Quantcast
Channel: اعتدال
Viewing all 22413 articles
Browse latest View live

جزییات وام شهریه، اجاره‌بهای خوابگاه‌ها وقیمت غذای دانشجویان در سال تحصیلی جدید

$
0
0

رییس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم میزان وام شهریه دانشجویان و همچنین افزایش اجاره‌بهای خوابگاه‌ها و نرخ تغذیه را برای سال تحصیلی جدید تشریح کرد.

 

  کیوان مرادیان در جمع خبرنگاران درباره میزان وام شهریه‌ برای دانشجویان در سال تحصیلی پیش رو، اظهارکرد: در لایحه بودجه سال 92، اعتبار در نظر گرفته شده برای وام شهریه حدود 20 درصد کاهش یافته و از رقم 170 میلیارد تومان در سال 91 در لایحه به 135 میلیارد تومان در سال جاری کاهش پیدا کرد.

 

وی افزود: با برنامه ریزی صندوق رفاه بدون توجه به کاهش این رقم در لایحه و بر اساس رقم وام شهریه سال گذشته، وام شهریه به دانشجویان تعلق می‌گیرد و تغییری در میزان وام شهریه نخواهیم داشت.

 

مرادیان با بیان اینکه ثبت‌نام وام شهریه از 12 شهریور ماه آغاز می‌شود، تصریح کرد: سامانه صندوق رفاه دانشجویان از 12 شهریور ماه فعال و ابلاغ وام شهریه به صورت رسمی آغاز می‌شود، همچنین میزان مازاد بر اعتبارات سال گذشته تا 15 مهر ماه به دانشگاه‌های کشور ابلاغ خواهد شد.

 

وی در عین حال تاکید کرد که دانشگاه‌ها باید بر اساس ارقام سال تحصیلی گذشته متقاضیان را پوشش دهند.

 

رییس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم درباره نحوه ارائه وام به دانشجویان توسط دانشگاه‌ها، گفت: پرداخت وام نباید اینگونه باشد که دانشجو را مجبور به پرداخت شهریه کنند و پس از مدتی مبلغ را به دانشجو بازگردانند، چراکه این امر خلاف قانون و سیاست‌های وزارت علوم است.

 

مرادیان با بیان اینکه تمام دانشگاه‌های شهریه پرداز موظف به تبعیت از این قانون هستند، اظهارکرد: اعتبار وام شهریه از هم اکنون در اختیار دانشگاه‌ها قرار دارد و دانشگاه‌ها بر مبنای این رقم می‌توانند، تعدادی دانشجو را برای دریافت وام شهریه معرفی کنند یا در واقع مدارک متقاضیان را تحویل صندوق داده و اعتبار را از صندوق دریافت کنند.

 

وی با اشاره به افزایش سرعت صندوق رفاه در ابلاغ وام شهریه به دانشگاه‌ها، تصریح کرد: صندوق رفاه برای نخستین بار دو هفته پیش از آغاز سال تحصیلی، اعتبار وام شهریه را ابلاغ کرد، بنابراین از دانشگاه‌ها انتظار است که دانشجویان با حداقل فشار مالی، سال تحصیلی خود را آغاز کنند.

 

 

نرخ ژتون تغذیه دانشجویان در سال تحصیلی جدید

 

رییس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم همچنین با اشاره به نرخ غذای دانشجویی و میزان افزایش آن در سال تحصیلی جدید، گفت: برای هر سه نوع غذا، سقفی در نظر گرفته‌ایم که در نهایت منوط به نظر وزیر علوم است، همچنین پیشنهاد روسای دانشگاه‌ها 20 درصد افزایش قیمت بود، اما وزارت علوم با افزایش بیش از 15 درصد موافقت نکرد.

 

وی تاکید کرد که مبنای افزایش نرخ غذا، قیمت تمام شده غذا است و نرخ غذا نباید بیش از 800 تومان برای نوع پرهزینه در دانشگاه‌ها افزایش یابد.

 

مرادیان درباره میزان افزایش اجاره‌بهای خوابگاه‌ها نیز، تصریح کرد: تناسبی بین اجاره‌بهای پرداختی دانشجویان برای خوابگاه و رقم وامی که دانشجویان از منبع این اجاره‌بها دریافت می‌کنند، وجود ندارد، به گونه‌ای که از محل اجاره‌بهای 4 تا 5 دانشجو، وام ودیعه مسکن یک دانشجوی دیگر تهیه می‌شود؛ با این حال اجازه نمی‌دهیم رقم ریالی اجاره‌بها از 4 تا 5 هزار تومان بیشتر شود.


نهاوندیان: پدیده «شبه‌دولت» را باید درمان کرد

$
0
0
رییس دفتر رییس‌جمهور گفت که برای تحقق عدالت باید مشی اعتدالی را اتخاذ کرد و با روش‌های افراطی نمی‌شود به هدف اعتدال رسید.

به گزارش ایسنا، محمد نهاوندیان در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه این هفته تهران با تبریک به مناسبت هفته دولت و همچنین گرامیداشت یاد شهیدان رجایی و باهنر اظهار کرد: آغاز فرخنده کار برای دولت تدبیر و امید، این هفته دولت را از اختیار و ویژگی برجسته برخوردار می‌کند که آن را هم باید به ملت ایران و هم به خدمتگزاران دولت جدید تبریک گفت.

وی با بیان اینکه "با آغاز کار دولت تدبیر و امید فصل جدیدی در تاریخ ایران و در مراحل نهضت اسلامی رقم می‌خورد"، افزود: این فصل، فصلی است که با خلق حماسه سیاسی توسط مردم در تاریخ ایران جایگاه ویژه‌ای را به خود اختصاص داده است؛ حماسه‌ای مردم در لبیک به تعبیر رهبری معظم نظام آفریدند و یکبار دیگر همبستگی ملت و دولت در این نظام به جهانیان نشان داده شد که با اتکا به این صلابت و همبستگی می‌شود هم در عرصه داخلی و هم خارجی از مصالح و منافع این ملت با قوت دفاع کرد.

وی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: پیروزی در حماسه سیاسی آغازی برای حماسه اقتصادی است و البته این حماسه اقتصادی برنامه‌ریزی درازمدت و تلاش پیگیرانه‌ای را طلب می‌کند.

نهاوندیان با بیان اینکه "اقتصاد کشور ما به دلایل مختلف، شرایط پرچالشی دارد"، در عین حال گفت: هیچ چالشی نیست که با سرمایه همت و امید ملت و همچنین تدبیر مسئولان نتوان پشت سر گذاشت و بر آن فائق آمد؛ باید به هدف چشم دوخت و لازمه دستیابی به آن را فراهم کرد.

رییس دفتر رییس‌جمهور، پیشرفت و عدالت را هدف حماسه اقتصادی خواند، خاطرنشان کرد: ما در ایران اسلامی پیشرفت بدون عدالت را نمی‌جوییم و تحقق عدالت را بدون پیشرفت امکانپذیر نمی‌دانیم. با توجه به اینکه این دهه، دهه پیشرفت و عدالت است باید بدانیم که برای تحقق این نامگذاری نیازمند تدبیر و امید هستیم.

وی همچنین گفت: اینکه دولت‌، دولت تدبیر و امید نام گرفته است، ریشه در تعالیم علوی دارد؛ چراکه مولای ما فرمود یک فرد مومن و جامعه ایرانی حتما باید رشد را طلب کند. البته رشد در فرهنگ بلند اسلامی مفهوم بسیار عمیق‌تر و وسیع‌تر از کاربرد کلمه رشد در مفهوم اقتصادی دارد.

نهاوندیان با بیان اینکه "رشد در جوهر خود پیشرفت مستمر را به سمت اهداف تکاملی می‌رساند"، افزود: جامعه مومن نمی‌تواند درجا بزند و به عقب برگردد. این جامعه باید به طور مرتب در مسیر پیشرفت برنامه‌ریزی و اقدام کند و البته حرکت جامعه برای رسیدن به اهداف رشد، باید با اعتدال باشد، چراکه با منش اعتدالی می‌توان به اهداف اعتدالی رسید و اتفاقا مفهوم اعتدال با عدالت نیز همبستگی عمیق مفهومی دارد. برای تحقق عدالت باید مشی اعتدالی را اتخاذ کرد و با روش‌های افراطی نمی‌شود به هدف اعتدال رسید.

سرپرست نهاد ریاست جمهوری اضافه کرد: لازمه عدالت، حکمت‌، حلم و علم است و این سخن از ما نیست بلکه آموزه بلند علوی است. آنجایی که امام ایمان را تعریف می‌کنند و یکی از شعبه‌های آن را عدل می‌دادند، می‌فرمایند که عدالت چهار شعبه دارد و اولین آنها، فهم کامل و همه‌جانبه، دومی دانش عمیق، سومی داوری نکردن و چهارمی بردباری ریشه‌دار است.

وی با تاکید بر اینکه "عدالت با شعار تند حاصل نمی‌شود بلکه با فهم عمیق و صبر و بردباری حاصل خواهد شد"، اظهار کرد: دهه پیشرفت و عدالت باید در همه یک رویکرد مدبرانه همراه با صبر و بردباری در حوزه‌های مختلف از جمله حوزه اقتصاد حاصل کند.

به گزارش ایسنا، رییس دفتر رییس‌جمهور در ادامه صحبتهای خود گفت: باید دید لازمه دستیابی به چنین اهدافی چیست. اول از همه باید گفت که این راه بلند را به تنهایی نمی‌شود پیمود. دولت جز با همراهی همه‌جانبه ملت نمی‌تواند ادعا کند به اهداف خود دست پیدا کند.

وی افزود: دولت و ملت با کمک و در کنار هم می‌توانند همه چالش‌ها و مشکلات را پشت سر بگذارند اما چنین پیوندی ملزوماتی دارد؛ اول این است که مناسبات دولت و ملت در حوزه اقتصاد بازتعریف جدی شود. در همین راستا در سیاست‌های کلی اصل 44 که هشت سال پیش از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد ولی کمتر به آن توجه شد، این موضوع آمده بود که باید از وظایف دولت در حوزه اقتصاد تعریف مجدد صورت بگیرد و لازم است تا به این دولت‌سالاری که از نظام گذشته به ارث مانده پایان داده شود.

نهاوندیان با بیان اینکه "باید همچون دوران دفاع مقدس در اقتصاد به مردم تکیه کرد تا پیروز شد"، افزود: دولت باید وظیفه سیاست‌گذاری و نظارت داشته باشد اما این مردم هستند که باید در حوزه اقتصاد عهده‌دار مدیریت‌ها شوند، آن وقت است که جلوی اسراف‌ها گرفته می‌شود و چشمه‌های جوشان ابتکارات جوانان خروشان خواهد شد.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، بازنگری در وظایف دولت را مورد توجه قرار داد و آن را یک اصل مهم خواند و اظهار کرد: اگرچه از وظایف اصلی دولت‌، امنیت،‌ عدالت و آموزش است اما در حوزه اقتصاد ساختار اقتصادی باید اصلاح شود و اصلاحاتی نیز در حوزه قوانین صورت بگیرد و در این راستا مجلس‌، دولت و قوه قضاییه می‌توانند کمک کنند تا در ساختار اقتصادی بازمهندسی شود.

وی در بخش دیگری از صحبتهای خود، به معضلات اقتصاد نفتی اشاره کرد و گفت: اقتصادی که کماکان برای نیازهای روزمره اقتصاد به نفت تکیه داشته باشد همراه با رشد پایدار نیست. اقتصاد با رشد پایدار اقتصادی است که از تولید یومیه مصرف یومیه‌اش را حاصل کند نه اینکه منابع زیرزمینی را بفروشد و آن را خرج مصرف روزانه خود کند. بنابراین اتکاء ما به نفت در بودجه جاری باید به سمت صفر میل کند.

نهاوندیان همچنین تصریح کرد: لازمه اصلاح ساختار اقتصادی، مقابله با انحصار و رقابتی کردن بازارهاست. در این راستا با توجه به اینکه مردم نسبت به امتیازارت انحصاری نگاه نگرانی دارند، وظیفه دولت این است که هرجا امتیاز و انحصاری دید آن را به رقابت تبدیل و در مواردی که انحصار طبیعی وجود دارد و رقابت امکان‌پذیر نیست سازوکارهای نظارتی را اعمال کند. به همین جهت پدیده شبه‌دولت را که در اقتصاد ما ایجاد شده باید درمان کرد و مردم باید در اقتصاد مشارکت داشته باشند.

رییس دفتر رییس‌جمهور بهبود اوضاع شرایط کسب و کار را از دیگر وظایف دولت دانست و اظهار کرد: باید تشریفات و موانع اداری از پیش پای ابتکارات جوانان برداشته شود، چراکه تغییر مکرر مقررات به اینکه مدیران بنگاه‌ها و مردم آینده را پیش‌بینی کنند و فرصت شغلی بسازند آسیب می‌زند.

وی افزود: با توجه به تصویب قانون بهبود مستمر شرایط کسب و کار در مجلس، متاسفانه این قانون در مرحله اجرا ماند و ما بسیار امیدواریم که دولت تدبیر و امید مواد درخشانی را که در این قانون تصویب شده به مرحله اجرا بگذارد. یکی از این مواد این است که اگر دولت می‌خواهد تصمیم بگیرد که شرایط کسب و کار را عوض کند باید پیش‌آگهی داشته باشد و مدیران بنگاه‌ها را در جریان بگذارد و این طور نباشد که محیط کسب و کار ایران در مقایسه با محیط‌های بیگانگان از امنیت کمتری برخوردار باشد.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تاکید کرد: اقتصاد این کشور باید از نظر امنیت اقتصادی نیز در منطقه خاورمیانه اول شود.

نهاوندیان توانمندسازی بخش خصوصی را از دیگر وظایف دولت خواند و اظهار کرد: به دلیل استبداد داخلی قبل از انقلاب و فشارهای بیرونی، متاسفانه به بخش خصوصی توجه نشده است اما هم‌اکنون وقت آن است که این موضوع جبران شود و بخش خصوصی همچون دیگر نهادهای نظام توانمند شود.

وی توجه به مناسبات بین‌المللی در همین راستا را نیز مدنظر قرار داد و گفت: باید دسترسی به بازار برای بنگاه‌های ایران فراهم شود و ما با این اعمال تحریم‌ها و محدودیت‌های ظالمانه مقابله جدی داشته باشیم و با ابتکارات مردم در کنار تدبیرهای دولت این فشارهای تحریمی کنار گذاشته شود.

رییس دفتر رییس‌جمهور در بخش دیگری از صحبتهای خود با تاکید بر اینکه "دولت بدون مردم نمی‌تواند به چنین اهدافی دست پیدا کند"، اظهار کرد: حضور مردم در صحنه‌های اقتصادی لازم است. مردم در این انتخابات به دولت تدبیر و امید رای دادند و امیدواری مردم چنین حماسه‌ای را خلق کرد اما یادمان نرود که امید تنها یک مفهوم عاطفی نیست و تجلی استمرار امید در عمل حاصل می‌شود و بر حسب آنچه که در مفهوم انتظار آمده جامعه منتظر و امیدوار نیز جامعه‌ای است که برای تحقق آنچه که انتظار می‌کشد، تلاش می‌کند و لازمه رای به دولت تدبیر و امید نیز اقدام عملی در مسیر تحقق این اهداف است.

نهاوندیان با بیان اینکه "فرهنگ اقتصادی جامعه ما باید فرهنگ تولید شود"، گفت: فرهنگ اسلامی در جامعه ما در تمامی سطوح باید گسترش پیدا کند و من از این تریبون اعلام می‌کنم پیام حرکت جدی گسترده اجتماعی ما در تحقق تولید ملی باید از همین سنگر نماز جمعه به همه جای جامعه برسد.

وی ادامه داد: رسیدن به کمال، این است که فرد و جامعه مومن توانایی اداره معاش خود را داشته باشد و کسی گمان نکند سخن گفتن از اقتصاد با عبادت در تعارض است. لازمه اینکه عبادت ما برقرار باشد این است که اقتصاد عزتمند و غیر متکی به بیگانه داشته باشیم. لازمه تربیت اسلامی این است که به دنیا اتهام داشته باشیم. دنیا را نباید را هدف گرفت اما باید از دنیا به عنوان یک ابزار استفاده کرد.

نهاوندیان ضمن قرائت روایتی اظهار کرد: عیب ندارد که فرد مومن تلاش کند و برای خانواده و اهل خود آسایش فراهم سازد و به چنان توانمندی دست پیدا کند که حتی به دیگران هم کمک برساند. در واقع در یک جامعه اسلامی تعداد کسانی که به دیگران نیاز دارند باید به حداقل برسد.

رییس دفتر رییس‌جمهور همچنین اظهار کرد: هرکس در هرجا هست، باید به ایجاد فرصت شغلی کمک کند. چنانچه کسانی که بنگاه‌های تولیدی دارند امسال می‌توانند برنامه‌ریزی داشته باشند، بدانند اگر تنها یک شغل ایجاد کنند در مجموع صدها شغل ایجاد خواهد شد. البته بستر این موضوع را باید دولت فراهم کند و موانع از سر راه بردارد؛ مثلا در مقررات کار،‌ بانکی و تامین اجتماعی و در مناسبات بنگاه‌ها با گمرک. ان‌شاءالله تدابیری که دولت در حال بررسی دارد، در راستای رفع موانع و ایجاد یک فرصت تنفسی ویژه برای ایجاد رونق در اقتصاد خواهد بود.

وی افزود: مصرف‌کنندگان هم می‌توانند کمک کنند. اگر امسال که ما این مشکلات اقتصادی را داریم و بیگانگان با تحریم‌هایشان طمع کرده‌اند که شرایط را به نفع خود تغییر دهند، مصرف‌کنندگان تصمیم بگیرند در شش ماه دوم یک کالای خارجی را به کالای داخلی تبدیل کنند، آنگاه تولید رشد پیدا خواهد کرد. در این صورت است که تورم کاهش پیدا می‌کند و بیکاری کم می‌شود.

نهاوندیان کمک مردم در این راستا به دولت را حائز اهمیت خواند و اظهار کرد: وقتی همه عقول کمک کنند،‌ تصمیم‌ها درست‌تر گرفته می‌شود و وقتی تصمیم درست گرفته شد ما در مرحله اجرا راندمان بالاتری خواهیم داشت و در واقع اگر دولت برای حضور مردم در عرصه اقتصادی بسترسازی کرد مردم با مشورت خود در مرحله تصمیم‌سازی و اقدام خود در مرحله اجرا و با نظارتشان در مرحله ارزیابی و اصلاح فرآیند به دولت کمک کردند، آن وقت می‌شود مطمئن بود که همه چالش‌های اقتصادی را می‌شود پشت سر گذاشت.

رییس دفتر رییس‌جمهور ادامه داد: ان‌شاءالله در این صورت با چنین رویکرد عملگرایانه‌ای به جای اینکه در مرحله شعار و تبریک لفظی بمانیم، واقعا هفته دولت را گرامی داشته‌ایم و سال دیگر که می‌خواهیم این هفته را به یکدیگر تبریک بگویم در شرایطی بوده‌ایم که امسال را به سال فرخنده‌ای از پیوند دولت و ملت تبدیل کرده‌ایم و توانستیم به آنها که امید و طمع بسته بودند به اینکه فشارهای بیرونی اقتصاد ما را فلج کند با پیوند دولت و ملت به مرحله برکت‌سازی در اقتصاد دست پیدا کنیم.

نهاوندیان در پایان صحبتهای خود گفت: خدایا به ملت سرافراز کمک کن که به کمک مسئولان دولت و همت آحاد ملت در این حماسه اقتصادی هم سرافراز از این امتحان بیرون بیاید.

آغاز تشدید برخورد با بدپوششان در تهران+عکس

$
0
0

برخورد با بدپوششان در پایتخت طی روزهای گذشته تشدید شده است.

به گزارش ایسنا حضور گشت‌های ارشاد در پایتخت طی روزهای گذشته به میزان قابل توجهی افزایش یافته و برخورد با بدپوششان تشدید شده است.

حضور نیروهای پلیس پایتخت در این مدت در میادین و اطراف مراکز بزرگ خرید به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. اخبار دریافتی در عین از حضور پررنگ ماموران گشت ارشاد در مناطق تفرجی و تفریحی پایتخت همچون فرحزاد، دربند، درکه، لواسان و حتی توچال و برخورد با بدپوششان حکایت دارد.

عصر پنجشنبه نیز ماموران پلیس با حضور گسترده در برج میلاد که محل برگزاری یکی از کنسرت‌های پرمخاطب بود، ضمن جلوگیری از ورود افراد بدپوشش به کنسرت، با افراد متخلف برخورد کرده و تعدادی از افراد بدحجاب را نیز دستگیر کردند.

به نظر می‌آید برخورد با بدپوششان توسط پلیس پایتخت طی روزهای گذشته تشدید شده است.

 

 

 

 

 

«صادق» رئیس‌ جمهور کیست؟ +عکس

$
0
0
ایسنا نوشت: این روزها در رسانه‌ها سخن از فردی به نام "محمدرضا صادق" - از اطرافیان رئیس‌جمهور - به میان آمده است و برخی رسانه‌ها و افراد له یا علیه او موضع می‌گیرند. صادق کیست و چه سوابقی دارد؟

در بخش‌هایی از گزارش انتخاب درباره شخصیت این فرد آمده است: «صادق» یکی از نزدیکان رئیس جمهور ایران است.

او چهره‌ای بوده که از ابتدای انقلاب در پست‌ها و مشاغل متعدد فعالیت کرده و کمتر در رسانه‌ها ظاهر شده است. صادق اما برای نخستین بار عصر پردلهره‌ی 21 اردیبهشت، در ستاد انتخابات وزارت کشور و در کنار آیت‌الله هاشمی رفسنجانی مقابل دوربین خبرنگاران ظاهر شد.

او چند روز پس از ثبت نام آیت‌الله هاشمی، معاونت تبلیغات ستاد انتخاباتی وی را عهده‌دار شد، اما این مسئولیت چندان دوامی نداشت، چرا که آیت‌الله 10 روز پس از ثبت نام از سوی شورای نگهبان، صلاحیتش احراز نشد!

صادق اما به خواست آیت‌الله هاشمی - که سال‌هاست ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با او دارد - به همراه جمع دیگری از حامیان آیت‌الله به کمک دکتر حسن روحانی شتافت و حتی در فیلم انتخاباتی وی حاضر شد. او البته از سال‌ها پیش با روحانی ارتباط نزدیک داشت و از مدیران وی محسوب می‌شد .

وی طی یک سال اخیر به نیابت از برخی بزرگان من جمله آیت‌الله هاشمی، تلاش‌های جدی و سنگینی را برای به میدان آوردن روحانی به عرصه انتخابات آغاز کرده بود. صادق در روز و زمان رای‌گیری هم به عنوان نماینده روحانی در شورای نگهبان حضور داشت و از نزدیک، اوضاع و شرایط انتخابات را رصد می‌کرد.

پس از پیروزی شگفت‌انگیز روحانی در انتخابات، رسانه‌های خبری از حضور موثر صادق در کمیته‌های انتخاب وزرا خبر داده و او را یکی از 10 ژنرال رئیس جمهور منتخب معرفی کردند.

صادق در روزهای داغ انتخاب وزرا، به عنوان نماینده‌ی رئیس جمهور با رسانه‌ها گفت‌وگو کرده و در ایام رای اعتماد نیز، ضمن حضور دائم و موثر در مجلس شورای اسلامی، به پرسش خبرنگاران پارلمانی پاسخ می‌داد.

با این حال، در شرایطی که بسیاری تصور می‌کردند او سخنگوی دولت یازدهم خواهد بود ، اما صبح امروز اعلام شد یکی دیگر از چهر‌ه‌های رسانه‌ای و نزدیک به رئیس جمهور، یعنی دکتر محمدباقر نوبخت عهده‌دار این سمت شده است.

ناظران سیاسی معتقدند او همچنان نفر نخست رسانه‌ای دولت باقی خواهد ماند .

صادق کیست؟


متولد 1339 / کرمانشاه

- مسئول تبلیغات اسلامی و امور اطلاع‌رسانی در استان‌ها و مناطق غربی ایران و جبهه‌های جنگی (60 - 67)

- نمایندگی ستاد تبلیغات جنگ در مناطق عملیاتی و مسوول دفتر تبلیغات قرارگاه خاتم‌الانبیاء در مناطق عملیاتی غرب و شمال غرب

- مسئول توسعه خبرگزاری جمهوری اسلامی و معاونت خبر این سازمان در دو دوره زمانی67تا 72 و سالهای 76 تا 78

- مسئول برگزاری و دبیرکل اجلاس بین‌المللی در ایران با شرکت روسای خبرگزاری‌های 102 کشور عضو عدم تعهد

- معاون طرح و برنامه وتوسعه امور گمرکی گمرگ ایران (72-76)

- مسول اطلاع رسانی شورای عالی امنیت ملی (78 - 84)

- عضویت در برخی کمیته های دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی دوران مسوولیت دکتر روحانی

- مسئول کارگروه غرامت از دولت آمریکا در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی (78 تا 84)

- مشاور دادستان کل (دری نجف آبادی)

- مسئول نظارت و بازرسی مناطق آزاد از (81 تا 85)

- معاونت اطلاع رسانی و تبلیغات دبیرخانه مجمع (76 تا 80)

- معاونت اطلاع رسانی و پژوهش دبیرخانه مجمع

- مسئول ارتباط و هماهنگی بین مجمع و دولت سید محمد خاتمی (80 تا 84)

- عضویت در چندین کمیته ی تخصصی از جمله کمیته های پژوهشی و شورای مشورتی

- رییس کمیته سیاسی مجمع که اعضای آن چهره های شاخصی چون دکتر سریع القلم، سردار علایی، و .. حضور دارند.

- مشاور رییس مجمع تشخیص مصلاحت نظام.

تحصیلات


محمدرضا صادق برخوردار از تحصیلات در علوم حوزوی و دانشگاهی در رشته‌های اقتصاد و علوم سیاسی است.

وی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد و مدرس در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشکده‌های علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز و نیز کرج بوده است.

سلطان قابوس حامل پیام اوباما بود؟

$
0
0

یک سایت خبری مدعی شد که سلطان قابوس پادشاه عمان در سفر به تهران حامل پیامی از باراک اوباما برای مقامات ایران بوده است.

به گزارش اعتدال، «روز نو» نوشت: گفته می‌شود که در پیام باراک اوباما که توسط پادشاه عمان به حسن روحانی تحویل داده شده است، او از رهبر انقلاب درخواست کرده که به صورت مستقیم با ایران وارد مذاکره شوند.

متقاضیان حج باید ۲۳ سال منتظر بمانند؟

$
0
0
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفت: در صورت تداوم روند فعلی کاهش سهمیه حج تمتع، کسانی که برای تمتع ثبت نام کرده اند باید تا 23 سال آینده منتظر بمانند.

صبح امروز همایش پزشکی حج تمتع سال 92 در سازمان حج و زیارت برگزار شد.

حجت‌الاسلام سید علی قاضی عسگر نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی درحاشیه این همایش در جمع خبرنگاران از کاهش سهمیه تمتع اظهار تاسف کرد و گفت: امسال مجموعاً امکان اعزام 64 هزار زائر به سرزمین وحی وجود دارد؛ حدود 3 هزار نفر مربوط به تیم همراه و 61 هزار نفر زائر هستند. با این منوال 21 تا 22 سال زمان نیاز است تا افراد ثبت‌نام شده بتوانند به حج اعزام شوند و این امر در مورد حج عمره نیز صدق می‌کند و در حالیکه سالانه 800 هزار نفر برای عمره مفرده اعزام می‌شدند این رقم امسال به حدود 500 هزار نفر می‌رسد.

او در مورد کاهش هزینه‌های سفر حج نیز گفت: هم به بعثه مقام معظم رهبری و هم سازمان حج و زیارت کارهای کارشناسی را برای دلیل افزایش هزینه حج انجام داده‌اند و دو روز قبل در پاسخ به نامه‌ای که به مقام معظم رهبری نوشته بودم جواب گرفتیم که مبلغ اضافی که از زائران گرفته شده و نزد بانک‌ها بوده به زائران برگردد.

قاضی عسگر اظهار امیدواری کرد این مبالغ قبل از موسم حج به حساب زائران واریز شود: این اقدام در جهت کاهش هزینه های حج انجام گرفته است و در آینده نیز اقدامات دیگری در این زمینه انجام خواهیم داد. 

۹۰ درصد بیماری های حج قابل پیشگیری است

نماینده مقام معظم رهبری در امور حج و زیارت گفت: متأسفانه در بحث پیشگیری کار جدی‌ای نکرده‌ایم در حالیکه 90 درصد بیماری‌هایی که در موسم حج با آن روبرو هستیم با پیشگیری قابل حل است و انجام کارهایی مانند ارائه نکات آموزشی به زائران و ایجاد تنوع غذایی مطابق با مناسک حج می‌تواند موثر باشد.

او گفت: امسال کارهای مهمی در زمینه تغذیه، امور بهداشتی و اسکان زائران انجام شده که روز دوشنبه در تجمع بزرگ زائران در ورزشگاه آزادی، این کارها توضیح داده خواهد شد.

قاضی عسگر در مورد شیوع برخی ویروس‌های بیماری‌زا مانند ویروس کرونا، گفت: خوشبختانه ویروس این بیماری به شهرهای مکه و مدینه نرسیده و در طول این چند ماه موردی از ابتلا مشاهده نکرده‌ایم اما مجموعه پزشکی همواره در کنار زائران هستند چرا که پیش از این نیز با مواردی چون شیوع آنفولانزای مرغی، آنفولانزای خوکی مواجه بوده‌ایم. در برخی سال ها به دلیل این بیماری ها، جمعیت زیادی از زائران بالغ بر ۳۰ هزار نفر به حج مشرف نشدند که همان موقع هم ما اعلام می کردیم در زمینه ابتلا به این بیماری ها ، نگرانی وجود ندارد.

او گفت: افراد در همینجا هم به هرحال در معرض بیماری ها قرار دارند و تجربه نشان داده است که با مشکل خاصی در زمینه بیماری هنگام حج، روبرو نیستیم.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه با اینکه پزشکان از این به بعد دیگردر کاروان ها نخواهند بود بلکه دریک مجموعه خاصی مستقر می شوند، گفت: برخی معتقدند این شیوه موفق است اما خود من هنوز در این باره به نتیجه مشخصی نرسیده ام بنابراین از پزشکان حج می خواهم که پیشنهادات خود را در این زمینه ارایه دهند.

او گفت: قبلا هنگامی که پزشک در کاروان های حج فعالیت می کرد، مانند پزشک خانواده، بیمار به پزشک اعتماد و سوابق بیمار نیز در رایانه ثبت می شد که این مساله یک امتیاز به شمار می آمد اما امسال تصمیم گرفته شده است که طرح فعالیت پزشک به طور کامل در یک مجموعه اجرا شود.

نخستین گروه زائران حج ۲۳ شهریور اعزام می شوند

رییس سازمان حج و زیارت اعلام کرد: نخستین گروه عوامل ستادی حج تمتع (مانند پزشکان)، هجدهم شهریور و نخستین گروه زائران نیز ۲۳ شهریورماه جاری به عربستان اعزام می شوند.

سعید اوحدی  در حاشیه همایش پزشکان حج تمتع در جمع خبرنگاران گفت: هیچگونه مشکلی از بابت صدور ویزا برای مسافران حج تمتع وجود ندارد.

به گفته او ۹۲ هتل برای استقرار زائران ایرانی و ۸۶ مجموعه پزشکی در حج تمتع امسال، در نظرگرفته شده است: همچنین بیمارستان های تخصصی ایرانی دارای مجوز از عربستان سعودی در شهرهای مکه و مدینه آماده هستند.

رییس سازمان حج و زیارت گفت: امسال برای نخستین بار، مطب و جایگاه های مشخصی در منا و عرفات برای ارایه خدمت به زائران در نظرگرفته شده است.

او درباره سهمیه ایران در حج امسال هم گفت: به دلیل فعالیت های عمرانی عربستان ، سهمیه زائران ایرانی در حج تمتع، ۲۰ درصد کاهش یافته است که البته در تلاش هستیم سهمیه حج تمتع را در سال های آینده افزایش دهیم.

رییس سازمان حج و زیارت همچنین درباره تاخیر در پروازهای زائران حج گفت: این مساله خارج از اراده ما است اما همه به دنبال ایمنی زائران هستند. 

‌هدفمند کردن یارانه‌‌ها ‌ادامه می‌یابد

$
0
0
وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی گفت: دولت بنا دارد بحث هدفمند کردن یارانه‌‌ها را ادامه دهد.

علی ربیعی امروز در حاشیه بازدید از دی‌کلینیک شهرستان زابل در گفت‌و‌گوی اختصاصی با ‌خبرنگار فارس در زاهدان اظهار داشت: سیستان و بلوچستان را به عنوان نخستین سفر استانی دولت انتخاب کردیم تا ‌به خاطر بیشترین رایی‌ که مردم به دولت تدبیر و امید داده‌اند تقدیر کنیم و ‌‌گرایش دولت به سمت مناطق محروم را اثبات کنیم.

وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی بیان کرد: دولت بنا دارد بحث هدفمند کردن یارانه‌‌ها را ادامه دهد، پیوند دادن بهداشت و درمان با بحث هدفمندی یارانه‌ها یکی از مباحثی است که می‌توانیم دنبال کنیم.

این مسئول افزود: به طور طبیعی بخش دیگری از وزارتخانه ما بخش اشتغال است، منطقه سیستان و بلوچستان با خشکسالی مواجه است، دامداری‌های بزرگ از بین رفته و کار زیادی پیش رو داریم زیرا زیرساخت‌های لازم برای توسعه سرمایه‌گذاری سودآور در منطقه سیستان وجود ندارد و گرایش بخش خصوصی به این منطقه بسیار کم است.

وی ادامه داد: آنچه مقدور است در مشاغل خانگی، ما اینجا سرمایه‌گذاری می‌کنیم، من شرکت‌های سرمایه‌گذاری زیرمجموعه این وزارتخانه را مامور می‌کنم که زمینه‌های سرمایه‌گذاری در این منطقه را بررسی کنند.

ربیعی اذعان داشت: ‌حتما مسائل، مشکلات و برنامه‌ها را در هیئت دولت مطرح و به استحضار رئیس جمهور می‌رسانم.

وی گفت: شما این سفر را طلیعه‌ای ‌برای پیوند بیشتر دولت با سیستان و بلوچستان بدانید.

وزیر کار در زمینه دی کلینیک شهرستان زابل اظهار داشت: امیدواریم با کمک آقای هاشمی وزیر بهداشت و درمان مذاکراتی برای رفع مشکلات این منطقه صورت گیرد.

وی خطاب به مردم سیستان گفت: نمایندگان بسیار خوبی در مجلس دارید و این نمایندگان همواره پیگیر مسائل مردم هستند و بیشتر از همه نمایندگان منطقه سیستان با من تماس گرفته ‌و مشکلات منطقه خود را مطرح کرده‌اند.

آمادگی جوانان ایرانی برای جهاد در سوریه

$
0
0

فارس نوشت:جمعی از جوانان کشورمان با صدور اطلاعیه‌ای از آمادگی خود برای عزیمت به سوریه و جهاد با صهیونیست‌ها خبر دادند.

 جمعی از جوانان که خود را اعضای «ستاد جوانان داوطلب اعزام به سوریه» معرفی کردند، با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کردند فردا جمعه در حمایت از جبهه مقاومت در سراسر کشور تظاهرات خواهند کرد.

این جوانان از دولت‌های ایران و عراق گشایش مسیر اعزام به سوریه و از دولت سوریه نیز اجازه حضورشان در بلندی‌های جولان و آزادی سرزمین‌های اشغالی و حمایت موشکی و توپخانه‌ای برای انجام عملیات زمینی را درخواست کرده‌اند.

متن این اطلاعیه که ساعتی پیش منتشر شد و نسخه‌ای از آن در اختیار این خبرگزاری قرار گرفت، به شرح ذیل است:

«بسم‌الله‌القاصم‌الجبارین»

60 سال است که از اشغال سرزمین‌های مقدس فلسطین می‌گذرد و تمام این مدت رژیم استعمارگر و وحشی آمریکا پیوسته از غاصبان حمایت کرده است و به‌منظور تضعیف کشورهای مختلف منطقه که راه مقاومت در مقابل اشغال را پیش گرفته‌اند، تجاوزات نظامی، کودتاها، ترورها فجیع و کشتارهای عظیم را به راه انداخته است.

بیشتر از 30 سال است که منطقه اسلامی در آتش می‌سوزد و جنایات ضد انسانی آمریکا و صهیونیست‌ها در خون غوطه‌ور است؛ یک روز حمله به ایران به بهانه وجود یک گروه تروریستی چند نفره که خودشان ساخته بودند و تا امروز آنها را از بین نبرده‌اند بلکه در سوریه، ایران و عراق و لبنان همان گروه را کماکان تحت حمایت خود دارند.

روز بعد حمله به عراق به ادعای داشتن سلاح اتمی که هرگز کشف نشد و دروغ بودن آن بر همه جهانیان آشکار شد، هر روز حمله هواپیماهای بدون سرنشین به مردم مظلوم و روستائیان پاکستان، سپس حمایت از سرکوب مصر و از بین بردن دولت منتخب مردم مصر به بهانه وجود اختلاف داخلی و امروز تهدید سوریه به حمله به بهانه استفاده از سلاح شیمیایی در حالی که همه می‌دانند این سلاح‌های شیمیایی توسط تروریست‌های تحت حمایت آمریکا شلیک شده و دولت سوریه که 6 ماه است روی دور پیروزی قاطع در همه جبهه‌هاست، نیازی به استفاده از سلاح شیمیایی و ایجاد دردسر برای خود ندارد.

امروز برای همه مردم منطقه آشکار شده است که بهانه‌های تجاوزها و حملات نظامی بهانه‌هایی واهی و بی‌پایه است و هدف چیزی نیست جز حمایت از اشغال فلسطین و حفظ امنیت غاصبان آن.

حوادث 30 ‌سال گذشته که میلیون‌ها انسان بی‌گناه منطقه را به خاک و خون کشیده است، نشان می‌دهد که تا علت اصلی نا‌آرامی‌ها یعنی رژیم صهیونیستی از بین نرود، منطقه روی آرامش نخواهد دید و هر روز شاهد تجاوز جدید به یکی از کشورهای منطقه خواهیم بود.

مردم منطقه باید یک‌بار برای همیشه عزم خود را برای نابودی رژیم صهیونیستی جزم کنند و با از بین بردن این غده سرطانی انگیزه‌های تجاوز را از آمریکا بگیرند؛ لذا ما داولبان اعزام به سرزمین مقدس سوریه با انجام راهپیمایی بعد از نماز جمعه 8 شهریور 92 در سراسر کشور، خواسته‌های خود را به این شرح اعلام می‌داریم:

1. از دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت محترم عراق می‌خواهیم راه حرکت نیروهای داوطلب مردمی ایران و عراق را برای اعزام به جبهه‌های سوریه باز کنند

2. از دولت جمهوری عربی سوریه می‌خواهیم اجازه دهد جوانان ایرانی و عراقی در جبهه‌های جولان حضور یابند و عملیات مقدس آزادی جولان و پیشروی برای آزادی بیت‌المقدس را آغاز نمایند

3. از دولت جمهوری عربی سوریه می‌خواهیم با موشک‌باران پایگاه‌های هوایی و موشکی و مراکز فرماندهی رژیم غاصب و حمله به شهر‌ها و شهرک‌های صهیونیست‌نشین از نیروهای مردمی داوطلب مسلمان در جبهه جولان حمایت نماید

4. از همه مردم منطقه می‌خواهیم هوشیاری به خرج دهند و نگذارند دشمن هر روز یکی از کشورهای ما را از دیگران جدا کند و بکوبد؛ در حالی که دیگران نظاره‌گر باشند. یک روز فلسطین را جدا، یک روز لبنان را، یک روز عراق را و روزی سوریه را و همه باید دست به دست هم دهیم یک‌بار برای همیشه قیام کنیم و با نابودی رژیم صهیونیستی آمریکای وحشی را سرجای خودش بنشانیم و امنیت و آرامش را به منطقه برگردانیم.

وعده ما فردا بعد از نماز جمعه تهران و همه شهرهای کشور؛ و ماالنصر الا من عندالله العزیز الحکیم - ستاد جوانان داوطلب اعزام به سوریه».


کنسرت سالار عقیلی حاشیه‌دار شد

$
0
0
کنسرت سالار عقیلی (پنجشنبه شب) در سالن همایش‌های برج میلاد حاشیه‌هایی در پی داشت.

به گزارش ایسنا ، گشت ارشاد شامگاه 7 شهریورماه، در حالی در برج میلاد مستقر شد که مخاطبان زیادی برای کنسرت «پردیس» به خوانندگی سالار عقیلی به این محل آمده بودند.

پارت اول کنسرت بدون هیچ حاشیه‌ای به روی صحنه رفت اما از آنجا که از ورود تعدادی از مخاطبان خانوم به دلیل پوشش نامناسب ممانعت شده بود یکی از حاضران در پارت دوم کنسرت به نشان اعتراض از جای خود بلند شد و خطاب به سالار عقیلی گفت: آقای عقیلی ما امشب آمده بودیم تا از موسیقی لذت ببریم اما متاسفانه افرادی در بیرون این در ایستاده‌اند که با مردم برخورد نامناسب دارند.

سالار عقیلی آن لحظه به خواندنش ادامه داد و پس از چند دقیقه گفت: بسیار متاسفم که امشب در اینجا چنین اتفاقاتی رخ داده است. 20 دقیقه پیش از شروع کنسرت هم به من خبر دادند که برای یکی از نزدیکانم چنین اتفاقی افتاده است.

او ادامه داد: من همیشه با مردم هستم و برای شما می‌خوانم.

اوباما: هنوز درباره سوریه تصمیمی نگرفته‌ام

$
0
0

رییس‌جمهوری آمریکا اعلام کرد، هنوز درباره نحوه واکنش به استفاده از تسلیحات شیمیایی در درگیری‌های سوریه تصمیمی اتخاذ نکرده است.

 

باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا در مصاحبه با شبکه پ.بی.اس اعلام کرد، با توجه به حمله شیمیایی در حومه دمشق، در حال بررسی گزینه‌هایی است که از سوی ارتش آمریکا به او پیشنهاد شده است.

 

وی خاطرنشان کرد، آمریکا به این نتیجه رسیده‌ است که دولت سوریه در حقیقت عامل انجام حملات بوده است و اگر چنین باشد، لازم است این اقدام با واکنش‌های بین‌المللی مواجه شود.

 

اوباما اعلام کرد که ادامه درگیری‌ها در سوریه هیچ منفعتی در پی ندارد.

متن کامل مصاحبه رییس جمهوری آمریکا با گوون اینفیل و جودی وودراف، خبرنگاران شبکه پی بی اس به شرح زیر است:

پی بی اس: آقای رییس جمهور شما یک سخنرانی به مناسبت پنجاهمین سالگرد سخنرانی مارتین لوترکینگ داشتید، ما به موقع به این مساله خواهیم پرداخت اما پیش از هر چیز می‌خواهم از شما درباره مکانی سوال کنم که شاهد بیشترین خشونت است، یعنی سوریه. شما تا چه اندازه نزدیک به انتخاب گزینه حمله نظامی هستید و آیا می‌توانید به مردم آمریکا این اطمینان را بدهید که با چنین اقدامی و با توجه به شرایط عراق و افغانستان آمریکا بار دیگر در منجلاب جنگ نیمه کاره‌ای دیگر فرو نخواهد رفت؟

اوباما: پیش از هر چیز باید بگویم که من تصمیمی اتخاذ نکرده‌ام، گزینه‌هایی از سوی ارتش به من پیشنهاد شده و مذاکرات و گفتگوهای بسیاری را در این زمینه با تیم امنیت ملی خود داشته‌ام. بنابراین اجازه دهید در مورد وضعیت کنونی صحبت کنیم. به نظر من همه ما متوجه رویدادهای فاجعه باری که در سوریه در چند وقت گذشته روی می‌دهد، هستیم؛ اینکه دولت بشار اسد اقدام به قتل مردم سوریه کرده است، اینکه مناقشات و درگیری‌های قبیله ای در سوریه توسعه یافته که به خونریزی و بالا گرفتن درگیری‌ها منجر شده است. هر چند آنچه در سوریه رخ داده فاجعه بار است و من خواستار برکناری اسد و حصول اطمینان از ایجاد دولت انتقالی در سوریه هستم نتیجه‌ای که با توجه به شرایط گرفته‌ام این است که مداخله نظامی مستقیم و وارد عمل شدن در جنگ داخلی در سوریه کمکی به وضعیت سوریه نمی‌کند. در عین حال ما بسیار محدود هستیم ولی فعالیت بسیاری داشته‌ایم و کمک‌های انسان دوستانه‌ای به مردمی که به خاطر جنگ داخلی در سوریه آواره شده‌اند، ارائه داده‌ایم. سوریه کشوری شاهد خشونت در منطقه‌ای شاهد خشونت است. ما هم‌پیمانانی داریم که با سوریه دارای مرز مشترک هستند، ترکیه یک هم‌پیمان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی است. اردن نیز کشوری دوست و نزدیک به ماست که همکاری بسیاری با آن داریم. اسرائیل بسیار نزدیک‌تر است. ما پایگاه‌هایی در منطقه داریم و نمی‌توانیم شاهد نقض معیارها و قوانین منع استفاه از سلاح باشیم که اجازه می‌دهد تسلیحات شیمیایی به طور بالقوه در اختیار افراد مختلف قرار گیرد. بنابراین آنچه من گفته‌ام این است که ما تصمیمی اتخاذ نکرده‌ایم اما معیار بین المللی علیه استفاده از تسلیحات شیمیایی باید مورد توجه قرار گیرد و در عین حال هیچ کس شکی ندارد که در سوریه تسلیحات شیمیایی به طور گسترده علیه غیرنظامیان استفاده شده است. ما اسناد و مدارک را بررسی کرده‌ایم و معتقدیم جناح مخالف در سوریه تسلیحات هسته‌ای یا شیمیایی در اختیار ندارد. ما بر این باوریم که با توجه به وضعیت کنونی و استفاده از موشک‌ها در سوریه اپوزیسیون این کشور نمی‌تواند عامل حملات شیمیایی باشد. ما به این نتیجه رسیده‌ایم که در حقیقت دولت سوریه مسئول انجام این حملات بوده است و در صورتی که چنین باشد لازم است سوریه به خاطر این اقدامش شاهد واکنش‌های بین المللی باشد. بنابراین ما با هم‌پیمانان خود رایزنی می‌کنیم، با جامعه بین‌ المللی رایزنی می‌کنیم و همانطور که می‌دانید هر نوع ادامه بدون محدودیت مناقشات در سوریه چیزی نیست که من به آن علاقه داشته باشم اما ما به طور قطع باید اطمینان حاصل کنیم که وقتی کشورها معیارهای بین المللی را در خصوص تسلیحاتی نظیر تسلیحات شیمیایی نقض می کنند این اقدام می‌تواند باعث تهدید ما شود و در نتیجه آنها مسئول هستند.

پی بی اس: آقای رییس جمهور اقدام نظامی چه نتیجه‌ای خواهد داشت؟ منظور من این است که آنچه مردم آمریکا فهمیده‌اند این است که اقدام نظامی در قالب حمله‌ای محدود در زمانی محدود خواهد بود. اگر چنین اقدامی به دولت اسد آسیب چندانی وارد نکند ما به چه نتیجه‌ای دست خواهیم یافت؟

اوباما: من بار دیگر می‌گویم که تصمیمی اتخاذ نکرده‌ام اما در واقع بسیار مهم است که ما گزینه‌ای داریم تا با استفاده از تسلیحات شیمیایی مقابله کنیم. دولت بشار اسد که درگیر یک جنگ داخلی است و سعی در حفظ خود دارد باید این پیام را به خوبی دریافت کند که نباید دست به استفاده از تسلیحات شیمیایی بزند و این مسئله تمامی مشکلات در سوریه را حل نخواهد کرد ولی راهکاری برای جلوگیری از کشته شدن افراد بی گناه در سوریه است. ما امیدواریم که یک برآیند انتقال سیاسی در سوریه رخ دهد و آماده‌ایم در این زمینه با همه از جمله روس‌ها و دیگران همکاری کنیم تا جناح‌های مختلف گردهم آیند و مشکل حل و فصل شود اما خواهان آنیم که دولت اسد متوجه باشد که با استفاده از تسلیحات شیمیایی علیه مردم از جمله زنان، کودکان و نوزادان نه تنها معیارها و قوانین بین الملل را نقض می‌کند بلکه موقعیتی ایجاد می‌کند که در آن منافع ملی آمریکا تحت تاثیر قرار می‌گیرد و بنابراین این وضعیت باید متوقف شود.

پی بی اس: آقای رییس جمهور با توجه به وضعیت خاورمیانه از جمله وجود هم‌پیمانانی چون اردن و اسرائیل پناهندگان، فروپاشی دولت مصر و اقدام احتمالی علیه سوریه آیا این نگرانی را دارید که دولت شما عواقب یک بهار عربی را دست کم گرفته باشد؟

اوباما: خیر، به نظر من ما این ارزیابی را کرده‌ایم که فرآیند پیش رو، فرآیندی دشوار خواهد بود. منظور من این است که ما شاهد منطقه‌ای هستیم که در دهه‌های گذشته اساسا شاهد برقراری حکومت‌هایی دیکتاتوری بوده است و مردم سرکوب شده‌اند و سنت‌های یک جامعه مدنی وجود ندارد. در بسیاری از کشورهای منطقه سنت آزادی سیاسی وجود ندارد و در چنین شرایطی ناگهان مردم اجازه پیدا می‌کنند که نظراتشان را اظهار کنند اما بسیاری از اصول سازمان دهنده آنها براساس افراط گرایی است و در مواردی جناح‌های میانه‌روتر نمی‌توانند در کنار یکدیگر قرار گیرند لذا ما انتظار داشتیم که این مسیر بسیار دشوار باشد و رویدادهای کنونی ما را چندان شگفت زده نکرد اما نکته دیگر در سوال شما این است که آیا ما می‌توانیم کاری برای جلوگیری از این وضعیت انجام دهیم؟ فکر می‌کنم اگر منظور شما این باشد که ما با دولت‌های مستبد همکاری داشته‌ایم و در مواردی با دولت‌هایی رابطه داشته‌ایم که دست به کشتار مردمشان زده‌اند باید بگویم که احتمالا پرسش‌های دشواری برای من در نظر گرفته‌اید. باید بدانیم که ما گزینه‌های خوب و مطلوبی برای منطقه نداریم اما چیزی که من می‌خواهم به وضوح بگویم این است که اگر آمریکا از ارزش‌ها و منافع اصلی خود حمایت می‌کند، اگر ما مصمم هستیم که حملات تروریستی علیه آمریکا را متوقف کنیم، اگر به وضوح می‌گوییم که به امنیت اسرائیل متعهد هستیم، اگر به وضوح می‌گوییم که منابع انرژی در منطقه بر اقتصاد سراسر جهان تاثیر دارد و اگر موضع کاملا شفافی در مورد ارزش‌های خود دارید و به حفاظت از حقوق اقلیت‌ها، زنان معتقدیم، اگر بر چنین اصولی تاکید می‌کنیم به نظرم گزینه بهتری را انتخاب کرده‌ایم اما این بدان معنا نیست که مشکلاتی بر سر راه نخواهیم داشت.

پی بی اس: سوال دیگری که من دارم به آمریکایی‌هایی مربوط می‌شود که به شرایط کنونی نگاه می‌کنند و می‌گویند چرا ما باید وارد مداخله نظامی شویم. توجیه شما برای اقدام نظامی چیست؟ می‌دانم که شما در مورد معیارهای بین المللی به خاطر استفاده از تسلیحات شیمیایی و نه صرفا به خاطر کشته شده افراد صحبت کرده‌اید.

اوباما: آنچه در سوریه اتفاق افتاد بسیار ناراحت کننده است اما وقتی صحبت درباره استفاده از تسلیحات شیمیایی را در کشوری آغاز می‌کنید که بزرگترین زرادخانه‌های تسلیحات شیمیایی در دنیا را در اختیار دارد باید بدانید که ممکن است کنترل آنها به این زرادخانه‌ها از بین برود و این در حالی است که آنها ظاهرا با گروه‌های تروریستی نیز هم‌پیمان بوده‌اند و سابقه حمله به آمریکا را در پرونده دارند. در چنین شرایطی این احتمال وجود دارد که تسلیحات شیمیایی که تاثیراتی به شدت مخرب دارند مواضع ما را هدف قرار دهند و ما می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم که چنین اتفاقی نخواهد افتاد. اینکه معیارها و قوانین بین المللی علیه تسلیحات شیمیایی وجود دارد دارای دلیل است. دلیل دارد که مکررا تکرار شده است که استفاده از تسلیحات شیمیایی پروتکل‌های ژنو را نقض می‌کند و ما می‌خواهیم بگوییم که رویه مغایری در سوریه وجود دارد و این رویه‌ بدون واکنش رها نخواهد شد و در واقع ما می‌توانیم رویکردهای محدود اتخاذ کنیم نه اینکه وارد یک درگیری طولانی مدت و تکرار آنچه در عراق روی داد و مردم نگرانش هستند روی آوریم. در صورتی که ما می‌گوییم اقدامی محدود اما قطعی انجام خواهیم داد، به خاطر این است که خشونت‌ها متوقف شود و این مسئله می‌تواند تاثیری مثبت بر امنیت ملی ما در طولانی مدت داشته باشد و همچنین بر استفاده از تسلیحات شیمیایی علیه مردم بی گناه تاثیر داشته باشد.

8 نکته در مورد حمله احتمالی آمریکا به سوریه

$
0
0
سید حسین موسویان نوشت:

کاربرد سلاحهای شیمیایی درسوریه به یکی از مهمترین مسائل جامعه جهانی تبدیل شده است. آمریکا استفاده از سلاحهای شیمیائی را خط قرمز دانسته وبنحوی نشان داده که در صورت استفاده دولت سوریه از سلاحهای شیمیائی ، اقدام جدی به عمل خواهد آورد. اما آیا این اقدام صرفا به معنی اقدام نظامی است و یا واشینگتن انتخابهای دیگری برای واکنش مناسب دارد. موضع اخیر و قاطع  جان کری احتمال درگیر شدن آمریکا در این مساله را افزایش داده و فضای سیاسی واشینگتن حاکی از این است که کاخ سفید در حال بررسی  جدی گزینه نظامی است. اما آیا گزینه نظامی چه نتیجه ای خواهد داشت، مهمترین موضوعی  است که تصمیم گیرندگان در کاخ سفید باید به آن بیاندیشند.

 نکته اول: اینکه هیئت سازمان ملل ممکن است اسنفاده ازسلاح شیمیایی راتائید کند اما قادر نباشد که بکارگیرنده را تعیین کند که آیا شورشیان سوریه و یا دولت سوریه بوده اند. حتی  اگر هیئت سازمان ملل دولت سوریه را مسئول بکارگیری سلاحهای شیمیائی تعین کند، این نتیجه گیری از سوی بخشی از جامعه جهانی مورد تردید خواهد بود و لذا ممکن است که اجماع  جهانی وجود نداشته باشد.

 

نکته دوم: بفرض اینکه اجماع جهانی در مورد بکارگیری سلاحهای شیمیائی در سوریه هم به وجود آید، مسئولیت تصمیم گیری درمورد نحوه برخورد با این مسئله به عهده سازمان ملل است و نه واشینگتن. تصمیم گیری یک جانبه از سوی واشینگتن، مشروعیت  شورای امنیت سازمان ملل بعنوان تنها مرجع قانونی تصمیم گیری در مورد مسائل مربوط به صلح و امنیت جهان را زیر سئوال خواهد برد.

 

نکته سوم:  امروز مناقشه ای در مورد این حقیقت وجود ندارد که آمریکا صدام حسین را در بکارگیری سلاحهای شیمیایی علیه ایران مورد حمایت قرار داده است. گزارش اخیر مجله فارین پالیسی و اسناد کنگره آمریکا حاکی است که آمریکا قویا صدام را در بکارگیری سلاح شیمیائی علیه نظامیان و غیر نظامیان ایران    در جنگ ٨ ساله (٨٨-١٩٨٠) حمایت نموده است و لذا واشینگتن از وجاهت و جایگاه مناسب برای قضاوت و ایفای نقش پلیس جهانی در مورد بکارگیری سلاحهای شیمیائی برخوردار نیست و خود هنوز در  جایگاه یک متهم قرار دارد زیرا حدود 100،000ایرانی در جریان حملات شیمیائی صدام به ایران کشته و یا مجروح شده اند.

 

نکته چهارم: تهران و مسکو حمله نظامی به سوریه را خط قرمز میدانند و بعید است که در مقابل اقدام نظامی آمریکا، دست روی دست بگذارند و لذا هرگونه حمله نظامی به سوریه میتواند آثاری فراگیر در سطح منطقه و فراتر از منطقه داشته باشد.البته اگر ایران و روسیه قانع شوند که دولت اسد از سلاح شیمیایی استفاده کرده، موضع متفاوتی خواهند داشت زیرا تهران با هر گونه استفاده از سلاحهای کشتار جمعی قویا مخالف است.

 

 نکته پنجم: بعید است آمریکا علاقه و یا توان درگیرشدن در یک جنگ تمام عیار جدید در خاور میانه را داشته باشد و لذا احتمال قویتر این است که در صورت حمله نظامی، این یک حمله مقطعی  و کوتاه خواهد بود. حمله ای که منجر به سقوط دولت اسد نخواهد شد و احساسات ملی  سوری ها در حمایت از اسد و مخالفت با تجاوز خارجی تقویت خواهد شد.

 

 نکته ششم: اسلامگرایان در منطقه خاور میانه از کنار تجاوز آمریکا به خاک یک کشور اسلامی نخواهد گذشت. آمریکا قبلا دو کشور اسلامی افغنستان و عراق را مورد حمله نظامی قرار داده و با صدها هزار میلیارد دلار خسارت و هزاران کشته و زخمی عقب نشینی نموده است، ضمن اینکه احساسات ضد  آمریکائی و ضد اسرائیلی در خاورمیانه را تقویت نموده است.

 

نکته هفتم : خاور میانه در بی ثبات ترین وضعیت تاریخ خود به سر میبرد .لبنان، عراق ، سوریه، مصر و یمن در وضعیت بحران خطرناک بسر میبرند. ترکیه که لنگرگاه غرب در خاور میانه محسوب میشد، موقعیت منطقه ای خود را از دست داده و با اکثر همسایگان خود در "وضعیت تنش" بسر میبرد ضمن اینکه در مورد مصر هم با دولت فعلی مصر، آمریکا و اسرائیل دچار تنش شده است. و لذا آمریکا و غرب بدون لنگرگاه در منطقه خاور میانه هستند.

 

 نکته هشتم : انتخابات اخیر در ایران و پیروزی جناح اعتدال، تنها نشانه امیدوارکننده از ثبات و دموکراسی در تحولات اخیر خاور میانه میباشد. جفری فلدمن معاون آمریکایی سازمان ملل به تهران سفر نموده و با ظریف وزیر خارجه ایران دیدار و مسئله سوریه را مورد تبادل نظر قرار داده است. تهران در گفتگو ها برای فلدمن روشن ساخته که آماده است برای حل بحران سوریه از طریق مسالمت آمیز همکاری جدی داشته باشد. در عین حال سلطان عمان هم با پیام مثبت از سویه کاخ سفید عازم تهران شده است و لذا شرایط برای یک تعامل سازنده بین تهران و واشینگتن از هرزمان دیگر آماده تر است.

 

 همکاری دو کشور در ٢٠٠١ در مورد افغنستان که منجر به سقوط طالبان و القاعده شد، الگویی است برای تعامل جدید.  این تعامل صرفا محدود به سوریه نباید باشد. خاور میانه نیازمند "مدیریت" است و لذا "مدیریت بحران در خاور میانه " که شامل سایر بحرانهاست ، راهی صحیح برای این تعامل خواهد بود. این تعامل باید در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل صورت گیرد.ایران و آمریکا  میتوانند در چارچوب برنامه ای جدید از سوی شورای امنیت ،یک تعامل هدفمند و سازنده برای نجات خاور میانه از سقوط به ورطه جنگ قومی و جنگ داخلی، داشته باشند. بدون شک مسکو و پکن و اروپا و کشورهای قدرتمند خاور میانه باید در این تعامل نقش و حضور جدی داشته باشند. این مسیر تسهیل کننده بحران هسته ای ایران بوده و درب جدیدی برای کاهش مخاصمات 34 ساله ایران و آمریکا خواهد بود. 

منبع: المانیتور

اظهارات توفیقی درباره تغییر معاونانش و روسای دانشگاه‌ها

$
0
0

سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره احتمال تغییر در روسای دانشگاه‌ها گفت: تغییر روسا در لیست برنامه‌های اخیر من نیست.

 

دکتر جعفر توفیقی در حاشیه اولین اجلاس روسای دانشگاه‌های کشور در دولت یازدهم در جمع خبرنگاران با بیان اینکه اگر تغییری در روسای دانشگاه‌ها باشد بر حسب ضرورت است، اظهار کرد: پیش‌بینی من این است که با عمده همین روسا می‌توانیم کار را پیش ببریم.

 

وی افزود:‌ در حال حاضر با همین همکاران کار را ادامه می‌دهیم و در آینده نیز به همین روال خواهد بود و اگر تغییری هم باشد بر حسب ضرورت صورت می‌گیرد.

 

 

توفیقی درباره تغییر رییس دانشگاه علامه نیز تصریح کرد: تغییر رییس این دانشگاه به ما پیشنهاد شده است و مربوط به روزهای اخیر هم نیست که در این زمینه خود اعضای هیات علمی دانشگاه مشارکت کرده و برخی اسامی را معرفی کردند و در صورت لزوم از آنها استفاده شود.

 

 

وی خاطرنشان کرد: این موضوع در دست بررسی است و اگر ضرورتی باشد این اتفاق خواهد افتاد.

 

 

سرپرست وزارت علوم با با بیان اینکه سرپرست یک وزارتخانه اختیارات وزیر را دارد تصریح کرد: سرپرست یک وزارتخانه اختیار دارد که تغییر در معاونان و مدیران ایجاد کند که تصمیم گیری درباره این موضوعات نیز با قوه مجریه است؛ هرچند که نظر نمایندگان مجلس نیز محترم است.

 

وی درباره زمان معرفی وزیر علوم به مجلس گفت: تاریخ دقیقی از این اقدام مشخص نشده و این موضوع در اختیار رییس‌جمهور است.

 

سرپرست وزارت علوم درباره بحث‌های اخیر در خصوص دانشجویان بورسیه، گفت: تمام تعهدات وزارت علوم در این زمینه پابرجاست و اما خواستیم که تا اطلاع ثانوی تعهد جدیدی ایجاد نشود تا مشکل برطرف شود.

 

 

وی با بیان اینکه اگر اعتبارات مناسب باشد کار بورسیه را به همان شکل سابق ادامه خواهیم داد،‌ تصریح کرد: تمامی تعهدات قبلی و قبولی بورسیه‌های 92 پابرجاست.

 

 

وی درباره احتمال تغییر در دیگر معاونان وزارت علوم نیز اظهار کرد:‌ این موضوع نیز در دست بررسی است و انشاالله با توافقات تصمیمات مورد نیاز را در این زمینه خواهیم گرفت.

 

 

به گزارش ایسنا، توفیقی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا قطعا به عنوان وزیر معرفی می‌شوید، یا خیر؟ تصریح کرد: تاکنون اطلاع من به این‌گونه است که معرفی می‌شوم اما در نهایت باز هم تصمیم با رییس‌جمهور است و من به نظر وی و نمایندگان مجلس احترام می‌گذارم.

جدایی فتح الله زاده از استقلال

$
0
0
ایسنا: علی فتح‌الله‌زاده از نتایج مدیریتی خود ابراز رضایت کرد و کارنامه مدیریتی‌اش را قابل دفاع دانست. او همچنین از هیچ یک از تصمیمات دوران مدیریتی‌اش ابراز پشیمانی نکرد و اعتقاد دارد که همه آنها تصمیمات درستی بوده اند.
 
مشروح صحبت‌های فتح الله زاده را می خوانید:
 
* دوست داریم جوری مصاحبه را پیش ببریم که کمی به مسائل تاریخی‌ام پرداخته باشیم. به عبارت بهتر می‌خواهیم از قالب‌های همیشگی مصاحبه‌ای در بیاییم. اگر موفق باشید از اینجا شروع کنیم که شما چگونه مدیرعامل استقلال شدید؟
 
- من سردبیر مجله "جوانان" در روزنامه‌ اطلاعات بودم، سردبیر مجله "نمایش" بودم و در کنار این دو مدیر جشنواره‌های تئاتر فجر کشور هم بودم. در همین زمان آقای دکتر ایروانی و مهندس میرولد ، عضو هیات مدیره استقلال بودند از من دعوت کردند تا مدیر عاملی باشگاه استقلال را قبول کنم. بر خلاف آن چیزی که می‌گویند آقای آقامحمدی من را به استقلال آوردند صراحتا می گویم که درست است آقای آقامحمدی، عضو هیات مدیره استقلال بودند، اما آقای ایروانی شخصا من را به دفترش دعوت کرد و پیشنهاد مدیرعاملی استقلال را به من کرد. من ورزش را می‌شناختم، چرا که در نوجوانی و جوانی در تیم‌های جوانان استان و جهاد دانشگاهی کشوری در پست مهاجم، سال‌ها بازی کرده بودم . به همین دلیل از قبول این مسئولیت طفره رفتم. یادم است که بهانه‌ام این بود که به یک سمینار در قبرس دعوت شده بودم و من گفتم باید در آن سمینار شرکت کنم و اجازه دهید بروم و بعد باز بازگشتم جواب خواهم داد. پیش خودم فکر کردم که در این یک هفته‌ دوستان در استقلال حتما کسی را به عنوان مدیرعامل انتخاب می‌کنند، اما وقتی که بازگشتم آقای ایراوانی با من تماس گرفت و گفت چه شد؟ به هر حال من هم قبول کردم و مدیرعاملی استقلال را در سال ۷۵ پذیرفتم.
 
* چقدر مدیرعاملی استقلال با آنچه که فکر می کردید متفاوت است؟
 
- خیلی تفاوت زیاد است. مدیرعاملی در استقلال و پرسپولیس بسیار سخت است. به قدری در استقلال کار سنگین است که خیلی راحت می‌توانم بگویم که اداره کردن یک وزارتخانه به مراتب راحت‌تر از اداره یک باشگاه است. تجربه هم این مساله را اثبات کرده است. آقای محلوجی که یکی از بهترین وزرای صنایع کشور بودند، وقتی مدیرعاملی پرسپولیس را قبول کردند دچار مشکلات زیادی شدند. یا آقای عابدینی که وقتی استاندار بودند از استانداران بسیار خوب و قدر بودند. اما در ورزش با وجود موفقیت‌ها دچار زحمت‌های بسیار زیادی شدند.
 
* با وجود همه این سختی‌ها شما دستاوردهای خوبی در استقلال داشته‌اید.
 
- من فکر می‌کنم وقتی این دستاوردها از حدی بالاتر می‌رود به حسادت عده‌ای منجر می‌شود من با این معضل در حال حاضر روبرو هستم. من قهرمان ایران می شوم، اما حملات ادامه دارد. من نمی‌دانم مگر چیزی بالاتر از قهرمانی وجود دارد؟ این حملات ریشه در حسادت‌ها دارد. کسی که خیلی موفق باشد را عده‌ای نمی‌توانند تحمل کنند و این اصلا خوب نیست. شما در تاریخ باشگاه استقلال اگر نگاه کنید متوجه می شوید که شش قهرمانی در کل ۶۰ و چند سال قدمت استقلال وجود دارد، اما من در هشت سال حضورم در استقلال هفت قهرمانی را کسب کرده‌ام. این کارنامه من است. شما وقتی به یک شاگرد می‌گوید کارنامه بده و او به شما می‌گوید معدل کارنامه‌اش ۱۸ بوده نشان از قوی بودن آن فرد است. به عبارت بهتر تقریبا هر ۱۰ سال استقلال قهرمان شده، اما من تقریبا هر سال یک قهرمانی را به دست آورده‌ام. یکی قهرمانی شانسی، دو قهرمانی شانسی نمی‌شود که هر هفت قهرمانی شما شانسی باشد. البته من ادعایی ندارم، چرا که این قهرمانی‌ها میسر نبود، مگر با کمک معاونان، مدیران ارشد، کادر فنی و بازیکنان استقلال. ما یک جمعی بودیم و همه با هم به این موفقیت‌ها رسیده‌ایم. همین مرغوبکار را نگاه کنید. من با کلی چانه زنی آن را برای استقلال گرفته‌ام. این زمین برای سازمان تربیت بدنی بود و من موفق شدم اجازه ۲۰ سال حضور استقلال در آنجا را به صورت کتبی بگیرم. یا همین ورزشگاه کشوری که به دستور رییس جمهور برای استقلال آن را هم گرفتند. هر چند مغایرت قانونی وجود دارد و هنوز این ورزشگاه به استقلال داده نشده است. دلیل این امر هم اصل "۴۴" است که شرکت‌هایی را در حال خصوصی شدن هستند نمی‌توانند از دولت چیزی بگیرند. همین کمپ استقلال را نگاه کنید، دیروز یکی از دوستان مطبوعاتی من به آنجا رفته بود و می‌گفت واقعا نمی‌دانم چه بگویم. من فکر می‌کردم که کمپ استقلال یک خرابه است، اما دیدم چمن مصنوعی شما در حد بالایی است و از کیفیت خوبی چمن طبیعی‌تان برخوردار است. آنجا یک تپه سنگ و آشغال بود و من اگر عکس‌هایش را پیدا کنم به شما نشان خواهم داد که ما کجا را به این کمپ فعلی تبدیل ‌کرده‌ایم. زمین کمپ استقلال زمانی که من آن را خریدم ۲۰ میلیون قیمت داشت. الان ۱۵۰ میلیارد تومان قیمت زمین است. این که می گوییم که حسادت یا کم لطفی نسبت به ما می‌شود در همین جا مشخص است. وقتی من گفتم ۱۵۰ میلیارد تومان قیمت فعلی کمپ است یکی از روزنامه‌ها نوشته بود شما چگونه قیمت زمین را تعیین کرده اید؟ یعنی من نمی‌توان قیمت یک زمین را هم بدانم؟!
 
* اما شما یک بار گفته بودید که اگر دست شما بود، کمپ استقلال را می‌فروختید و زمین کرایه می کردید، چرا که دوست ندارید سرمایه هنگفتی که در آنجا راکد مانده این گونه هدر برود.
 
- احسنت. دقیقا همین را گفته‌ام. باز هم این را می گویم اگر کمپ استقلال به نام من بود آن را می‌فروختم و یک زمین تمرین برای یک سال اجاره می‌کردم. ۱۵۰ میلیارد تومان را در آنجا نمی‌خواباندم که تیم در آن تمرین کند. نهایتا کرایه یک سال اجاره زمینی مثل دستجردی پنج میلیارد تومان می‌شد و من با ۱۴۵ میلیارد باقی مانده می توانستم با ۷۰ – ۸۰ میلیارد تومان یک ورزشگاه ۳۵ هزار نفره درست کنم تا خود استقلال در آن بازی‌های رسمی انجام دهد و با ۶۰ – ۷۰ میلیارد می توانستم سرمایه‌گذاری برای استقلال بکنم، مثلا شرکتی تاسیس کنیم و یا کارهای دیگر انجام دهیم تا درآمد برای استقلال ایجاد شود. هر بازی آسیایی که ما برگزار می‌کنیم ۲۰۰ میلیون تومان گیرمان می‌آید. ۳۰ بازی در لیگ برتر می‌کنیم ، اما چقدر به ما می‌دهند؟ حتی ۶۰۰ میلیون تومان هم گیرمان نمی‌آید. اگر استادیوم داشته باشیم، علاوه بر این که از طریق بلیت فروشی و تبلیغات دور زمین پول گیرمان می‌آید سایر تیم‌ها هم می‌توانند در آنجا به میدان بروند و باز هم پولی به دستمان برسد. ما اقتصاد را می‌فهمیم چیست اما وقتی دستمان بسته‌است چه کار کنیم؟ از سوی دیگر صدا و سیما دائما به ما حمله می‌کند که چرا شما بی پولید؟ اما من به شما می گویم که یکی از عوامل اصلی بی پولی ما خود صدا و سیما است. در تمام دنیا حتی در بنگلادش هم حق پخش تلویزیونی داده می‌شود، تعجب می‌کنم که چرا کسی به این مساله فکر نمی‌کند، در تمام دنیا ۵۰ – ۶۰ درصد درآمد یک باشگاه از راه پخش تلویزیونی است. صدا و سیما وقتی پول ما را نمی‌دهد ما چگونه ۵۰ درصد هزینه‌های‌مان را به دست آوریم. شما حق پخش ما را بدهید من قول می‌دهم که پول اضافه هم بیاوریم. حق پخش تلویزیونی بازی‌های استقلال و پرسپولیس ۳۰ میلیارد است، صدا و سیما این پول را به ما بدهد تا گل بودجه باشگاه استقلال اعم از تیم‌های پایه و اصلی تامین شود.
 
* شاید این مساله به سیکل معیوب ما ارتباط داشته باشد، این بحث‌ها هر سال مطرح می‌شود، اما هیچ اتفاقی نمی‌افتد.
 
- برای این که ما زورمان به تلویزیون نمی‌رسد، شما رسانه‌ها باید در این امر فشار آورید.
 
* البته عده‌ای می‌گویند که شما دولتی هستید و چون صدا و سیما هم قسمتی از دولت حساب می‌شود می‌تواند پول آن چنانی به شما ندهد.
 
- اگر این طور است گمرک هم دولتی است، پس ما هم برویم هر چقدر که دلمان می‌خواهد ماشین وارد کنیم و از این قبیل کارها انجام دهیم یا اگر برق مصرف می‌کنیم، چون دولتی هستیم دولت پولش را از ما نگیرد. این گونه که نمی‌شود هر تیمی بودجه خاص خودش را دارد. متاسفانه تلویزیون و رییس آن خودش را صاحب عقل می‌داند و حتی نمی گذارد در این باره صحبتی شود. ما تا الان نتوانسته‌ایم با رییس سازمان صدا و سیما صحبت کنیم، چرا؟ شان رییس فدراسیون ما خیلی بالاست، اما او هم نتوانسته با رییس صدا و سیما صحبت کند، دلیل این امر چیست؟ من قبلا دو، سه بار با آقای لاریجانی، رییس وقت صدا و سیما و برادر آقای هاشمی که رییس صدا و سیما بودند، دیدارهایی داشته‌ام. چرا این دوره این گونه شده است؟ این بی حرمتی است. اگر این پست‌ها را از آقای ضرغامی بگیرند چه دارد؟ یا حتی خود من، اگر سمت استقلال را از من بگیرند من چه دارم. جفت‌مان می شویم انسان‌های معمولی. این پست‌ها نباید ما را مغرور کند، اگر آقای ضرغامی افتخار می‌داد و با رییس فدراسیون و مدیران باشگاهی صحبت می‌کرد، ما راه‌هایی داشتیم که از طریق آن هم صدا و سیما منتفع می‌شد و هم باشگاه‌ها به درآمدی می‌رسیدند، اما همیشه در اتاق آقای ضرغامی بسته بوده است. این‌ها واقعیت‌ها و دردهای فوتبال است، اما من از این ناراحت می شوم که چرا چهار تا روزنامه‌ و خبرگزاری روی این حرف‌های من می‌زنم تحلیلی نمی گذارند و اعتراضی نسبت به وضع موجود ندارند؟ آنقدر باید این مسائل را مطرح کنیم تا حل شود. یک بار یکی از مدیران سابق صدا و سیما به من گفت ما همین که از شما پولی نمی گیریم و بازی‌هایتان را پخش می‌کنیم شما باید خدا را شکر کنید. آنقدر اعتراض کردیم تا این که صدا و سیما الان پولی به ما می‌دهد هر چند که بسیار کم است، یعنی می‌خواهم بگویم که این اعتراضات به نتیجه‌ می‌رسد. حق و پخش صدا و سیما برای همه لیگ تنها ۱۴ میلیارد تومان است که اصلا حساب نمی‌شود. خود ما به تنهایی باید ۳۰ میلیارد حق پخش بگیریم. کل درآمد ما از طریق بلیت فروشی، حق پخش، تبلیغات و مسائلی این چنین دو میلیارد تومان است. یعنی صفر. من اگر استادیوم داشتم سالانه شش میلیارد تومان از بلیت فروشی به دست می‌آوردم. دست و بال ما را بسته اند و می‌گویند بپر و پرواز کن! آخر وقتی دست و پایم بسته‌ است چگونه پرواز کنم؟ اگر تا اینجا هم موفقیتی ما داشته‌ایم از حمایت مطبوعات و رسانه‌ها بوده است، اما توقع دارم که آنها در این ماجرا از باشگاه‌ها حمایت کنند، اگر حرف‌های ما منطقی و اصولی است، باید به آن بها داده شود. می‌گویند هر کس علیه کسی در مجلس شورای اسلامی صحبت کند، حق پاسخگویی برای طرف مقابل وجود دارد من چند بار درخواست داده‌ام در مجلس حاضر شوم و پاسخ این حرف را که همه پول فوتبال کشور را به استقلال و پرسپولیس ندهید را بدهم. بارها برخی از نمایندگان مجلس این صحبت را مطرح کرده‌اند، اما به ما اجازه پاسخگوی به ما داده نمی‌شود. من ایمان دارم اگر اجازه صحبت در این باره در مجلس داده شود، از فردا نمایندگان مجلس همگی هوادار ما می‌شوند. کدام پول را ما از دولت گرفته‌ایم که عده‌ای از نمایندگان محترم مجلس می‌گویند که استقلال و پرسپولیس همه بودجه فوتبال کشور را می‌بلعند؟ ۳۰ میلیارد پول ما را نمی‌دهند و شندرغاز هم که به ما می‌دهند اعتراض می‌کنند. جز دو، سه تیم خصوصی در لیگ کشور بقیه تیم‌ها مگر از کجا پول در می‌آورند؟ با وجود همه سختی‌ها ما توانمندیم که هنوز می‌توانیم تیم را اداره کنیم. سال گذشته ۱۳ میلیارد تومان درآمدزایی برای استقلال کردم . این تیم روی هوا بود. شما بروید و ببینید که در شهرستان‌ها چقدر خرج می‌شود. اطلاع دارم که یکی از تیم‌های شهرستانی ۲۵ میلیارد تومان سال گذشته هزینه کرده است. واقعا این درست است که تیمی با این بزرگی با این همه هوادار این قدر کم پول بگیرد و تازه بر سر آن پول هم کلی اعتراض بشنوند؟! تلویزیون باید یک نگاه ویژه به استقلال و پرسپولیس داشته باشد. قبل از بازی ما تبلیغات پخش می‌کنند، وسط بازی ما تبلیغات پخش می‌شود و پس از بازی هم تبلیغات وجود دارد، اما سهم ما چیست؟ حداقل بخشی از این پول را به ما هم بدهند.
 
* نظرتان راجع به خصوصی سازی استقلال و پرسپولیس چیست؟
 
- اصلا به درد استقلال و پرسپولیس نمی‌خورد. ۲۰ سال است که این حرف‌ها مطرح می‌شود، ولی هیچ اتفاقی نمی‌افتد. چند سال دیگر باید این بحث‌ها مطرح شود؟ ما چند بار در این مسیر رفته ‌ایم و سرمان به این ور و آن ور خورده است. الان عزمم را جزم کرده‌ام با آقای رویانیان برای حق پخش تلویزیونی اقدام کنیم. متاسفانه وقتی خودتان می‌خواهید دنبال کنید می‌گویند که آنها فقط به دنبال حق خودشان هستند، اعتقاد دارم که برخی از مسایل نیاز به یک وفاق عمومی نیاز دارد.
 
* دقیقا متوجه نشدیم، شما بالاخره با خصوصی شدن استقلال و پرسپولیس موافقید یا نه؟
 
- صحبت من این است که این بحث لوث شده است، ۲۰ سال است که این مساله مطرح شده، اما انجام نمی‌شود، دولت‌ها چون منافعی در ایجاد این بحث دارند، این مسائل را مطرح می‌کنند و هیچ اتفاق خاصی هم نمی‌افتد.
 
* البته عده‌ای اعتقاد دارند که به خاطر مسائل امنیتی استقلال و پرسپولیس نباید خصوصی شوند، شاید دولت ها هم این نگاه را داشته باشند.
 
- بله درست است. دو تیم با این همه طرفدار شاید عده‌ای را از خارج به داخل بیاورند تا در این دو تیم سرمایه‌گذاری کلانی انجام دهند، اما می‌توان با برخی قوانین این مساله را هم حل کرد.
 
* البته نباید فراموش کرد که اکثر تیم‌های خصوصی ایران چندان وضعیت مناسبی ندارند.
 
- وقتی شما تیمی را خصوصی می‌کنید باید بسته های حمایتی را هم برایش در نظر بگیرید. بسته حمایتی را باید دولت در نظر بگیرد که این مساله‌ای است که در همه دنیا انجام می‌شود. من از شما می پرسم که آیا از انگلستان در بحث فوتبال حرفه‌ای تر داریم؟
 
* نه. چطور؟
 
- خودتان می دانید که لیگ آنها حرفه‌ای و سودده است. دو سال قبل دولت انگلیس ۶۰ میلیون پوند که مساوی سه برابر دلار است یعنی ۱۸۰ میلیون دلار کمک کرده تا دو استادیوم شخصی در انگلستان ساخته شود. این کمک بلاعوض بوده. برای چه این کار را دولت انگلیس انجام داده است؟ به خاطر این که از این مساله استفاده های زیادی می‌برد. این یک واقعیت است. ما باید این چیزها را تجزیه و تحلیل کنیم و خودمان هم از این کارها انجام دهیم.
 
* شما به عنوان یک مدیر موفق در ایران شناخته می شوید. دلیل موفقیت‌تان را چه می دانید؟
 
- انتصاب مربیان خوب. من با پورحیدری قهرمان شدم. با مظلومی و امیر خان هم قهرمان شدیم. حتی با ناصر حجازی در آستانه کسب قهرمانی آسیا هم بودیم. تیم‌هایی که من معمولا انتخاب می‌کنم تا راس کار را بپذیرند افرادی دلسوز و کار بلد هستند. خودتان دیدید که پارسال چقدر مشکلات مالی داشتیم، اما مربی ما مثل بقیه مربیان نبود که بخواهد به مسائل بی‌پولی و از این دست اعتراض کند. او تیم را بر هم نریخت یا امسال قلعه‌نویی در کنار من ایستاده به من در درآمدزایی کمک زیادی می‌کند. او به من کمک زیادی می‌کند مثلا دوست آورد تا اسپانسر شوند . اگر در جایی هم تیم به مشکل برخورد من کنار مربی می روم و از او حمایت می‌کنم . استقلال تیم همدلی است. کادر فنی ما امسال پولی دریافت نکرده. ولی ببینید که چقدر دل می‌سوزانند یا بازیکنانمان را ببینید که به دلیل حضور در تیم ملی ریکاوری کافی نداشتند و ببینید چقدر دلسوزانه وارد میدان می‌شوند و بازی می‌کنند. به عبارت بهتر مدیریت علمی ، برنامه‌ریزی دقیق و کار جمعی باعث موفقیت ما در کارمان شده است. چندی پیش یکی از دوستانمان مصاحبه‌ای انجام داده بود و گفته بود فتح‌الله‌زاده برنامه‌ریزی استراتژِیک بلد نیست، من خیلی از این حرف تعجب کردم. برای من جالب است که این دوست عزیزمان در زمان مدیریتش استقلال در کجا تمرین می کرده است. استقلال در زمان مدیریت ایشان در آسفالت روبروی ورزشگاه آزادی تمرین می کرده است. اگر برنامه استراتژیک این است که استقلال در آسفالت جلوی ورزشگاه آزادی تمرین کند، من چنین برنامه‌ریزی ای را بلد نیستم. از سوی دیگر متاسفانه برخی از دوستان موفقیت‌های استقلال را به نام خودشان می‌زنند و این اصلا درست نیست. استقلال بعد از انقلاب یک بار قهرمان آسیا شده است که مدیرعامل آن تیم علی آقا محمدی بوده است، اما متاسفانه یکی از دوستان گفته در کارنامه او یک قهرمانی آسیا وجود دارد متاسفانه این کم لطفی ها وقتی زیاد می‌شود آدم مجبور به پاسخ می‌شود. اولا این که در آن سال‌ها شما با سه برد به فینال آسیا می‌رسیدید و نهایتا ۱۰ تیم در آن رقابت‌ها حضور داشتند، اما الان چیزی حدود ۳۰ – ۴۰ تیم در این رقابت‌ها شرکت می‌کنند و شرایط فوتبال آسیا خیلی عوض شده است. من از دوستان می‌خواهم که تاریخ را تحریف نکنند.
 
* خیلی‌ها اعتقاد دارند که میزان پولی که در ایران هزینه می‌شود اصلا معقول نیست. مثلا به بازیکن ۳۰۰ میلیونی یک میلیارد پول می‌دهند، نظر شما در این باره چیست؟
 
- این گونه نیست که اگر فوتبال دولتی باشد یا نباشد، این اتفاق رخ دهد. شخصی هم که باشد هزینه‌های بالا صورت می‌گیرد. مگر آقای هدایتی از جیب دولتی خرج می‌کند؟ او چند سال پیش که در استیل‌آذین خرج کرد، چقدر هزینه کرد؟ او از جیب خودش پول می‌داد و دوست داشت مبالغ بالایی را بپردازد. این اشکال از مکانیزم فوتبال ایران است. نتیجه‌گرایی در فوتبال ایران آسیب‌زا است. رسانه‌ها ، خود من ، تماشاگران همه و همه به دنبال نتیجه‌گرایی هستیم. همه فکر می‌کنیم که اگر ببازیم بدبخت شده‌ایم. ترس از باخت ما را مجبور کرده تا مدیران پول‌های زیادی خرج کنند و قیمت‌ها افزایش پیدا کنند.
 
* شاید دلیل این امر همین باشد که مدیران برای بقا مجبورند پول زیادی خرج کنند.
 
- من به این ماجرا به این شکل نگاه نمی‌کنم. همه دوست دارند پیشرفت کنند. شما برای موفق شدن باید بهترین‌ها را جذب کنید و برای جذب بهترین‌ها مجبورید پول خرج کنید. اگر من بازیکن بی نام و نشان بیاورم و خود شماها چه کار می‌کنید؟ الان اگر من پول ندهم، بازیکن به سپاهان و تراکتورسازی یا پرسپولیس می‌رود. آیا هواداران استقلال چنین چیزی را تحمل می‌کنند؟ من باید رقابت کنم. منصفانه نگاه کنیم به ماجرا. نمی‌شود به یک تیم صنعتی هر چقدر که می‌خواهد پول بدهیم، اما به ما پولی ندهند. اگر قرار است پول ندهید به هیچ کس ندهید. اگر قرار به پول گرفتن است، استقلال در اولویت است. من نمی گویم که سپاهان و تراکتورسازی زیاد می‌گیرند ، اما اگر قرار بر گرفتن پول است ما از آنها اولویت‌مندتریم.
 
* اما آنها شما را به خرج‌های میلیاردی متهم می‌کنند.
 
- اگر قرار به رسیدگی است من حاضرم. ادعا دارم از تیم سپاهان و پرسپولیس بالاتر خرج نکرده‌ام و ادعا دارم تقریبا اندازه تراکتوری‌ها خرج ‌کرده‌ایم . من می آیم و آنها هم بیایند و بررسی کنیم و خرج‌ها را بگوییم. ادعا می‌کنم پرسپولیس سال گذشته حداقل یک و نیم برابر ما خرج کرده است. آقای رویانیان ناراحت نشود که من این را می‌گویم. از نظر من اشکالی ندارد که ایشان خرج کرده باشد، حتی اگر ما هم پول داشتیم و یک و نیم برابر پرسپولیس خرج می‌کردیم آنها نباید ناراحت می‌شدند. من این را برای تخریب رویانیان نمی گویم، اما این که گفته می‌شود ما بیشتر از تیم‌های دیگر خرج ‌کرده‌ایم دروغ است. الان به من رویانیان می‌گوید آمار دارد که من بازیکن یک و نیم میلیاردی خریده‌ام. نه آقای رویانیان! یک میلیارد و ۸۰۰ بوده است. آن زمان که می‌گفتند بالای سقف ندهید، شما بالای یک میلیارد پول می‌دادید. الان چون ممنوع نیست ما هم بالا می‌دهیم، اما تیم‌های حریف ما در زمان ممنوعیت پول بالای یک میلیارد چنین پولی را پرداخت می‌کردند. من الان یک میلیارد و ۸۰۰ بازیکن گرفته‌ام اما تدبیر کرده‌ام، اما چگونه ؟ من آمده‌ام با مصوبه هیات مدیره که به من گفته ۲۰ میلیارد می توانی هزینه کنی چهار بازیکن یک میلیارد و ۷۰۰ – ۸۰۰ گرفته‌ام، ولی باقی بازیکنان را ۳۰۰ – ۴۰۰ میلیون تومان گرفته‌ام. بودجه را بالانس کرده‌ام ، پنج بازیکن خیلی خوب گرفته‌ام و چند بازیکن خوب گرفته‌ام. اما تیم‌های دیگر آمده‌اند همه را خوب بگیرند و رقم‌های بالای یک میلیارد پرداخت کرده‌اند. این گونه قیمت‌ها بالا می‌رود. به من گفته‌اند که ۲۰ میلیارد تومان می توانی هزینه کنی، به رویانیان هم گفته اند که ۲۰ میلیارد تومان برو هزینه کن. من با آن پول در صدر جدول هستم، اما آنها در صدر جدول نیستند. یک بازیکن می‌تواند یک تیم را بالا و پایین کند. الان اعتقاد دارم که پرسپولیس که کمی دارد خودش را نشان می‌دهد به خاطر مدیریت دایی است. او مربی واردی است و برای تیمش زحمت می‌کشد. او زمان بیشتری لازم دارد، اما من تیم را با مدیریت محوری سرمربی تیمم بسته‌ام. به طور قطع قلعه‌نویی بهتر از من بازیکنان را می‌شناسد و آن چیزی که او خواسته را گرفته‌ام.
 
* میزان بدهی‌های استقلال چقدر است؟
 
- ما یک بار گفتیم که باشگاه استقلال ۲۰ میلیارد بدهی دارد، اما به من عده‌ای گفتند که تو ۲۰ میلیارد بدهی داری! این در حالی است که این ۲۰ میلیارد از سال‌های قبل است. من آمار دارم. روزی که تیم را تحویل گرفتم، ۱۷ میلیارد تومان بدهی داشت که البته شاید مقداری از آن از سال‌های قبلی حضور من در باشگاه استقلال باشد. این بدهی انباشته چندین و چند سال استقلال است. پرسپولیس هم خیلی بیشتر از این‌ها بدهی دارد، اما همه این مسائل حل شدنی است. اگر استقلال به بخش خصوصی برود، همان سال اول همه این مسائل حل می‌شود.
 
* شما چندین بار به استقلال رفته‌اید و آمده‌اید. دلیل این رفتن و آمدن‌ها چیست؟
 
- من می‌آیم و تا تیم بر رویی پیدا کند و از لحاظ اقتصادی به جای خوبی می‌رسد از لحاظ نتیجه‌ هم در وضعیت مناسبی قرار می‌گیرد دیگر من را نیاز ندارند و می‌گویند خداحافظ! شوخی نیست این حرفی که من می‌زنم. می‌توانید به تاریخ مراجعه کنید و ببینید که من در یک دوره پنج سال از استقلال رفتم و این تیم اصلا به آسیا نرفت. البته استقلال یک سال قهرمان ایران شد و سهمیه آسیایی را به دست آورد، اما لیست را نفرستادند و به همین دلیل آن را حساب نمی‌کنند.
 
* البته نفرستادن لیست یک کار مدیریتی‌ است!
 
- به هر حال همان طور که گفتم هر سالی که من در استقلال سمت داشته‌ام. تیم سهمیه آسیایی را کسب کرده است. این مساله زمانی بود که ایران دو سهمیه داشته و چه در زمانی که چهار سهمیه داشته است. شما یک پروژه بنویسید و بگویید که یک نفر برای قبولی در مدیریت چه کارهایی باید انجام داده باشد و به من نمره دهید. انصافا تلاش‌های من عموما به نتیجه‌ لازمه رسیده است. به هر حال بی دلیل نیست که تیم ما نود و ششم باشگاه‌های جهان است و رتبه پرسپولیس چهارصد و خرده‌ای است.
 
* پس کری خوانی هم می‌کنید؟
 
- نه. من آمار جهانی را به شما می‌گویم. در این آمار جهانی که من نقشی ندارم. (با خنده)
 
* خاطره ‌انگیز‌ترین داربی که تجربه کرده اید را بگویید.
 
- از شهرآوردها خاطرات زیادی دارم،‌ سه بر صفر برده‌ایم، دو بر صفر برده‌ایم و کلا نتایج و خاطرات خوبی را از این بازی‌ها به خاطر دارم. اما آن داربی که از آن لذت بردم، داربی بود که هاشمی نسب را به استقلال آورده بودم. او یک گل به عابدزاده زد و بی‌هوش شد و ما را هم با آن گل بیهوش کرد.
 
* شما هم اهل کری خوانی برای داربی‌ها هستید.
 
- به هر حال شهرآورد را کری‌هایش جذاب‌تر می‌کند. من هیچ گاه به پرسپولیسی‌ها توهین نمی‌کنم و آنها را دوستان خوب و رقیبان خوب می‌دانم. این کری‌ها را ما برای پرسپولیسی‌ها می خوانیم تا بازی بامزه تر شود.
 
* تلخ‌ترین داربی که تجربه کردید کدام است؟
 
- یک داربی را اگر اشتباه نکنم سه بر صفر باخته‌ایم، در عین این که خوب بازی کردیم باختیم و آن تلخ‌ترین داربی است که تجربه کرده‌ام.
 
* همان طور که در اوایل صحبتم گفتم دوست داریم کمی تاریخی هم از شما بپرسیم. شما مدیرعامل استقلال بودید و مرحوم حجازی سرمربی این تیم. استقلال موفق نشد قهرمان آسیا شود و برابر سایپا شکست سنگینی خورد. بعد از آن دیدار شما حجازی را برکنار کردید. جایی خوانده بودم که شما گفته‌اید اگر زمان به عقب بازگردد شاید آن کار را نمی کردید.
 
- هنوز هم می گویم اگر زمان به عقب باز می‌گشت ناصرخان آن صحبت‌ها را نمی‌کرد و من هم آن کار را نمی کردم، چرا که تجربه جفت‌مان پایین بود. ناصرخان از دوستان خوب من بود و هر بار که به استقلال آمدم ایشان را به کار دعوت کردم. هر چند ارزش ناصرخان خیلی بالاتر از اینهاست و من افسوس می خورم که چرا در بین ما نیست. او مدیر فنی تیم ما بود و اگر الان در قید حیات بود حتما در همان پست به ما کمک می‌کرد. من خاطرات بسیار خوبی از او دارم.
 
* مثلا ؟
 
- ما خاطرات خوبی از جمله نایب قهرمانی آسیا با حجازی را داریم. ما می‌توانستیم آن سال قهرمان آسیا هم شویم. اگر کمی رسیدگی و امکانات به ما داده می‌شد جوبی‌لیو ایواتا را شکست می دادیم. با این حال امیدوارم که امسال بتوانیم قهرمان شویم و آن تلخی را فراموش کنیم. اما به عنوان خاطره باید بگویم که در یکی از بازی‌های جام باشگاه‌های آسیا که عابدینی پله هم بازی می‌کرد، ناصرخان جلوی من به اصغر ایوب خانی گفت "هر جا که پله رفت با او برو. مبادا یک لحظه از او غافل شوی" یادم هست که در یک صحنه عابدینی پله را بازیکنان ما زدند و او را بیرون آوردند تا مداوا کنند . من متوجه شدم که آنها ۱۰ نفره هستند و استقلال هم ۱۰ نفره است. خلاصه این ور را بگرد و آن ور را بگرد، دیدم که اصغر ایوب خانی بالای سر عابدینی پله ایستاده است و با او بیرون از زمین حضور دارند.
 
* اگر موافق باشید کمی جلوتر برویم. شما کخ را به استقلال آوردید تا فوتبال آلمانی را به استقلال منتقل کنید، اما به نظر می‌رسد پروژه تان درباره او شکست خورد.
 
- به نظرم شکست نخورد. در زمان آقای کخ به گفته همه کارشناسان ما زیباترین فوتبال را ارائه می دادیم. متاسفانه بعضی از دوستان کم لطفی کردند و به کخ کمک نکردند. وگرنه کخ بسیار با دانش بود. یادم هست در شهریار اردو داشتیم و محمد نوازی هر دو پایش شکسته بود. آمدم سر تمرین و دیدم نوازی در کنار زمین ایستاده است. به او گفتم "محمد برای چی سر تمرین آمده ای؟" و او گفت حیفم آمد تمرینات کخ را نبینم. به هر حال فوتبال ایران این چیزها را هم دارد. از سویی دیگر بازی‌ها در آن فصل در تختی بود و چمن آن ورزشگاه خیلی بد بود و این مسائل به نظرم من نمی‌تواند از قابلیت‌های فنی کخ بکاهد.
 
* ۵۰ درصدی که سال گذشته قرار بود به استقلال داده شود، پرداخت شد؟
 
- نه. از آن ۵۰ درصد شش میلیارد تومان داده‌اند و دو میلیارد دیگر طلب داریم. با این حال امید داریم این دولت امید و تدبیر و آقای روحانی نگاه ویژه‌ای به ورزش داشته باشند.
 
* گفته می‌شود آقای روحانی هم استقلالی هستند (با خنده)؟
 
- نمی‌دانم والا (با خنده). البته رییس جمهور فراجناحی است.
 
* یادم هست چندین سال پیش در مصاحبه‌ای از علی موسوی به عنوان بازیکنی نام برده‌ بودید که در فوتبال ایران به حقش نرسید و از سویی دیگر خاطرم هست که در مصاحبه‌ای با طعنه گفته بودید با آن پولی که علی کریمی را ترانسفر کرده‌اند من چندین سال قبل علی موسوی را ترانسفر کرده بودم. بالاخره علی موسوی خوب بود یا ضعیف بود؟ بگذارید راحت‌تر بگویم چرا آن ترانسفرهای علی فتح‌الله‌زاده شکل نمی‌گیرد؟
 
- واقعیتش این است که در بحث ترانسفر، استقلال بهتر از پرسپولیس عمل کرده است. بازیکنان آنها در برهه‌ای از بازیکنان ما بهتر بودند. من داریوش یزدانی، موسوی، دین محمدی و پاشا زاده را به سطح یک اروپا فرستادم و آنها مهدوی کیا و کریمی ، باقری و دایی را فرستاده بودند. اما پولی که ما به دست آوردیم خیلی بیشتر از پرسپولیسی‌ها بود. آنها بازیکنانشان را به تیم‌های لیگ دوی می فرستادند و ما به بهترین تیم‌هایی که در لیگ یک کشورهای اروپایی بود بازیکن می‌فرستادیم. البته به جز آقای دایی که بعدها خودش راهی بایرن‌ مونیخ شد. الان هم می‌توان ترانسفر کرد، اما شرایط چندان شبیه گذشته نیست. ما در آن زمان تیم‌های پایه ای داشتیم که تیموریان ، صادقی، جباری و خیلی های دیگر از آن در آمدند و ملی‌پوش شدند. هنوز آن طور که من دلم می‌خواهد تیم‌های پایه استقلال نتوانسته اند شکل خود را پیدا کنند. این تیم را داده‌ایم به دست بنده خدا حاجیلو و از او سوء استفاده می‌کنیم. به او پول نمی‌دهیم و می گویم آنجا را درست کن!
 
* البته حاج آقا ! قبول دارید که کمی فاصله‌ها کم شده؟ مثلا دانیل داوری قراردادی ۷۰۰ هزار دلاری می‌گیرد و کلی هم مشقت باید در لیگ آلمان بکشد ، مهدی رحمتی هم در ایران حدود ۸۰۰ هزار دلار می‌گیرد و این در حالی است که در آلمان بازیکن کاملا تحت نظارت باشگاه است و در اینجا بازیکنان نهایتا در ساعات تمرینی زیر نظر باشگاه باید حضور داشته باشند.
 
- قبول دارم که فاصله‌ها کمتر شده. یکی از دلایلی که بازیکنان ما در اروپا موفق نبودند این بود که بازیکنان کارگر باشگاه می‌شدند. بازیکنان ما تحمل چنین وضعیتی را ندارند و این نشان می‌دهد که ما هنوز حرفه‌ای نشده ایم.
 
* اما عده‌ای از بازیکنان هم ترجیح می‌دهند با وجود پول کمتر در لیگ‌های اروپایی بازی کنند، مثل سردار آزمون. او با ۱۲۵ هزار دلار به اروپا رفته تا بازی کند.
 
- این که اشتباه است. به نظرم نوعی خودکشی است. اصلا بازیکن ۱۲۵ هزار دلار بگیرد، نمی گذارند تا بازی کند. این بازیکن می توانست در ایران باشد و راحت ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان بگیرد. در ضمن برای پیشرفت کردن باید به لیگ اروپا رفت وگرنه روبین کازان چیزی در حد تیم‌های عربی است و به پیشرفت به ایتالیا، آلمان، انگلیس یا اسپانیا رفت.
 
* بهترین افتخاری که علی فتح‌الله‌زاده با استقلال به دست آورده کدام است؟
 
- نایب قهرمانی آسیا و قهرمانی‌های زیادی که با استقلال داشته‌ام بهترین خاطره و بدترین خاطره‌ام از دست دادن قهرمانی در لیگ اول حرفه‌ای بود که در هفته‌ آخر قهرمانی را دو دستی به پرسپولیسی‌ها دادیم.
 
* از این که مدیرعامل استقلال شدید پشیمانید؟
 
- بله. پشیمانم. دیگر از فوتبال لذتی نمی‌برم. دلیل لذت نبردنم از فوتبال حاشیه‌های زیاد آن است. توهین‌ها و اتهاماتی که به آدم وارد می‌شود واقعا غیر قابل تحمل است. من از این جهت خیلی ناراحتم و پس از پایان این فصل از استقلال کنار خواهم کشید. متاسفانه فضای فعلی فوتبال خیلی بد شده است و کم‌کم جنبه توهین آمیز به خود گرفته است. خیلی راحت به آدم توهین می‌شود و هیچ کسی هم به آنها نمی گوید. از این بی‌احترامی‌ها خیلی ناراحتم و ان‌شاءالله بعد از پایان این فصل از استقلال جدا می شوم. این صحبت من جدی است و از این پس نمی‌خواهم در سطح باشگاهی فعالیت کنم. هر چند که زیر ساخت‌های اقتصادی خوبی برای استقلال ایجاد کرده‌ام و می‌بینید که درآمدهای استقلال شکل متفاوتی به خود می‌گیرد . همین سیستم‌ را برای مدیران بعدی می گذارم تا استقلال در روند پیشرفتش مشکلی نداشته باشد. این کارهایی که ما می‌کنیم عمری و ماندگار است. خودم دوست دارم یک دوره در فدراسیون فوتبال حاضر باشم و تجربیاتم را در آنجا به کار گیرم تا به فوتبال کشور کمک کنم.
 
* به نظر می‌رسد هیات رییسه فعلی فدراسیون فوتبال خیلی ناهمگون است و این مساله آسیب زاست. شما چه نظری دارید؟
 
- انصافا دلم برای آقای کفاشیان می سوزد. اگر آدم در هیات رییسه کسانی را داشته باشد که فوتبالی باشند و دلسوز باشند و کار را بدانند خیلی کمک های زیادی به او می‌شود و بار زیادی از روی دوشش برداشته می‌شود. آن زمانی که ما در هیات رییسه فدراسیون فوتبال بودیم، چون مشکلات فوتبال را لمس کرده بودیم خیلی راحت کمک می‌کردیم و او را می‌فهمیدیم. من هم فکر می‌کنم هیات رییسه فدراسیون فوتبال خیلی همگون نیست و این مساله آسیب زا است. ما گفته بودیم که انتخابات برگزار شود و همه افراد انتخابی باشند تا گزینه‌های اصلح به پست برسند، اما به یکباره دیدیم که باندها شکل گرفت. مثلا می دیدیم که به یک باره یک باند تشکیل می‌شد تا به فلان کس رای بدهیم. امیدوارم از این پس دوستانی که رای می‌دهند واقعا نگاه کنند به کاندیداها و به کارشان رای دهند، چرا که با ادامه روند فعلی فوتبال ما لطمه خواهد خورد.
 
* همین الان در مجامع شما، عابدینی و نهایت یکی، دو نفر دیگر صحبت می‌کنند و دیگران ساکت هستند.
 
- هر چند که مجمع ما در یک دوره به بیراهه رفت، اما من برای آنها احترام قائلم و به همه انتخاب شده‌ها تبریک گفته‌ام. باید کمی دل سوزی کنیم و با تحمل پیش برویم. باید این باور برای اعضای مجمع ایجاد شود، در صورت سکوت ما و یا انتخاب افراد غیر اصلح خود ما ضرر خواهیم کرد. مطمئن باشید امکانات و شرایط همه ما بهتر از این بود و همه از وضعیت لذت می بردیم. با این حال باید به رای ها احترام بگذاریم . هر چند که خیلی از آن کسانی که رای داده‌اند به من گفته اند متوجه شرایط نبوده‌اند و مطمئنا این بار با دقت بیشتری رای خواهند داد.
 
* حتما اطلاع دارید که اردوی تیم ملی بار دیگر لغو شد.
 
- ببینید دولت‌ها وظایفی در باره این تیم‌ها دارند. به هر حال تیم‌ها حق و حقوقی دارند که دولت باید آن را بپردازد. مجمع و فدراسیون فوتبال باید از نفوذهایش استفاده کند و این حقوق ها را بدهد. اطرافیان و کسانی که باید در درآمدزایی به رییس فدراسیون کمک کنند، چندان قوی نیستند. ما در استقلال دستمان بسته است، اما سال گذشته درآمدزایی خوبی کردیم. در فدراسیون فوتبال می‌توان پتانسیل ها را به کار گرفت و درآمدزایی کرد. اطرافیان آقای کفاشیان چندان نمی‌توانند کمکی کنند. به هر حال از لغو اردوهای تیم ملی نمی‌توان نگران نبود. تیم‌ها در اردوها شکل می‌گیرند‌ باید کمک شود تا هر چه سریع‌تر این اردوها شکل بگیرد.
 
* شما موافق این هستید که انتخابات برگزار نشود و خود رییس فدراسیون اطرافیانش را انتخاب کند؟
 
- نه. من چنین نظری ندارم. دوست دارم انتخاباتی بماند،‌ اما نوع نگاه‌های ما هم عوض شود و حرفه‌ای نگاه کنیم.
 
* اگر موافق باشید درباره استقلال امسال صحبت کنیم. بستن تیم استقلال کار سختی بود؟
 
- شما دیدید که وقتی من خواستم از استقلال بروم عده‌ای نوشتند فتح‌الله‌زاده دید کار بستن این تیم سخت است و استعفا داد. او در رفت تا کار را ادامه ندهد. وقتی می گوییم می‌خواهیم برویم، می‌گویند ترسید. وقتی که هستیم می‌گویند او مقاومت می‌کند تا در استقلال باقی بماند. مگر دست من است ماندن من در استقلال؟ به هر حال این چیزها آدم ناراحت می‌کند.
 
* پس بگذارید من هم این را به شما بگویم که به طور قطع پس از پخش این مصاحبه و این صحبت شما که سال بعد در استقلال نخواهید ماند ، قطعا عده‌ای می‌گویند که فتح‌الله‌زاده دید دولت جدید نمی‌خواهد او در استقلال باشد و به همین دلیل از استقلال خداحافظی کرد.
 
- پاسخ من هم به این صحبت این است که باشد، شما راست می‌گویید (با خنده).
 
* در زمان نقل و انتقالات صحبت‌هایی مطرح بود مبنی بر این که جواد نکونام در استقلال نمی‌ماند و انصافا هم روند ثبت قرارداد او خیلی طولانی شد یا مسائلی مثل ماجرای مجتبی جباری که پیش آمد.
 
- درباره آقای جباری همان طور که قبلا گفته‌ام هیچ صحبتی نمی‌کنم و برایش آرزوی موفقیت می‌کنم. اما در رابطه با جواد نکونام باید بگویم که او تیم‌های خواهان زیادی داشت. با او صحبت کرده‌ام و به او گفته‌ام که شما کاپیتان تیم ملی هستید و در رقابت‌های آسیایی به حضورت نیاز زیادی داریم. مجموعا با آقای قلعه‌نویی با او صحبت کردیم و موفق شدیم تا رضایتش را جلب کنیم. خوشحالیم از این که نکونام در کنار ماست و ان‌شاءالله به نتایج خوبی برسیم.
 
* اگر به گذشته برگردیم شاید کسی فکر نمی‌کرد که استقلال تا این مرحله از لیگ قهرمانان آسیا بالا بیاید. هدفگذاری استقلال دقیقا در این بازی‌ها چگونه بوده است؟
 
- من باید از تک تک بازیکنانمان تشکر کنم. آنها با وجود این که پولشان را نگرفته اند، دست خالی به میدان می‌روند. هنوز آندرانیک تیموریان پولش را از ما نگرفته و من به دنبال این هستم تا سه، چهار روز آینده یک پولی گیر بیاورم و به او بدهم تا از خجالتش در آیم. من باید از اطمینانی که او به من کرده است تشکر کنم. امسال یکی از سخت‌ترین سال‌های کل دوران مدیریتی من بود و خوشحالم که این بازیکنان خوب را جذب ‌کرده‌ایم تا اینجای کار خوب بالا آمده ایم، ولی نیاز به حمایت داریم. اگر حمایت نشویم به مشکل بر می خوریم. بوریرام که می‌گفتند ضعیف است دیدید که تیم خوبی بود به این دلیل که ۹ بازیکن خارجی دارد . آنها تیم فرا ملی هستند و ان‌شاءالله با کمک خدا از این مرحله می‌خواهیم عبور کنیم و به قهرمانی فکر می‌کنیم.
 
* بالا رفتن استقلال از مراحل آسیایی آن حرف منتقدان قلعه‌نویی را هم بی‌اثر می‌کند این که گفته می‌شد او یک مربی بین‌المللی نیست.
 
- بله. اصلا تا همین جا هم که بالا آمده ایم خط بطلانی روی این ادعاست. قلعه‌نویی ثابت کرد که این صحبت‌ها همه از روی حسادت است. به نظرم امیر قلعه‌نویی در این اتهامات مظلوم واقع شده است، با این وجود او توانایی‌هایش را به خوبی اثبات کرده است.
 
* هر چند کمی تکراری به نظر می‌رسد ، اما مسائلی که عنوان می‌شد میان شما و قلعه‌نویی وجود دارد چرا اینقدر با آن از سوی برخی ها دامن زده و بزرگنمایی شد؟
 
- این کار را می‌کردند تا ما را به جان هم بیندازند تا ما از نتیجه‌ دور شویم. اختلاف همه جا هست. شاید امیر قلعه‌نویی بگوید که با من اختلاف دارد، اما من با قلعه‌نویی هیچ اختلافی ندارم. اختلاف سلیقه وجود دارد که آن هم موجب پیشرفت است. هم چنان که در هیات مدیره هم اختلاف سلیقه وجود دارد.
 
* آقای فتح‌الله‌زاده ! در یک مصاحبه با ما گفتید که برای ماجرای کسر امتیاز از استقلال به فیفا شکایت می‌کنید. هر چند که تا آنجایی که ما فهمیده‌ایم شما قاعدتا در صورت شکایت باید به دادگاه عالی ورزش در سوئیس شکایت کنید. با این حال شما این ماجرا را تا کجا می‌خواهید ادامه دهید؟
 
- تا هر کجا که قانون به ما اجازه دهد از خودمان دفاع می‌کنیم. امیدواریم تا در همین ایران به شکایت ما رسیدگی شود، اگر این گونه نشد به مراجع خارجی مراجعه خواهیم کرد. هر کجا که لازم باشد این کار را پیگیری می‌کنیم و به هیچ وجه کوتاه نمی‌آییم. چرا که این امتیاز به ناحق از ما کسر شده است . واقعا آنها از کدام قانون از ما کسر امتیاز کرده‌اند ؟ باید از تیم‌هایی که در همان بازی‌های اول تماشاگرانشان فحاشی می‌شد هم امتیاز کسر می‌شد. با احترام به دوستان کمیته‌ انضباطی و استنیاف تا آخر این ماجرا هستیم و تلاش می‌کنیم تا حقی از ما ضایع نشود.
 
* آقای حسن‌زاده تلویحا گفته که نسبت به افرادی که مصاحبه علیه کسر امتیاز کنند، پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهند.
 
- ما انتظار داریم که رییس کمیته‌ انضباطی خودش منضبط صحبت کند، این صحبت‌های یعنی چه؟ این حق ماست که شکایت کنیم و اعتراض داشته باشیم. اگر می‌خواهند من را محروم کنند، بکنند. این حرف‌ها دیگر چیست که نباید مسئولان تیم‌های محروم شده صحبت کنند! انتظار ما این بود که آنها بگویند صحبت کردن و شکایت ما حق ما بوده است و من تعجب می‌کنم که چرا این صحبت‌ها را مطرح کرده‌اند !
 
* مثل این که استقلال برای بازی‌های آسیایی هم کمی دچار مشکل شده است.
 
- البته مساله چندان دشواری نیست. مثلا در بازی‌های ما در امارات بطری‌های زیادی به سمت ما پرتاب شد، اما یک چیز هم خطاب به هوادارانمان می گویم . هواداران محترم استقلال حواست باشد عده‌ای دوست ندارند که استقلال به موفقیت برسد. تو خودت اگر دیدی کسی بطری را پرتاب می‌کند و یا وسایلی را به زمین پرتاب می‌کند به او اعتراض کن و او را معرفی کن. مواظبت کنید تا استقلال آسیب نبیند.
 
* نظرتان راجع به حضور خلعتبری در پرسپولیس چیست، گفته می‌شود که او هیچ مشکلی در بازی برابر استقلال در داربی تهران ندارد.
 
- چنین چیزی شدنی نیست. این مساله غیر قانونی است. اگر کسی هم شکایت کند و کار به فیفا بکشد از پرسپولیس هم شاید امتیاز کم شود. TMS خلعتبری را می‌خواهند چه کار کنند؟ من به طور قطع می گویم که خلعتبری نمی‌تواند بازی کند. از نظر بنده مهم نیست که خلعتبری برابر ما بازی کند یا نکند، ولی از لحاظ قانونی حضور او ممکن نیست. اگر قرار باشد این مسائل وجود داشته باشد ما هم می‌توانستیم با این اوصاف جاسم کرار و خیلی های دیگر را به استقلال بیاوریم. مثلا یک بازیکن خارجی را پسندیده بودیم ، ولی به همین دلیل از آوردن او به استقلال منصرف شدیم. این قانون شکنی‌ها نباید شکل بگیرد. اصلا برای ما این که خلعتبری در داربی بازی کند اهمیتی ندارد. اصلا بیاید جلوی استقلال بازی کند، بیاید برابر تک بازی ما با پرسپولیس به میدان برود و ما هیچ واهمه ای نداریم.
 
* حاج آقا ! واقعا نظرتان برای جدایی از استقلال قطعی است؟
 
- بله. من سال‌های زیادی در این باشگاه بوده ام و این حضور من کفایت می‌کند. اگر هیات مدیره خواسته‌اند حاضرم در هیات مدیره استقلال حاضر باشم، چرا که استقلالی هستم. اما به عنوان مدیرعامل دیگر ادامه نمی دهم. از همان زمانی هم که بحث خصوصی سازی در فوتبال ایران مطرح شد، گفتم که هیچ گاه سهام باشگاه استقلال را نمی خرم. استقلال خصوصی هم شود من هیچ گاه به عنوان سهامدار وارد این تیم نخواهم شد. من اگر می خواستم به سهمی برسم یا هدف خاصی داشتم، در این چند سال حقوق از استقلال می گرفتم. قرارداد می بستم و به منافعی می‌رسیدم. من حاضرم در کنار همان مالکان خصوصی باشگاه استقلال برای استقلال کار کنم، اما سهامی نمی‌گیرم، چرا که از حرف‌هایی که برایم در می‌آید واقعا ناراحت می شوم.
 
* به عنوان سوال آخر! آیا کاری بوده که در استقلال انجام داده اید و از انجام آن پشیمان شده باشید. یعنی تصمیمی گرفته باشید و بعدها بگویید که ای کاش آن تصمیم را نمی‌گرفتم.
 
- تصمیمات من همگی بر اساس مقتضیات زمان بوده و لازم بوده تا انجام شود. آن زمان هم که ناصر حجازی را برکنار کردم لازم بود که آن کار را انجام دهم. به خاطر حفظ شان ناصر خان و این که می دانستم در ادامه فشار بیشتری متوجه او خواهد شد. در ۱۵ – ۱۶ سالی که حجازی را می‌شناختم شاید تنها دو ما بود که با حجازی صحبت نکردم و همواره با یکدیگر دوست بودیم. خاطرات زیادی با هم داریم و حرف‌هایی را ناصر خان به من زده که شاید هیچگاه به فرزندانش هم نزده بود. در پایان هم آرزو می‌کنم روزی باشگاه‌های ما روی پاهای خودشان بایستند و نیازی به کمک دولت نداشته باشند. همچنین یک بار دیگر از هواداران مان می‌خواهم نسبت به پرتاب بطری و مسائلی از این قبیل در باشگاه بسیار دقت داشته باشند. من به این مسائل مشکوک هستم و پرتاب بطری در زمین در حالی صورت می‌گیرد که تیم ما بارها شده ببازد و یا بد بازی کند ، اما تماشاگران خیلی محترمانه برخورد کرده‌اند . جالب است که پرتاب بطری فقط در بازی‌های آسیایی اتفاق افتاده است، آن هم در حالی که تیم ما از حریف جلو بوده و هیچ نیازی به این کار نبوده است . من از هواداران می‌خواهم افرادی که بطری را پرتاب می‌کنند را به مسئولان انتظامات ورزشگاه معرفی کنند تا استقلال از این حیث آسیبی نبیند.

ارتش سوریه راه‌های ورود به دمشق را بست

$
0
0
منابع عالی‌رتبه سوریه اعلام کردند: ارتش سوریه امروز (پنجشنبه) مجددا در دمشق مستقر شده و و تمامی راه‌های ورودی‌های اصلی منتهی به این شهر را بسته‌ است.

 این منابع با تاکید بر اینکه نیروهای زمینی و هوایی ارتش سوریه به حالت بسیج درآمده‌اند، اعلام کردند: برخی آتشبارها که از زمان ‌آغاز بحران سوریه به کار گرفته نشده‌اند اکنون آماده استفاده در برخی مناطق سوریه هستند.

منابع سوری ضمن تاکید بر اینکه احتمال وقوع جنگ نامحدود وجود دارد، از کشیده شدن بحران ناشی از این حمله نظامی به کشورهای همسایه ابراز نگرانی کردند.

همه به نوعی بدهکار بانک هستیم اما مجرمیم؟

$
0
0
معاون مبارزه با جرایم اقتصادی نیروی انتظامی، دستگیری بدهکاران بانکی دارای ضامن را برخوردی حذفی دانست که به گرایش سرمایه‌گذاران به کارهای تولیدی در کشور تاثیر می‌گذارد و موجب دلسردی آنان می‌شود.

سرهنگ محمدرضا مقیمی در گفت‌وگو با ایسنا،در مورد پرونده بدهکاران بانکی گفت: ما برای بدهکاران بانکی از کلمه «دستگیری» استفاده نمی‌کنیم چرا که معتقدیم افرادی با ورود به چرخه قانونی درخواست وام توانسته‌اند با ارائه مستندات کافی برای آن موسسه مالی، وام دریافت کنند و پس از آن نسبت به بازپرداخت وام اقدام نکردند، اما ضمانت‌های وام آنان در نزد بانک‌ها یا موسسات موجود است و حتی لازم است بدانیم که در خیلی از مواقع خود موسسات اقتصادی معتقدند اتفاقی در حوزه اقتصادی‌شان در مورد بدهکاران رخ نداده و ممکن است بانک‌ها حتی شکایتی هم نداشته باشند و این حاکمیت است که نسبت به این قضیه پیگیر است که این مقوله پیگیری نشان‌دهنده شفافیت موضوع است.

معاون مبارزه با جرایم اقتصادی نیروی انتظامی با بیان اینکه بدهکاران بانک وام خود را گرفته‌اند، اما در اجرا موفق نبوده و نتوانسته‌اند قسط‌های خود را وصول و وام را برگردانند، گفت: این افراد در قبال دریافت وام ضمانت‌هایی داده‌اند که می‌توان برای وصول وام از این ضمانت‌ها استفاده کرد. اما جای سئوال است با دستگیرشدن یا زندانی‌کردن این بدهکاران مشکل کشور حل می‌شود؟ چرا که معتقدیم این برخوردهای حذفی به گرایش سرمایه‌گذاران به کارهای تولیدی در کشور تاثیر می‌گذارد و موجب دلسردی آنان می‌شود.

وی گفت: آن دسته از بدهکارانی که وامی را با مدارک جعلی و غیرواقعی دریافت کرده و فرار کرده‌اند با آنان برخورد می‌شود و این دسته افراد را جزو مجرمانی که تسهیلات غیرمجاز بانکی دریافت کرده‌اند، قرار می‌دهیم و در مورد این افراد لفظ بدهکار بانکی استفاده نمی‌شود. چرا که از لحاظ حقوقی کلمات بارهای حقوقی متفاوتی دارند و اجازه برخورد با بدهکاران بانکی نداریم، چرا که همه ما به نوعی بدهکار بانک محسوب می‌شویم. اما جرم اقتصادی حادث نشده است. چرا که زمانی جرم اقتصادی رخ می‌دهد که فرد تسهیلاتی را از بانک گرفته باشد که گرفتن آن تسهیلات برابر روش جاری بانک تعریف نشده باشد و غیرمجاز است.

برخی نظارت‌های بانکی در مقاطعی ضعیف است

قاطعیت پلیس برای برخورد با دریافت‌کنندگان تسهیلات غیرمجاز بانکی

مقیمی با بیان اینکه پلیس با قاطعیت برخورد با دریافت‌کنندگان تسهیلات غیرمجاز بانکی را در دستور کار خود قرار داده است، گفت: تسهیلات غیرمجاز بانکی تاثیرات زیادی در اقتصاد می‌گذارد و در این میان نقش بانک‌ها و سازمان‌های بازرسی داخل بانک بسیار حائز اهمیت است، چرا که معتقدیم برخی نظارت‌های بانکی در مقاطعی ضعیف است و این سبب می‌شود که وام اخذ شده در جای خود خرج نشود و در این میان بازرسی‌های بانکی می‌تواند مثمر ثمر باشد و پرداخت وام به صورت پلکانی و یا اخذ مدارک و مستندات در میانه راه می‌تواند نقش موثری در کاهش اخذ تسهیلات غیرمجاز بانکی داشته باشد.

معاون مبارزه با جرایم اقتصادی پلیس آگاهی ناجا با بیان اینکه ضعف بانک‌ها در کنترل افراد باعث می‌شود که وام‌های کلان به افراد دیگر پرداخت شود، اما بازپرداختی را شاهد نباشیم، گفت: ارتباط پلیس با بانک‌ها به عنوان یکی از اصول مبارزه شناخته شده است و در این میان بحث جعل و ایجاد شرکت و موسسات کاغذی بسیار حائز اهمیت است که در حال رصد و برخورد هستیم. چرا که ما شاهد شکل‌گیری، شرکت‌های کاغذی هستیم و این شرکت‌های کاغذی برای دریافت وام، ضامن یکدیگر می‌شوند و ما با پدیده‌ای روبرو هستیم که به عنوان مثال شرکت‌های الف، ب، ج به صورت ضربدری ضامن یکدیگر می‌شوند وهیچ یک از این شرکت‌ها واقعی نیستند.

مقیمی با اشاره به تعامل خوب پلیس با بانک‌ها، گفت: حراست و بازرسی بانک‌ها در این مقوله نقش مهمی را ایفا می‌کند، اما در پرونده‌هایی که مجموعه پرونده بازرسی بانک‌ها به نتیجه نرسد، پلیس می‌تواند در راستای حل مسئله وارد عمل شود و خروجی مبارزه با جرایم اقتصادی تنها به نفع سازمان‌ها و موسسات اقتصادی و دولت است. چرا که پول‌های برگردانده شده به حساب دولت یا موسسات اقتصادی که مالشان ضایع شده است، برگردانده می‌شود.

معاون مبارزه با جرایم اقتصادی پلیس‌آگاهی ناجا در مورد میزان همکاری با موسسات اقتصادی، گفت: در روش‌های جاریه تمامی سازمان‌های اقتصادی با پلیس روابط خوبی دارند،‌ اما در پرونده‌هایی قانون فصل‌الخطاب است و همه دستگاه‌ها در فضای قانون با یکدیگر ارتباط خوبی دارند. به عنوان مثال در بحث پولشویی پلیس با دبیرخانه عالی پولشویی ارتباط خوبی دارد و این ارتباط بر اساس قانون انجام می‌گیرد. اما اگر فضا بین سازمان‌ها و پلیس دوستانه و در راستای همکاری و تعامل باشد، قطعا پرونده‌ها با سرعت بیشتری پیگیری می‌شود.

ترکان: دولت قبلی در ۴۵ روز آخر چه کرد؟!

$
0
0
مهندس اکبر ترکان،مشاور عالی رئیس جمهور، در گفتگویی با شماره 111 مجله همشهری ماه در پاسخ به سوالی، سخنانی قابل تامل در خصوص پشت صحنه روزهای انتقال دولت از احمدی نژاد به روحانی روایت کرده است که قابل توجه است.

وی عنوان کرده: شما حرفهای افراطیون را به یاد دارید؟ چه حرفهایی زدند؟ مگر سالها نگفتند در صنعت نفت مافیا داریم؟ مگر دست در جیب کت خود نکردند و گفتند که لیست مافیا را در جیب دارند؟ آن مافیا کجاست؟ کدام یک از این بچه هایی که همکار آقای زنگنه بودند، مافیا بودند؟ اینها افراطی گری نبود؟ آیا پیروز شدند؟ آیا ادعاهای خلاف خود را ثابت کردند؟ یکی از حرفهایی که می زدند را ثابت کردند؟ خیر. اما ما حرفهایمان را ثابت کردیم. الان هم ثابت می کنیم. ما وقتی میگوییم اینها در دسترسی به بیت المال صالح نبودند، برایش سند داریم. من ۴۵ روز اخیر را برایتان مثال بزنم. فاصله میان ۲۴ خرداد ماه تا ۱۲ مرداد ماه، برای خود یک تاریخ است. من امیدوارم که جناب آقای جهانگیری به عنوان معاون اول دستور بدهند تاریخ این ۴۵ روز را بنویسند.

در این دوره ۴۵ روزه با بیت المال چه کردند؟ چه دارایی هایی را بخشیدند؟ چه اموالی جابه جا شد؟ چه مصوباتی در دولت برای اموال دولتی تصویب شد؟ برخی از کاغذهای آن را من دارم. تنها جلوی برخی از این اقدامات را ما توانستیم بگیریم. چقدر استخدام نابجا انجام شد؟ چقدر نقل و انتقال نابجا انجام شد؟ چقدر حکم جدید زدند در این ۴۵ روز؟ به نظر من تاریخ این ۴۵ روز را با همین عنوان باید همراه با مستنداتش نوشته و منتشر کرد تا همه ببینند.

همه این حکم هایی که در این ۴۵ روز زدند را همه ببینند. چه حکم انتصاب فرماندار و بخشدار، چه حکم انتصاب عضویت هیات مدیره در شرکت شستا، چه حکم انتصاب در مقامات بالا و پایین، چه حکم عزل و نصب مسئولان و مدیران...

تحقیق کنید ببینید در این ۴۵ روز چه کردند؟! به نظر من این ۴۵ روز نمونه کاملی است از آنچه دولت نهم و دهم، در طول این سالها انجام داده است. امیدوارم جناب آقای مهندس جهانگیری این مجموعه ۴۵ روزه را منتشر کنند.

لاریجانی: روزنامه ایران و ایرنا به بولتن تبدیل شده بودند

$
0
0
نشست رییس مجلس شورای اسلامی و نماینده قم با اصحاب رسانه استان قم، عصر روز پنجشنبه 7 شهریور 1392 به همت خانه مطبوعات این استان برگزار شد.

علی لاریجانی» در ابتدای این نشست، رسانه ها را رکن مهم مردم سالاری دینی دانست و دلیل تأخیر برگزاری این مراسم و عدم برگزاری آن در روز خبرنگار را شرایط ویژه مجلس به دلیل رأی اعتماد به دولت جدید اعلام کرد.

وی سپس با اشاره به سخنان «عبداللهی» سربیر روزنامه ایمان قم مبنی بر قانون شکنی روزنامه های سراسری در چاپ آگهی نامه در قم، از مسؤولان اداره کل ارشاد استان قم خواست با رعایت قانون، در رفع مشکلات رسانه ها و خبرنگاران محلی کوشا باشند و اضافه کرد: اصحاب رسانه باید احساس نشاط کنند و مسؤولان ارشاد نیز باید به جای کارهای تزئینی ـ مانند ایجاد موزه مطبوعات قم ـ به مشکلات اصلی رسانه ها و خبرنگاران بپردازند.

لاریجانی سپس با اشاره به سخنان «غفاری» مسئول دفتر خبرگزاری ایرنا در قم که از رکود و افول این خبرگزاری گلایه داشت گفت: هر خبرگزاری در ابتدا خودش باید مراقب روند کاری خود باشد. وقتی خبرگزاری جمهوری اسلامی و روزنامه ایران با انتشار تهمت و ناسزا به دیگران، جایگاه خود را از خبرگزاری و روزنامه رسمی کشور به یک بولتن تنزل می دهند، نتیجه آن وضعیت فعلی است.

وی افزود: روزنامه ایران را خود من در زمانی که وزیر ارشاد بودم تأسیس کردم تا روزنامه رسمی کشور باشد و همه گروه‏ها و جناح‏ها را در بر بگیرد؛ ولی این روزنامه و نیز خبرگزاری ایرنا با تغییر آن روند، به وضعیت فعلی دچار شدند.

لاریجانی با تأکید بر این که جریان های سیاسی باید یکدیگر را به رسمیت بشناسند، تصریح کرد: اگر این مهم محقق نشود در کشور دچار مشکل می‏شویم؛ همان گونه که در جهان اسلام گروه هایی همچون طالبان، وهابیت و فرقه های تکفیری به دلیل این که غیر از خودشان کسی را به رسمیت نمی شناسند، مشکل آفرین شده اند.

رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به حوادث سوریه گفت: تصمیم برای عملیات نظامی و حمله به یک کشور چیزی نیست که در چند روز انجام شود؛ بلکه این تصمیم از چهار ماه پیش گرفته شده است.

رییس قوه مقننه با اشاره به ساختار غیرعادلانه سازمان ملل و شورای امنیت گفت: در مسأله سوریه فضاحت‌بار بودن استدلال‌های آمریکا و متحدانش کاملا آشکار است؛ به طوری که آنها همین شورای امنیتی که خودشان آن را درست کرده اند ـ با وجود اشکالی که ما به ساختار آن داریم ـ را هم قبول ندارند!

   

 

دبیر سابق شورای امنیت ملی کشور به پرونده هسته ای ایران و سنگ‌اندازی‌های بیگانگان در مسیر پیشرفت جمهوری اسلامی نیز پرداخت و با اشاره به اعلامیه دیشب دبیرکل آژانس بین المللی انرژی هسته ای گفت: من ادبیات اینها را می شناسم. «آقای البرادعی» منصف تر بود اما «آقای آمانو» جوری بیانیه می دهد که بغض‌آلود بودن در آن بوضوح دیده می شود. وی حتی واژه هایی را انتخاب کرده است که نشان‌دهنده مشکل جدی آنها با ایران است

لاریجانی با تأکید بر اینکه از زمان البرادعی تا زمان آمانو هیچ تغییری در برنامه های ایران رخ نداده اما این ادبیات بغض آلود ایجاد شده است گفت: ساده اندیشی است اگر تصور شود آنها نگران رفتن ما به سمت سلاح هسته ای هستند. مسائل هسته ای برای کشورهای زورگو بهانه ای بیش نیست تا با فشار بر جمهوری اسلامی، الهام بخشی آن را در منطقه کاهش دهند.

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مقابله با دشمنان و حل مسأله هسته‌ای از طریق مذاکره، نیازمند تقویت قدرت اقتصادی و رونق تولید داخلی هستیم خاطرنشان کرد: نمی‌توان بگوییم در مقابل دشمنان ایستادگی می‌کنیم اما باز هم گندم وارد کنیم.

وی تنها راه عزت کشور را بالا بردن توان ملی کشور و اقتصاد ملی دانست و با تاکید بر این که گره مشکلات کشور جز با همگرایی ملی باز نمی شود، افزود: ما مخالف مسائل دیپلماسی و گفت وگوها نیستیم؛ لکن تمرکز اصلی ما باید بر داخل کشور و ارتقای تولید ملی و رونق صادرات باشد.

لاریجانی بالارفتن قیمت ارز و دلار را دارای تبعات منفی برای شهروندان دانست ولی گفت: همین مسأله یک اثر مثبت هم دارد و آن رونق صادرات است؛ لذا باید از این بحران به عنوان فرصتی برای شکوفایی اقتصاد ملی استفاده کنیم.

در این مراسم که در مجتمع شهید آوینی ارشاد قم برپا گردید 4 تن از اصحاب رسانه به نمایندگی از خبرنگاران قمی به ایراد سخن پرداختند: «داریوش غفاری» مدیر دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در قم به نمایندگی از خبرگزاری ها، «امیر حسامی نژاد» به نمایندگی از عکاسان خبری، «حسین عبداللهی» سردبیر روزنامه ایمان قم به نمایندگی از نشریات و «موسوی» مدیر سایت خبری قم نیوز به نمایندگی از خبرنگاران و سایت های خبری.

در این مراسم همچنین «اسماعیلی طبا» مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم و «محمد خامه یار» معاون مطبوعاتی این اداره کل و رییس هیأت مدیره خانه مطبوعات قم دقایقی کوتاه به ایراد سخن پرداختند.

آیا قطعنامه‌دان غرب پاره شده است؟

$
0
0

نگاهی به پرونده هسته‌ای ایران نشان می‌دهد که این پرونده از فراز و فرودهایی و در عین حال تفاوت دیدگاه‌های بسیاری برخوردار است. موید این نکته مناظرات انتخاباتی بود که در آن کاندیداها به ارائه دیدگاه‌هایی گاها متفاوت می‌پرداختند.

به گزارش اعتدال به نقل از تابناک، پرونده هسته‌ای ایران در بعضی از برهه‌های زمانی حتی به مرز پایان و حل معضل نزدیک شده بود که مقام معظم رهبری نیز در سخنرانی بعد از انتخابات اخیر این موضوع را تایید فرمودند و افزودند که آمریکایی‌ها پس از توافق از پذیرش آن خودداری کردند.

در بعضی از مواقع نیز موضوع هسته‌ای به نقاط حساس و کاملا چالشی نیز نزدیک شده بود که نمود آن در قطعنامه‌های ضد ایرانی هویدا است. هنگامی که موضوع هسته‌ای ایران روند عادی خود را از دست داد و پرونده از شورای حکام آژانس به شورای امنیت رفت، موضوع هسته‌ای ایران روند تازه‌ای به خود گرفت. ارجاع پرونده هسته‌ای به شورای امنیت، اقدامی سیاسی، شتاب‌آلود و به دور از موازین و مقررات نظام حقوق بین‌المللی بود.

اما چندی است که یکی از موضوعات مهم در عرصه دیپلماسی هسته‌ای بعد از روی کارآمدن دولت جدید، بحث تغییر مذاکره‌کنندگان و سازمان متولی مذاکرات است. بر اساس گزارش‌های موجود، قرار است از این پس وزارت خارجه به جای شورای عالی امنیت ملی مسئولیت پرونده هسته‌ای را بر عهده بگیرد. صرف نظر از مزایا و معایب این اقدام، مهم این است که کیفیت و روش مذاکرات تغییر کند.

از سال 2006 که پرونده هسته‌ای به شورای امنیت رفت تا آخرین قطعنامه با شماره 1929 که ششمین قطعنامه و پنجمین قطعنامه

تحریمی بود در حدود سه سال می‌گذرد. در آن قطعنامه گزینه‌هایی برای ایران مطرح شده بود. از جمله: ادامه واکنش‌های شورای امنیت یا عمل موقتی ایران (تعلیق غنی‌سازی در برابر تعلیق تحریم‌ها) و یا عمل دائمی ایران یعنی عمل به تمام آنچه شورای امنیت و شورای حکام درخواست کرده‌اند.

اگر چه خواسته‌های نهایی شورای امنیت فقط ناظر بر غنی‌سازی نیست، هر چند این مسئله از حیاتی‌ترین آنهاست. تصویب و اجرای بی‌قید شرط پروتکل الحاقی، خودداری از برنامه راکتور هسته‌ای آب سنگین، حذف شرکت‌ها و سازمان‌های نظامی از مشارکت در برنامه هسته‌ای و .... مطرح است. پیشنهاد غنی‌سازی خارج از ایران هم به معنای عدم حق توسعه غنی‌سازی بیش از سه درصد است یعنی حذف مراحل بعدی غنی‌سازی، خواسته غرب است و بدون آن، هرگز رسیدگی و فشارها متوقف نخواهد شد. در هر حال گزینه‌های مطرح شده در قطعنامه‌های قبلی به تناوب آورده شده است.

در آخرین قطعنامه سخن از پایان سلسله‌وار قطعنامه نشده است اما چه شد که قطعنامه‌ها علیه ایران به طور موقت به پایان رسیده است؟ می توان چند دلیل را به عنوان دلایل عدم تصویب قطعنامه علیه ایران طی سه سال گذشته بیان کرد.

دلیل اول این بوده است که قطعنامه 1929 یکی از شدیداللحن‌ترین قطعنامه‌ها در چارچوب فصل هفتم بند 41 منشوراست. طراحان قطعنامه‌ها منتظر آثار عملی این قطعنامه بوده‌اند. به بیان دیگر در صورتی که قطعنامه‌های شورای امنیت بخواهد به هدف خود برسد که همان تغییر در سیاست‌های ایران و فشار است، این قطعنامه کافی بود.

دلیل دوم را می‌توان در چارچوب عدم شکل‌گیری اجماع میان اعضای شورای امنیت قلمداد کرد. چین و روسیه خواستار گفت‌وگو برای یافتن راه حل برون‌رفت از معضل هسته‌ای ایران هستند و قطعنامه‌ها را کارامد نمی‌دانند. چند دور گفت‌وگو از آخرین قطعنامه تا آلماتی 2 نیز در همین راستاست.

دلیل سوم با خط قرمز نتانیاهو قابل تحلیل است. نتانیاهو در سخنرانی مجمع عمومی خود با کشیدن خط قرمزی نشان داد که اسرائیل محرک اصلی قطعنامه‌ها و فشارهای بین‌المللی علیه ایران است. سران رژیم صهیونیستی در یک اقدام تبلیغاتی سعی کردند نشان بدهند که علت اینکه اسرائیل نسبت به پرونده هسته‌ای ایران واکنش جدی نشان نمی‌دهد این است که ایران از خط قرمز عبور نکرده و در صورتی که از این خط عبور کند با واکنش جدی مواجه می‌شود.

یکی از دلایل دیگر که می‌توان از آن به عنوان مهم‌ترین دلیل پایان تصویب قطعنامه‌ها نام برد، ایجاد تحولات منطقه از جمله در کشور تونس، لیبی، مصر، سوریه و ... است. بعد از ایجاد این تحولات ایران دیگر از مهم‌ترین موضوع منطقه و نظام بین‌الملل خارج شد و کشورهای غربی و حتی کشورهای عربی بعد از آغاز این‌گونه تحولات سعی در مدیریت و هدایت آنها کردند.

البته در این برهه زمانی زنگ خطر برای دستگاه دیپلماسی کشور به صدا درآمده است چرا که معلوم نیست تا کی دلایلی که برای عدم تحمیل قطعنامه‌ها برشمردیم پابرجا بماند و از سوی دیگر نگاهی به تحولات منطقه نشان از آن دارد که درگیری‌ها در حال فروکش کردن است و این فروکش کردن به معنای همزمان ایجاد فرصت و محدودیت برای ایران است.

بنابراین به نظر می‌رسد که دستگاه دیپلماسی کشور هرچه سریع‌تر باید دستورالعمل و برنامه‌های خود را برای آغاز مذاکرات جدی، صریح و مبتنی بر تامین منافع ملی کلید بزند چرا که اگر تعلل شود ممکن است قعطنامه‌های دیگر علیه ایران در راه باشد. در عین حال مذاکرات آینده باید مبتنی بر گفت‌وگوهای هوشمند، سازنده و همراه با تعامل موثر باشد.

به گزارش ایسنا، محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور سابق کشورمان روز 4 آذرماه 87 در مراسم بهره‌برداری از سه طرح مهم ملی در شرکت فولاد خوزستان با بیان اینکه هر روز یک قطعنامه تهیه کردند و در شورای امنیت علیه ایران صادر کردند، گفت: «من امروز به آنها می‌گویم آنقدر قطعنامه بدهید تا قطعنامه‌دان شما پاره شود.»

کرباسچی: به دولت نمی روم

$
0
0
به گزارش فارس غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران در حاشیه مراسم ختم رشید اسماعیلی از فعالان مطبوعات اصلاح‌طلب در جمع خبرنگاران در مسجد نور در پاسخ به این پرسش که شنیده شده شما به عنوان استاندار سیستان و بلوچستان مطرح هستید، گفت: من هم این را تازه از شما می‌شنوم.

وی در پاسخ به پرسش دیگری بر این اساس که آیا در دولت حضور می‌یابید و پست می‌گیرید یا خیر نیز گفت: قصد ندارم به دولت بروم.

دبیرکل حزب کارگزاران در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا پیشنهادی برای حضور در دولت شده است یا خیر،‌ تصریح کرد: الحمدلله تا الان پیشنهادی نشده است.

رحمانی فضلی عجله‌ای برای تغییر استانداران ندارد

$
0
0

وزیر کشور با بیان این که هیچ عجله‌ای برای جابجایی استانداران ندارم گفت: تندروها، جایگاهی در وزارت کشور ندارند.

 

  رحمانی فضلی در جمع مردم استان اصفهان گفت: همه ما مدیون شهیدان به خصوص شهیدان این استان هستیم و دل‌های پاک آنها باعث شده است که آنها اینچنین ریشه بدوانند.

 

 

وی با بیان اینکه تحریم‌ها آخرین پیچی است که دشمنان در مقابل ما قرار داده‌اند افزود: اگر در مقابل هر کشوری چنین تحریمی را قرار دهند، آن کشور به راحتی زانو می‌زند اما در کشور ما مردم با اقتدار هستند چراکه به دشمن نشان دادند که با این هجمه و حمله، هنوز با شکوه در انتخابات، روز قدس و 22 بهمن پشت انقلاب ایستاده‌اند.

 

 

وزیر کشور علت این ایستادگی مردم را برکت خون شهدا، تقدیر رهبری و روحیه جهادی دانست و با اشاره به حوادث و درگیری‌های منطقه گفت: در حالی که برخی کشورها اعلام کردند الگوی خوب ما ترکیه است، دیدیم که ترکیه هم به درگیری دچار شد.

 

 

رحمانی فضلی تصریح کرد: توان نظامی و استراتژیک این کشورها بسیار قوی است اما آنها از یک نکته بسیار مهم یعنی اعتقادات و پشتوانه مردمی، محروم هستند.

 

وزیر کشور با بیان اینکه من در شورای امنیت ملی حضور داشتم و از همه زیر و روی اطلاعات کشور مطلع هستم و می‌دانم که ملت ما ملتی مستحکم است، گفت : دشمن جرات حمله به ایران را ندارد.

 

رحمانی فضلی ادامه داد: هر اقدامی که دشمن انجام دهد، مخصوصا اگر نظامی باشد، می‌داند که نه از نظر نظامی و نه از نظر جغرافیایی، جنگ در اختیار آنها نخواهد بود. البته باید بدانیم که آنها مطلع هستند در جنگ‌های 22 و 33 روزه لبنان و غزه، اتفاقی که افتاد، پیروزی کشور ما بود.

 

وی با بیان اینکه دشمنان امروز فکر می‌کنند می‌توانند تنش را به سوریه منتقل کنند، ادامه داد: آنها همانطور که در عراق و افغانستان نتوانستند به خوبی اهدافشان را پیاده کنند، در حالی که دارای قدرت نظامی و لجستیکی بودند، در سوریه هم کاری از پیش نخواهند برد.

 

وزیر کشور به موقعیت و شرایط کنونی کشور اشاره کرد و گفت: اگر ما دستورات رهبری را آویزه گوش خود کنیم، به راحتی می‌توانیم منابع کشور را در راه درست خود مصرف کنیم.

 

وی به سخنان رهبری در روز گذشته اشاره کرد و گفت: ایشان مباحث اعتقادی و ارزش‌های انقلابی را سرلوحه کار دولت دانستند و گفتند شما باید به مردم خدمت کنید و من به عنوان وزیر کشور نیز فکر می‌کنم خدمت به مردمی که در سخت‌ترین شرایط پشت انقلاب ایستاده‌اند، ارزشمند خواهد بود و باید برای چنین ملتی فداکاری کرد.

 

رحمانی فضلی به مساله عدالت که مورد تاکید رهبری بود اشاره کرد و گفت: در این دولت باید هرکس بر مبنای کار خودش عدالت را رعایت کند و اگر بنده به عنوان وزیر کشور نتوانتم در خانه کوچک خود عدالت را برقرار کنم، چگونه در وزارتخانه و کشور می‌توانم چنین کاری را انجام دهم.

 

 

وزیر کشور گفت: اگر ما بخواهیم عدالت را برقرار کنیم، باید قانون را به عنوان یک میزان در کنار آن قرار دهیم، یعنی اگر ما بتوانیم در این دولت براساس قانون پیش برویم، توانسته‌ایم عدالت را به صورت نسبی برقرار کنیم.

 

رحمانی فضلی خردورزی و تفکر اندیشمندانه در مورد مسائل کشور را خواست رهبری عنوان کرد و افزود: ما در دیوان محاسبات شش سال منابع درآمدی و هزینه‌های کشور را حساب کردیم و متوجه شدیم که بیشترین وابستگی‌مان به نفت است. روزانه تا دو میلیون و 100 هزار بشکه صادرات داشته‌ایم، اما صادرات ما نزدیک به یک میلیون کاهش یافته است. در حالی که فقط خرج هزینه‌های جاری دولت حدود 150 هزار میلیارد تومان است. با یک حساب سرانگشتی، می‌توانیم بفهمیم که چیز دیگری برای ما نمی‌ماند.

 

وی اضافه کرد: از ابتدای انقلاب، امام راحل و سپس مقام معظم رهبری از برنامه اول تا برنامه پنجم توسعه تاکید داشتند که باید، بودجه نفت برای آیندگان سرمایه‌گذاری شود و تکیه خود را از بودجه‌های نفتی برداریم، اما متاسفانه این مهم محقق نشد.

 

وزیر کشور گفت: تا زمانی که تحریم‌ها شدید نشده بود کارهای اساسی را در کشور انجام ندادیم، اما زمانی که تحریم‌های فرآورده‌های نفتی را آغاز کردند با تجهیز منابع ظرف یک سال، توانستیم فرآورده‌های نفتی رادر داخل کشور تولید کنیم. آیا حتما باید فشار برسر ما باشد؟

 

رحمانی فضلی ادامه داد: من به جد می‌گویم ما نمی‌توانیم با این پول نفت به دنبال بودجه‌های عمرانی برویم. ما باید به عقل خود رجوع کنیم و با مجاهدت 75 میلیون نفر و با وجود امکانات و منابع زیادی که در کشور وجود دارد، کشور را به جایگاهی برسانیم که شایسته مردم ایران است.

 

وزیر کشور با بیان اینکه امروز 600 هزار میلیارد تومان نقدینگی در دست مردم داریم، تاکید کرد: جالب است که کل بودجه یک سال کشور 210 هزار میلیارد تومان است. یعنی نقدینگی دست مردم سه برابر بودجه کل کشور بوده و این در حالی است که متاسفانه در سال‌های اخیر ما با ضعف بهره‌وری، تولید و رشد اقتصادی مواجه بوده‌ایم.

 

وزیر کشور محور اصلی وزارت کشور را محور اقتصادی و توسعه عنوان کرد و گفت: درست است که مساله اصلی وزارت کشور مساله امنیت و سیاست است اما من اعتقاد دارم اگر بتوانیم شرایط اقتصادی مردم را درست تامین کنیم، امنیت ملی کشور نیز به دست همین مردم تامین خواهد شد.

 

وزیر کشور گفت: من هیچ عجله‌ای بر جابه‌جایی استانداران در کشور ندارم و مطمئنم اولین دستوری که به استانداران منتصب من خواهد رسید، ایجاد هسته‌های اقتصادی و توسعه‌ای است.

 

رحمانی‌فضلی تاکید کرد: من از کسانی که کار، تولید، و افزایش سرمایه را رونق بخشند، شخصا حمایت می‌کنم و از روسای اتاق بازرگانی نیز درخواست می‌کنم تا شبکه‌های عظیم اقتصادی را ایجاد کنند.

 

وی گفت: من به نمایندگان استان‌ها گفته‌ام که هرچقدر استاندار می‌خواهید معرفی کنید اما استاندارانتان باید دارای اعتدال باشند یعنی افراد تندروی هیچ حزب و گروهی جایگاهی در وزارت کشور ندارند.

 

وی به جریان استانداران منتصب خود اشاره کرد و گفت: نگاه اقتصادی، سابقه مفید، قبول داشتن برنامه‌های دولت، پاکدست بودن، داشتن قدرت تعامل مهم‌ترین خصوصیات استانداران منصوب من هستند.

 

به گزارش ایسنا؛ وزیر کشور خاطرنشان کرد: از حالا به همه استانداران اعلام می‌کنم که باید شخصا پیگیر فعالیت‌های خود باشند.

 

انتهای پیام

Viewing all 22413 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>