه‌ مدت‌تر می‌شود، قابلیت اتکای بانک به‌ آن جهت تسهیلات دهی کاهش می‌یابد و به همین دلیل هم سپرده‌های جاری فاقد نرخ سود است. لذا در مقطع کمتر از یکسال نیز بانک به ازای افزایش درجه سیالیت سپرده، نرخ سود کمتری را برای آن در نظر می‌گیرد. لذا در مجموع ساختار زمانی در نظر گرفته شده در تفاهم بانک ها به نوعی با نظریات موجود در زمینه ساختار زمانی نرخ های سود نیز درتناسب و همخوانی قرار دارد.

سیف با تأکید بر اینکه پس از اعمال نرخ های جدید تغییر محسوسی در میزان سپرده‌ها به چشم نمی‌خورد گفت: همانگونه که ذکر شده قراردادهای سپرده‌ای قبلی تابع شرایط زمان افتتاح سپرده هستند، البته اکثریت قریب به اتفاق شعب بانک ها، نرخ های جدید را اعمال و رعایت می‌کنند و هیچگونه جا به جایی معناداری در سپرده‌ها ملاحظه نشده است. از سوی دیگر تحول قابل توجهی نیز در سایر بازارها به وجود نیامده است.

رئیس شورای پول و اعتبار با اشاره به برخی تحلیل‌ها که توافق بانک ها برای کاهش نرخ سود سپرده‌ها را نوعی تبانی ارزیابی کرده‌اند گفت: هرگونه هماهنگی را نمی‌توان تبانی نامید و تبانی معمولا در راستای وارد ساختن منفعت و یا خسارت به یک گروه از ذینفعان است. حال آنکه حمایت بانک مرکزی از توافق بانک ها در واقع معنایی ندارد جز حمایت از تمامی ذینفعان بازار پول، مصونیت بخشی به سپرده‌های سپرده‌گذاران، جلوگیری از تأثیر این نابسامانی بر سایر بازارها و حفظ ثبات در اقتصاد کشور که وظیفه اصلی بانک مرکزی است. این اقدام برای هدایت منابع به سمت فعالیت های سالم اقتصادی و ایجاد زمینه‌های برون رفت از رکود و ایجاد رونق در اقتصاد کشور از طریق ایجاد ثبات در سطح اقتصاد کلان نیز بسیار ضروری بوده است.

اردوغان در پی تغییر نظام سیاسی ترکیه

$
0
0

پایگاه خبری تودی زمان نوشت که ' رجب طیب اردوغان ' نخست وزیر ترکیه در پی تغییر نظام سیاسی این کشور از پارلمانی به ریاستی است.

به گزارش ایرنا، پایگاه خبری ' تودی زمان ' وابسته به جماعت ' گولن ' مخالف آمریکانشین دولت آنکارا امروز نوشت: اردوغان که هنوز به عنوان رییس جمهوری ترکیه انتخاب نشده است، قصد دارد پس از تصدی این پست نظام سیاسی ترکیه را از پارلمانی به ریاستی تغییر دهد.

در پی عملیات فساد مالی و ارتشا توسط پلیس و دادستان استانبول در 26 آذر ماه گذشته که منجر به دستگیری شماری از منتسبان به دولت ترکیه شد ، ' فتح الله گولن ' مخالف آمریکانشین، اردوغان را مسوول این عملیات دانست.

پایگاه خبری تودی زمان می نویسد : اردوغان آشکارا عنوان کرده است ، در صورتی که به عنوان رییس جمهوری ترکیه برگزیده شود، قصد ندارد یک رییس جمهوری 'نمادین و بدون قدرت' باشد.

به نوشته این پایگاه خبری ، اردوغان به صراحت تمایل خود را به تغییر نظامی سیاسی ترکیه اعلام کرده است.

احزاب مخالف دولت ترکیه به دفعات اعتراض خود را با تغییر سیستم نظامی این کشور با ادعای این که این تغییر ترکیه را به سوی دیکتاتوری سوق می دهد ، اعلام کرده اند.

انتخابات ریاست جمهوری ترکیه ، نوزدهم مرداد ماه سال جاری برگزار خواهد شد و حزب حاکم ' عدالت و توسعه ' خواستار نامزدی اردوغان در این انتخابات شده است.

ایران در آستانه پیروزی دیپلماتیک

$
0
0

مدیرکل پیشین افریقای وزارت خارجه با بیان اینکه ایران در موضوع هسته ای با قدرت پیش می رود، گفت: در آستانه کسب موفقیت و پیروزی در کارزار سیاست خارجی و عرصه دیپلماتیک هستیم.

به گزارش ایرنا،ˈجاوید قربان اوغلیˈ روز یکشنبه در سلسله نشستهایˈ بررسی مذاکرات هسته ای با موضوع

ابعاد سیاسی و بین المللی این مذاکراتˈ در دانشگاه آزاد خوراسگان اصفهان، روند مذکرات انجام شده و سیاست خارجی دولت تدبیر و امید را موفق ارزیابی کرد و افزود: این موفقیتها به جایی رسیده است که ایران بدون عقب نشینی از مواضع خود، غرب را وادار به پذیرش حقوق هسته ای خود کرد.

سفیر سابق ایران در آفریقاب جنوبی با اشاره به اعترافˈوندی شرمن ˈمعاون وزیر خارجه آمریکا به پذیرش حق غنی سازی ایران گفت: در چند ماه گذشته ˈنتانیاهوˈ(نخست وزیر رژیم صهیونیستی) با سران کشورهای 1+5 دیدار کرد تا با فشار لابی صهیونیستی،ˈاوباماˈ را وادار به کنارگیری از توافقات هسته کند اما موفق نشد.

قربان اوغلی با اشاره به اینکه تیم مذاکره کننده به نیابت از ملت ایران مذاکره می کند، گفت: مساله هسته ای یک پروژه ملی است و باید با وفاق ملی، اجماع ملی و فارغ از مسائل جناحی به آن پرداخته شود.

وی با بیان اینکه جناحی کردن پروژه هسته ای خیانت به کشور است، اظهار کرد: به مذاکرات هسته ای بعنوان یک مساله ملی باید نگاه شود و هنر آقای ˈظریفˈ این است که نگاه ملی و واقعی به این موضوع دارد.

وی با بیان اینکه فضای نقد و انتقاد با فضای دروغ و افترا متفاوت است،از موضعگیری و جوسازی مخالفان سیاست خارجی دولت بشدت انتقاد کرد.

وی با اشاره به حرفهای اخیر در همایش موسوم به ˈدلواپسانˈ، از قوه قضاییه خواست تا در مقابل ادبیات دعوت به شورش، سکوت نکند.

گروهی از منتقدان و مخالفان دولت موسوم به ˈدلواپسانˈ اخیرا در مقام اعتراض به آنچه «از دست رفتن منافع ملی در جریان مذاکرات هسته ای» خواندند، در تهران اجتماع کردند.

مدیرکل پیشین آفریقای وزات خارجه با طرح این سووال که چه کسانی با توافق ژنو مخالفند، گفت: نمایندگان کنگره و سنای آمریکا، کشورهای عربی، لابی صهیونیستی و در راس آنها رژیم صهیونیستی و نیروهای ضد انقلاب به سرکردگی منافقین از جمله این مخالفین هستند.

وی گروه های افراطی درون حاکمیت را نیز جمله این مخالفین عنوان کرد.

وی تصریح کرد: همه موضوعات هسته ی تحت نظارت رهبری و نخبگان با قدرت پیش می رود.

تصویب کلیات طرح مقابله با گروه‌های انحرافی

$
0
0

کلیات طرح مقابله با گروه‌های انحرافی در جلسه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.


سیدعلی طاهری سخنگوی کمیسیون فرهنگی با بیان این مطلب به ایسنا گفت: طرح مقابله با گروه‌های انحرافی (فرقه‌های انحرافی، عرفان‌های نوظهور، شیطان‌پرستی و...) در جلسه روز دوشنبه مورد بررسی قرار گرفت و به تصویب رسید و پیرامون جزییات آن نیز کمیسیون حقوقی و قضایی تصمیم لازم را خواهد گرفت.

وی گفت: همچنین طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری کاهش رشد جمعیت در جلسه امروز بررسی شده و کلیات آن به تصویب رسیده و پیشنهادات لازم نیز به کمیسیون بهداشت و درمان جهت بررسی‌های بیشتر ارجاع می‌شود.

سامانه یارانه نقدی، دستگاه دروغ سنج دارد؟

$
0
0

عصر ایران نوشت:


به گفته یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی «90 درصد ثبت نام کنندگان در سامانه دریافت یارانه نقدی، درآمد خود را زیر یک میلیون تومان و از این میان 60 درصد زیر 600 هزار تومان اعلام کرده اند.»

از دو حال خارج نیست: یا واقعا درآمد ماهانه 90 درصد مردم ایران زیر یک میلیون تومان است که تصویر تیره و تاری ترسیم می کند و با هیچ یک از مدعاهای اقتصادی سازگار نیست یا چنین نیست که به معنی اظهار نادرست درآمد است که باز با ادعاهای اخلاقی درباره خودمان، انطباق ندارد و در هر دو صورت قابل تامل و البته تاسف است.

در حالت اول، درآمد ماهانه 90 درصد مردم تنها 350 دلار در ماه است. چنانچه ساعات کار هر هفته را 44 ساعت در نظر بگیریم هرساعت تنها 2 دلار خواهد شد. در حالت دوم، جامعه ای که در آن از بام تا شام درباره اخلاق و معنویت سخن گفته می شود در ورطه دروغ افتاده است.

این گفتار نمی خواهد و نمی تواند قضاوت کند و هیچ نسبتی را متوجه این جمعیت آماری سازد چون صحبت از بخشی از مردم نیست و تقریبا همه ما را دربرمی گیرد. اما چند نکته قابل طرح است:

1- وقتی صحبت از درآمد می کنیم منظور ساعات موظف کار است. ممکن است یک کارمند بانک، بعد از ظهرها در یک شرکت خصوصی حسابداری کند یا بابت خدماتی که به برخی مشتریان خود ارایه می دهد دریافتی هایی داشته باشد. طبعا نمی توان انتظار داشت مجموع این درآمدها را اعلام کند و در سامانه تنها آنچه را به صورت رسمی و در ساعات موظف کار دریافت می کند اظهار کرده است. شاید چون آن درآمد ها را پایدارنمی داند و چه بسا بتوان ادعا کرد بخش قابل توجهی از مردم چنین هستند.

بنا بر این آنچه اظهار کرده اند از منظر رسمی «راست» و از نگاه کلی «ناراست» است.

راست است چون دریافتی رسمی او چنین نشان می دهد و مازاد را به قیمت فدا کردن اوقات فراغت به دست می آورد و ناراست است چون به هر حال ورودی درآمدی او افزون تر است. مثلا آیا می توان از معلمی که اوقات آزاد خود را به تدریس خصوصی می پردازد انتظار داشت این درآمدها را نیز منظور کند؟

2- در حالت دوم بخش قابل توجهی، اطلاعات نادرست داده اند. این اتفاق را می توان نشانه ای از بحران اعتماد دانست و شکافی که باید ترمیم شود. شاید علت این باشد که راست گویی پر هزینه تر از دروغ گویی بوده است. در قوانین ایران دروغ، جرم نیست مگر شهادت دروغ یا نسبت دروغ در رسانه و نظایر این ، ولی شخص را به صرف دروغ گفتن غیر از موارد یاد شده نمی توان مجازات کرد.

اگر می خواهیم مردم را به راست گفتن سوق دهیم باید هزینه راست گفتاری را کاهش دهیم. یک نمونه می تواند گویای این وضعیت باشد. مطابق آمار رسمی در شهرهای بزرگ و در موسم انتخابات نرخ مشارکت 60 درصد است. یعنی 40 درصد مردم به هر دلیل شرکت نمی کنند. در مصاحبه های تلویزیونی اما همه از رای دادن سخن می گویند. آیا سراغ آن 40 درصد نمی روند یا آن 40 درصد هم به دروغ می گویند مشارکت می کنند یا پاسخ های آنان پخش نمی شود؟ در هریک از سه حالت رفتار صدا و سیما مردم را به این سمت سوق داده است.

باور این که 90 در صد مردم زیر یک میلیون تومان درآمد داشته باشند دشوار است. اما این سخن به معنی آن نیست که الزاما بخش قابل توجهی دروغ گفته اند. زیرا می توان حدس زد همان حداقل حقوق که در لیست های بیمه منظور می شود اعلام شده است. وقتی سازمان تامین اجتماعی بیمه بیکاری را نه بر اساس حقوق واقعی که بر پایه حق بیمه اعلام شده می پردازد و هنگامی که ثبت حقوق بالاتر در لیست ها مستلزم پرداختی بیشتر است متقابلا مردم نیز درآمد خود را این گونه اظهار می کنند.

نمی توانیم هموطنان مان و خودمان را به دروغ متهم کنیم اما می توانیم وباید بر این واقعیت تامل کنیم که چرا راست گفتاری پر هزینه شده یا پرهزینه به نظر می رسد و دروغ گویی نه تنها هزینه زا نیست یا این گونه به نظر می رسد بلکه منفعت آفرین هم می تواند باشد.

این ماجرا یک وجه پاردوکسیکال و تناقض آمیزهم دارد. وقتی سامانه ثبت نام برای دریافت یارانه نقدی ایجاد می شود طبعا دعوت به ثبت نام است نه انصراف و شمار ثبت نامی ها بر انصرافی ها می چربد و هنگامی که هدف نهایی از ثبت نام دریافت یارانه نقدی باشد نمی توان انتظار داشت به گونه ای اطلاعات بدهند که دریافت نکنند!

پیشتر شاید برای خیلی ها جای سوال بود که چرا علم اقتصاد که با عدد و رقم و درصد سر وکار دارد ذیل علوم انسانی تعریف می شود؟ نوع مواجهه ما با مقوله یارانه نقدی که تحلیل های جامعه شناختی ، روان شناختی، سیاسی ، فرهنگی را برای فهم یک موضوع اقتصادی به صحنه آورده اما نشان می دهد که چه رابطه عمیقی میان اقتصاد و دیگر زیر شاخه های علوم انسانی وجود دارد و چه بسا خودمان خبر نداشتیم!

[بعد التحریر: از برخی کامنت های کاربران گرامی نیز این نکته بر می آید که شماری از ثبت نام کنندگان، مابه التفاوت درآمد و هزینه را ثبت کرده اند. موضوع قابل تاملی است اما نمی توان به قطعیت در این باره نظر داد که چند درصد این گونه محاسبه کرده اند یا بعضی گفته اند درآمد را به تعداد اعضای خانوار تقسیم کرده اند. در این حالت نیز مشخص نیست چند درصد چنین کرده اند اما به هر صورت اتفاق افتاده است.]

تجمع یاران محمود در یک ختم سیاسی

$
0
0

در حالی برخی اصولگرایان حامی دولت قبل سعی به اخفای منش دیروز خود، دارند، اما حلقه اصلی یاران محمود در هفته های اخیر از هر فرصتی برای نزدیکی و نشان دادن اتحاد خود استفاده می‌کنند.


به گزارش خبرنگار اعتدال، روز گذشته مراسم ختم مادر احمد قلعه بانی مدبرعامل شرکت ملی نفت در دولت گذشته در مسجد حامع شهرک غرب برگزار شد. مراسمی باعث شد یکبار دیگر محمود احمدی نژاد در کنار محبوبش مشایی قرار گیرد.


در این مراسم که برخی نام ها نزدیک به جریان انحرافی بر روی تاج گل های ارسالی چند صد هزار تومانی و شاید میلیونی جلب توجه می کرد چهره های مختلفی از مدیران دولت نهم و دهم که از کار برکنار شده اند حضور داشتند و خبری از سینه‌چاکان احمدی‌نژاد که هنوز در دولت روحانی مدیرند نبود.


محمود احمدی نژاد و اسفندیار رحیم مشایی، که با گذشت نزدیک به یکسال از خداحاففظی دردناک با پاستور، هنوز متهم ردیف اول مشکلات اقتصادی و سیاسی ایران به شمار می‌روند، یکبار دیگر کنار هم در بین یاران حمام و گلستان خود ظاهر شدند، تا نشان دهند گذر زمان گردی بر روابط عاطفی آنها نگذاشته است.


قلعه بانی که علاوه قرابت فکری،همشهری محمود احمدی نژاد نیز بود، پس از ترک سمت مدیرعاملی گروه خودروسازی سایپا، به ریاست یکی از مهمترین شرکت های ایران رسید. طبق اسناد و مدارک موجود اکثر رانت خواری نفتی افرادی همچون بابک زنجانی با حضور وی در شرکت ملی نفت ایران همزمان بوده است.


هر چند شرکت در مراسم ختم و همدردی با بازماندگان یکی از سنت های حسنه ما ایرانیان، اما از دیرباز این مراسم ختم بهانه‌ای برای سیاسون است تا با به تجدید بیعت‌ها، طیف‌بندی‌های جدید و بعضا اعلام حضوری پس از مدتی سکوت باشد.


حال باید منتظر ماند و دید که رئیس جمهور سابق ایران و یار رد صلاحیت شده‌اش، این مراسم ختم را بهانه‌ای برای فعالیت‌های انتخاباتی آینده خود قرار خواهند داد یا خیر؟


ورود تجهیزات پزشکی بدلی به ایران

$
0
0

رئیس اتحادیه بازرگانی تجهیزات پزشکی با عنوان این مطلب که تجهیزات پزشکی اغلب کوچک و کم‌ حجم هستند، از بدل تجهیزات پزشکی در کشور پاکستان خبر داد و گفت: این تجهیزات تقلبی از پاکستان به سایر کشورهای منطقه از جمله ایران قاچاق می شود.


به گزارش خبرنگار مهر، معظمی در نشست خبری به مناسبت برگزاری نمایشگاه تجهیزات پزشکی ایران هلث گفت: برای کنترل قاچاق تجهیزات پزشکی بهتر است کنترل را در مکان‌هایی که مصرف‌کننده وجود دارد شروع کنیم.

وی افزود: در مراکز درمانی باید مسئولان حضور داشته باشند تا خریداری کالای قاچاق اتفاق نیفتد، این اقدامی است که از سوی سازمان بازرسی، مبارزه با کالای قاچاق ارز، دانشگاه‌های علوم پزشکی و اداره‌کل تجهیزات پزشکی مرتب انجام شده و بازار را تحت کنترل دارند.

معظمی با بیان اینکه آمار دقیقی از آمار تجهیزات پزشکی وجود ندارد، گفت: با کنترل‌های انجام ‌شده، افزایش و توسعه را در بخش قاچاق نداشته‌ایم، اما این در حالی است که مرزهای کشور وسیع هستند، همسایگان زیادی داریم و کالاهای پزشکی کوچک و کم‌حجم هستند.

وی گفت: با این وجود در کشور نسبت به سایر کشورها، میزان قاچاق در حد قابل‌قبول است.

در ادامه مجید روحی دبیر انجمن تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی گفت: تولید این تجهیزات در کشور بعد از انقلاب رشد خوبی داشته، انتقال تکنولوژی، دانش‌بنیان شدن شرکت‌ها باعث شده تا بیش از 70 درصد نیاز کشور را پوشش دهیم.

وی با اشاره به وجود 400 شرکت تولیدی در حوزه تجهیزات پزشکی، گفت: در بسته حمایتی‌ای که دولت در حوزه تجهیزات پزشکی ارائه می‌کند، حمایت از 50 کالای پزشکی است که در زمینه‌های تصویربرداری،‌ پروتز دندان، دست و صورت، لیزر، ارتوپدی، قلب، چشم و غیره است.

روحی ادامه داد: قاچاق تجهیزات پزشکی آمارها را به هم می‌زند و نمی‌توانیم نیاز کشور را برآؤرد کنیم، به همین دلیل NGO می‌توانند دقیق‌تر وارد شوند تا نیازهای کشور را به وزارت بهداشت منتقل کنند.

دبیر انجمن تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی گفت: تمام شرکت‌های تولیدکننده و واردکننده،‌ حامی برداشتن تحریم‌ها هستند و اگر تحریم‌ها برداشته شود، دیگر مشکلی برای تولید نخواهیم داشت.

روحی افزود:‌ در حوزه تجهیزات پزشکی باید یک مرجع تعیین شود تا دیگر در کنار برگزاری کنگره‌های پزشکی، نمایشگاه تجهیزات برپا نشود، چرا که تعدد نمایشگاه‌ها،‌ افزایش هزینه را به دنبال دارد.

رونمایی "ˈریزترین" قرآن جهان در قم

$
0
0

ریزترین قرآن جهان از نظر کتابت با حضور آیت الله ˈعبدالله جوادی آملیˈ از مراجع تقلید در قم رونمایی شد.


به گزارش ایرنا، این قرآن که از یک کیلو طلا، پنج کیلو نقره، برلیان و انواع جواهرات ساخته شده است، روز یکشنبه در آیینی در موسسه علوم وحیانی اسرا در شهر قم، بعنوانˈریزترین قرآن جهانˈ از نظر کتابت معرفی و رونمایی شد.

هنرمند سازنده این اثر با اشاره به اینکه متن کامل این قرآن در دو ورق 12 در 16 سانتیمتری گردآوری شده است، افزود: ساخت این اثر دو هزار و 500 ساعت زمان برده است.

ˈرائین اکبر خانزادهˈبا اشاره به فعالیت یک تیم هشت نفره برای ساخت این قرآن گفت: این گروه کار ساخت جلد این قرآن نفیس را انجام داده اند و بانویی به نام ˈعزیزیˈ تمام هزینه ساخت این اثر را برعهده گرفته است.

به گفته وی، این قرآن با چشم غیرمسلح و بدون استفاده از هیچگونه ابزار میکروسکوپی نوشته شده است.

اکبرخانزاده، هدف از ساخت این اثر را پاسخی به بی حرمتی غرب در توهین به قرآن کریم و نشر آن در عرصه بین الملل برشمرد.

توقف تولید مستند ناصر حجازی

$
0
0

تولید مستند «من ناصر حجازی هستم» متوقف شد.
 
رفیعی طراح و مجری طرح این فیلم در گفت‌و‌گو با ایسنا با اعلام این مطلب گفت: طبق قرارداد منعقد شده طرف قرارداد با خانواده مرحوم حجازی اینجانب بوده‌ام و آقای بشیری هم به عنوان مدیر تولید تحت قرارداد ما بوده‌اند اما متأسفانه چند بند را طبق قرارداد عمل نکردند.
 
وی افزود: روز گذشته براساس اسناد و مدارکی که داشتم به وزارت ارشاد مراجعه کردم و در حال حاضر صدور مجوز برای نمایش و پخش فیلم متوقف شده است تا ان‌شاءالله مشکلات حل شود.
 
رفیعی ادامه داد: تصویربرداری کار تمام شده و بخشی از تدوین هم انجام شده است و امیدواریم مشکل پیش آمده حل شود تا مجوز نمایش صادر شود.
 
وی تأکید کرد: با توجه به صحبت‌های مطرح شده در چند روز اخیر اگر لازم باشد، تمام اسناد و مدارک را منتشر خواهیم کرد.

بازیکن ۸ میلیاردی تومانی پرسپولیس

$
0
0
سید جلال حسینی مدافع با ارزش پرسپولیس که این روزها در تمرینات تیم ملی به سر می برد و صد البته کی روش حساب ویژه ای رویش باز کرده است، ۲ میلیون یورو قیمت گذاری شده است.

شاید باورتان نشود، اما حقیقت دارد!سید جلال حسینی مدافع با ارزش پرسپولیس که این روزها در تمرینات تیم ملی به سر می برد و صد البته کی روش حساب ویژه ای رویش باز کرده است، ۲ میلیون یورو قیمت گذاری شده است.
می توانید به سایت ترانسفر مارکت سر زده و اطلاعات این بازیکن را مشاهده نمایید.

باید ببینیم با این اوضاعی که در مورد رقم قراردادها پیش آمده و همه در تلاشند تا پول کمتری به فوتبالیست ها بدهند، آیا سید جلال حسینی می توند حتی نصف این رقم را دریافت کند؟

بررسی دلایل وقوع سانحه هواپیمای فوکر 100

$
0
0

کارشناسان و بازرسان سازمان هواپیمایی کشوری با حضور در فرودگاه بین‌المللی زاهدان دلایل وقوع این سانحه هوایی را مورد بررسی قرار دادند.

به گزارش روابط عمومی فرودگاه‌های سیستان و بلوچستان، مدیرکل فرودگاه‌های سیستان و بلوچستان در این باره اظهار کرد: کارشناسان سازمان هواپیمایی کشوری و همچنین گروهی از متخصصین هواپیمایی آسمان به منظور بررسی و تهیه گزارش پرواز و علت وقوع این سانحه وارد فرودگاه زاهدان شدند.


حسن اعرابی‌مقدم افزود: ارائه گزارش‌های جداگانه توسط خلبان و کمک خلبان و خدمه پرواز در اختیار کارشناسان و بازرسان سازمان هواپیمایی کشوری قرار گرفت تا به منظور بررسی دقیق این حادثه مورد ارزیابی قرار گیرد.


وی علت این سانحه را باز نشدن چرخ عقب سمت چپ عنوان کرد و گفت: با اعلام نیاز به فرود اضطراری توسط خلبان این پرواز در کمترین زمان ممکن تمامی نیروهای عملیاتی و امدادی در فرودگاه زاهدان به حالت آماده باش درآمدند و اعضای ستاد بحران با حضور در باند فرودگاه در هدایت این عملیات به این مدیریت یاری رساندند.


این مسئول بیان کرد: هواپیمای فوکر 100 با تعداد 113 سرنشین به همراه خدمه در نهایت پس از یک ساعت پرواز بر روی آسمان زاهدان و تخلیه کامل سوخت در نهایت به زمین نشست که پس از طی مسافت به طول هزار و 500 متر از باند پروازی خارج و در میان انبوهی از خاک و ماسه متوقف شد.

Viewing all 22413 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>